Żaden gulasz czy bigos. Zaskocz rodzinę i przygotuj na obiad rechtę
Szukasz pomysłu na pożywne i smaczne danie obiadowe? Przyrządź rechtę, czyli algierską potrawę z makaronem oraz aromatycznym sosem mięsno-warzywnym. Zadanie jest naprawdę proste, a efekty spektakularne, o czym warto się przekonać…
18.01.2024 12:09
Nazwa tego specjału wywodzi się prawdopodobnie z języka perskiego i słowa "rista", czyli "nić", nawiązującego do cieniutkiego makaronu stanowiącego jeden z kluczowych elementów dania. Jest ono przykładem, że na kuchnię algierską wpływały rozmaite tradycje kulinarne: berberyjskie, arabskie czy francuskie.
Rechtę jada się w Algierii od bardzo dawna, zwłaszcza podczas świąt (np. Aszura czy Id al Fitr, związanego z zakończeniem Ramadanu) oraz ważnych uroczystości rodzinnych, choćby wesel. Składniki potrawy różnią się trochę w zależności od regionu, na przykład w stolicy kraju, czyli Algierze, w sosie do makaronu, oprócz mięsa, znajdziemy ciecierzycę i ziemniaki. Natomiast w Konstantynie jego bazę stanowią pomidory, marchewka i zielona papryka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Danie przyrządza się zwykle z kurczakiem, choć pojawiają się też wersje z jagnięciną lub baraniną. Na jego niezwykły aromat wpływa też dodatek przypraw: kolendry, kurkumy, kminku, cynamonu czy imbiru.
Makaron z semoliny – wartości odżywcze
W rechcie nie może zabraknąć cieniutkiego makaronu z semoliny, czyli mąki wytwarzanej z pszenicy durum, której ziarna są znacznie twardsze niż zwykłej pszenicy, dzięki czemu produkt nie skleja się, zachowuje sprężystość i trudniej go rozgotować.
Semolina charakteryzuje się bursztynową barwą. To efekt obecności dużej dawki luteiny – pszenica durum, jako jedyny gatunek tego zboża, zawiera wartościowy barwnik roślinny odgrywający istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniący przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej, ale również będący silnym przeciwutleniaczem, zmniejszającym ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
W porównaniu do zwykłej mąki pszennej semolina dostarcza większej ilości łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów oraz witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę, a także zwiększających odporność.
Makaron z semoliny to dobre źródło wartościowych składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, cynku, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Jednocześnie jednak dostarcza większej niż mąka pszenna dawki glutenu, o czym powinny pamiętać osoby zmagające się z nietolerancją tej mieszanki białek zbożowych, która powoduje stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiający prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów.
Rechta – jak to zrobić
Kupno w Polsce tradycyjnego makaronu algierskiego może być trudnym zadaniem, na szczęście w rechcie świetnie sprawdzą się produkty dostępne w naszych sklepach, najlepiej sprawdzą się makarony typu "anielskie włosy".
Zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno posiekanej cebuli (2) i czosnku (4 ząbki). Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, np. z udka (500 g), smażymy ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Dodajemy ciecierzycę z puszki (pół szklanki), pokrojone w kostkę pomidory (2) i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz laskę cynamonu. Smażymy kilka minut.
Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i białą rzodkiew oraz zmielone przyprawy: kurkumę, kminek, kolendrę (po łyżce), imbir, paprykę, sól i czarny pieprz (po łyżeczce). Gotujemy, aż mięso i warzywa zmiękną (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody).
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następie dodajemy go do garnka z sosem, gotujemy przez kilka minut i podajemy.