Kremowy makaron szpinakowy z pysznym łososiem. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie

Szukasz pomysłu na smaczny i ciekawy obiad dla całej rodziny? Mam rozwiązanie, które z pewnością przypadnie ci do gustu. I to od pierwszego kęsa!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem przychodzę z pomysłem na makaronową ucztę, która zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Co więcej, znajdziesz w niej tylko smaczne rarytasy. A samo danie wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki. Coś pięknego i smacznego jednocześnie!

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Bo genialny makaron szpinakowy z dodatkiem łososia przygotujesz w mgnieniu oka. Jest to więc świetny patent na obiad w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje nam czasu dosłownie na wszystko. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy makaron szpinakowy z pysznym łososiem. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie

Składniki:

  • 60 g świeżego szpinaku,
  • 20 g tartego parmezanu plus dodatkowa porcja do posypania gotowego dania,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 300 g świeżego łososia,
  • 150 ml śmietanki 18 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania szpinakowej mieszanki. W tym celu łączę w blenderze umyty i osuszony szpinak, parmezan, obrane ząbki czosnku, sól oraz pieprz. 

Najpierw przygotowuję mieszankę na bazie szpinaku
Najpierw przygotowuję mieszankę na bazie szpinaku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po wstępnym zblendowaniu składników do urządzenia dodaję również oliwę z oliwek. I to wszystko, sos do makaronu jest już gotowy!

Do zielonej mieszanki dodaję oliwę z oliwek
Do zielonej mieszanki dodaję oliwę z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję łososia. W tym celu podsmażam go z każdej strony na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu. 

Czas przygotować łososia
Czas przygotować łososia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec gotuję makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do tego przepisu będzie pasował praktycznie każdy rodzaj makaronu, możesz więc spokojnie zaszaleć i używać różnych kształtów, aby danie szybko się nie znudziło. 

Do przepisu będzie potrzebny jeszcze makaron w ugotowanej wersji
Do przepisu będzie potrzebny jeszcze makaron w ugotowanej wersji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Odcedzony makaron łączę na koniec z wcześniej przygotowanym sosem szpinakowym oraz śmietanką na patelni. Podczas podgrzewania dokładnie mieszam składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową. 

Ugotowany makaron łączę ze śmietanką i szpinakowym sosem
Ugotowany makaron łączę ze śmietanką i szpinakowym sosem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Mieszankę z patelni przekładam do talerzy, po czym dodaję do nich kawałki usmażonego wcześniej łososia. Nie zapominam też o dodatkowej porcji parmezanu, bo sera nigdy nie jest za wiele. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na makaronową ucztę z łososiowym akcentem. Już niebawem pojawi się w twojej kuchni? Gorąco cię do tego zachęcam, bo to naprawdę ciekawe, pożywne no i oczywiście smaczne danie. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni takim obiadem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej