Ania Starmach robi genialny bigos. Smakuje wykwintnie, bo dodaje do niego nietypowy składnik
Bigos świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Gar kapusty to patent na szybki obiad, który mocno rozgrzewa. Przepis Ani Starmach sprawi, że zyska dodatkowy, wykwintny smak i aromat. Znana kucharka wie, co robi.
18.01.2024 12:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy myślę o bigosie, od razu przed oczami mam wielki, świąteczny gar tego przysmaku. Jednak każda inna pora jest równie dobra na zjedzenie staropolskiego przysmaku. Wie o tym doskonale Ania Starmach, która swój bigos wzbogaca o suszone śliwki, kilka rodzajów mięsa oraz wędlin oraz o wyjątkowy dodatek whisky, która podkręca całość. Cały dom szybko wypełni się aromatem pysznego, domowego obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bigos według Ani Starmach
Ania Starmach, jurorka polskiej edycji "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", na swoim profilu na Instagramie oraz na blogu chętnie dzieli się swoimi sprawdzonym przepisami na słodkości, obiady i dodatki. Wśród receptur nie mogło zabraknąć równiez tradycyjnego bigosu w nieco unowocześnionym wydaniu. Śliwki, zanim trafią do bigosu, moczą się bowiem w porcji whisky, zyskując tym samym jeszcze więcej smaku.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty,
- 80 dag kiszonej kapusty,
- 50 dag wołowiny,
- 50 dag wieprzowiny,
- 150 g boczku wędzonego,
- 100 g kiełbasy jałowcowej,
- pół kieliszka śliwowicy albo whisky,
- garść suszonych grzybów,
- garść suszonych śliwek,
- garść wędzonych śliwek,
- 1 l wody,
- 3 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzewam smalec i podsmażam na nim pokrojony w kostkę boczek, aż się zarumieni. Przekładam go do garnka.
- Na tę samą patelnię wrzucam pokrojone w kostkę mięso, podsmażam i dodaję do boczku.
- Cebulę obieram i drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce i podsmażam. Gdy się zarumienią, dorzucam do mięs w garnku.
- Do garnka dodaję również słodką paprykę, przecier pomidorowy i dokładnie mieszam. Zaczynam podgrzewać na małym ogniu.
- Dodaję namoczone, odcedzone i pokrojone w paski grzyby oraz posiekaną kapustę zwykłą oraz kiszoną. Kiszonej nie odciskam z wody.
- Dorzucam ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
- Gotuję na małym ogniu.
- Śliwki kroję w mniejsze kawałki, przerzucam do miski i zalewam whisky. Odstawiam na pół godziny.
- Po tym czasie dorzucam owoce do garnka z bigosem.
- Całość gotuję przez 4 godziny na małym ogniu, pilnując, aby się nie przypaliło.
- Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.