Żaden gulasz czy bigos. Zaskocz rodzinę i przygotuj na obiad rechtę

Szukasz pomysłu na pożywne i smaczne danie obiadowe? Przyrządź rechtę, czyli algierską potrawę z makaronem oraz aromatycznym sosem mięsno-warzywnym. Zadanie jest naprawdę proste, a efekty spektakularne, o czym warto się przekonać…

RechtaRechta
Źródło zdjęć: © Getty Images | kasami

Nazwa tego specjału wywodzi się prawdopodobnie z języka perskiego i słowa "rista", czyli "nić", nawiązującego do cieniutkiego makaronu stanowiącego jeden z kluczowych elementów dania. Jest ono przykładem, że na kuchnię algierską wpływały rozmaite tradycje kulinarne: berberyjskie, arabskie czy francuskie.

Rechtę jada się w Algierii od bardzo dawna, zwłaszcza podczas świąt (np. Aszura czy Id al Fitr, związanego z zakończeniem Ramadanu) oraz ważnych uroczystości rodzinnych, choćby wesel. Składniki potrawy różnią się trochę w zależności od regionu, na przykład w stolicy kraju, czyli Algierze, w sosie do makaronu, oprócz mięsa, znajdziemy ciecierzycę i ziemniaki. Natomiast w Konstantynie jego bazę stanowią pomidory, marchewka i zielona papryka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Danie przyrządza się zwykle z kurczakiem, choć pojawiają się też wersje z jagnięciną lub baraniną. Na jego niezwykły aromat wpływa też dodatek przypraw: kolendry, kurkumy, kminku, cynamonu czy imbiru.

Makaron z semoliny – wartości odżywcze

W rechcie nie może zabraknąć cieniutkiego makaronu z semoliny, czyli mąki wytwarzanej z pszenicy durum, której ziarna są znacznie twardsze niż zwykłej pszenicy, dzięki czemu produkt nie skleja się, zachowuje sprężystość i trudniej go rozgotować.

Semolina charakteryzuje się bursztynową barwą. To efekt obecności dużej dawki luteiny – pszenica durum, jako jedyny gatunek tego zboża, zawiera wartościowy barwnik roślinny odgrywający istotną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chroniący przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej, ale również będący silnym przeciwutleniaczem, zmniejszającym ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.

W porównaniu do zwykłej mąki pszennej semolina dostarcza większej ilości łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów oraz witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę, a także zwiększających odporność.

Makaron z semoliny to dobre źródło wartościowych składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, cynku, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Jednocześnie jednak dostarcza większej niż mąka pszenna dawki glutenu, o czym powinny pamiętać osoby zmagające się z nietolerancją tej mieszanki białek zbożowych, która powoduje stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiający prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów.

Rechta – jak to zrobić

Kupno w Polsce tradycyjnego makaronu algierskiego może być trudnym zadaniem, na szczęście w rechcie świetnie sprawdzą się produkty dostępne w naszych sklepach, najlepiej sprawdzą się makarony typu "anielskie włosy".

Zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno posiekanej cebuli (2) i czosnku (4 ząbki). Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, np. z udka (500 g), smażymy ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Dodajemy ciecierzycę z puszki (pół szklanki), pokrojone w kostkę pomidory (2) i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz laskę cynamonu. Smażymy kilka minut.

Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i białą rzodkiew oraz zmielone przyprawy: kurkumę, kminek, kolendrę (po łyżce), imbir, paprykę, sól i czarny pieprz (po łyżeczce). Gotujemy, aż mięso i warzywa zmiękną (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody).

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następie dodajemy go do garnka z sosem, gotujemy przez kilka minut i podajemy.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze