Ania Starmach robi genialny bigos. Smakuje wykwintnie, bo dodaje do niego nietypowy składnik

Bigos świetnie sprawdzi się nie tylko na święta. Gar kapusty to patent na szybki obiad, który mocno rozgrzewa. Przepis Ani Starmach sprawi, że zyska dodatkowy, wykwintny smak i aromat. Znana kucharka wie, co robi.

Bigos według Ani Starmach - PysznościBigos według Ani Starmach - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ania Starmach, graletta
Ewa Malinowska

Kiedy myślę o bigosie, od razu przed oczami mam wielki, świąteczny gar tego przysmaku. Jednak każda inna pora jest równie dobra na zjedzenie staropolskiego przysmaku. Wie o tym doskonale Ania Starmach, która swój bigos wzbogaca o suszone śliwki, kilka rodzajów mięsa oraz wędlin oraz o wyjątkowy dodatek whisky, która podkręca całość. Cały dom szybko wypełni się aromatem pysznego, domowego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony kurczak na ziemniakach. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Bigos według Ani Starmach

Ania Starmach, jurorka polskiej edycji "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", na swoim profilu na Instagramie oraz na blogu chętnie dzieli się swoimi sprawdzonym przepisami na słodkości, obiady i dodatki. Wśród receptur nie mogło zabraknąć równiez tradycyjnego bigosu w nieco unowocześnionym wydaniu. Śliwki, zanim trafią do bigosu, moczą się bowiem w porcji whisky, zyskując tym samym jeszcze więcej smaku.

Bigos - przepis, który cię zaskoczy
Bigos - przepis, który cię zaskoczy © Adobe Stock

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 80 dag kiszonej kapusty,
  • 50 dag wołowiny,
  • 50 dag wieprzowiny,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 100 g kiełbasy jałowcowej,
  • pół kieliszka śliwowicy albo whisky,
  • garść suszonych grzybów,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść wędzonych śliwek,
  • 1 l wody,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewam smalec i podsmażam na nim pokrojony w kostkę boczek, aż się zarumieni. Przekładam go do garnka.
  2. Na tę samą patelnię wrzucam pokrojone w kostkę mięso, podsmażam i dodaję do boczku.
  3. Cebulę obieram i drobno siekam, marchewkę ścieram na tarce i podsmażam. Gdy się zarumienią, dorzucam do mięs w garnku.
  4. Do garnka dodaję również słodką paprykę, przecier pomidorowy i dokładnie mieszam. Zaczynam podgrzewać na małym ogniu.
  5. Dodaję namoczone, odcedzone i pokrojone w paski grzyby oraz posiekaną kapustę zwykłą oraz kiszoną. Kiszonej nie odciskam z wody.
  6. Dorzucam ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  7. Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
  8. Gotuję na małym ogniu.
  9. Śliwki kroję w mniejsze kawałki, przerzucam do miski i zalewam whisky. Odstawiam na pół godziny.
  10. Po tym czasie dorzucam owoce do garnka z bigosem.
  11. Całość gotuję przez 4 godziny na małym ogniu, pilnując, aby się nie przypaliło.
  12. Na koniec doprawiam solą oraz pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni