Pyszna i sycąca zupa. Pomaga schudnąć i wzmacnia odporność
Ta prosta w przygotowaniu zupa to cenne źródło ważnych wartości odżywczych. Co więcej, pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i wzmocni odporność.
04.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 09:53
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który skutecznie cię rozgrzeje? A co jeśli powiem, że wcale nie musisz stawiać na tłuste potrawy, które sprzyjają szybszemu tyciu. Wręcz przeciwnie, możesz przygotować danie, które nie tylko pomoże przetrwać największe mrozy, ale i będzie lżejszą wersją obiadową.
Uwierz mi na słowo, twój organizm będzie ci wdzięczny za taką odmianę. Zwłaszcza po ostatnich tygodniach, kiedy zajadaliśmy się świątecznymi potrawami i domowymi wypiekami. Czas wrócić na właściwe tory i postawić na lżejsze obiady. Zgadzasz się ze mną?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta zupa to czyste złoto
Nie wiem, jak ty, ale ja uważam, że zima to najlepszy okres na zupowy maraton. W końcu to idealny patent na szybkie rozgrzanie się, a że do Polski niebawem mają wrócić bardzo niskie temperatury, warto zabezpieczyć się w sprawdzone przepisy na pożywne i rozgrzewające zupy.
A skoro o nich już mowa, to na twojej liście nie może zabraknąć genialniej zupy curry z krewetkami. I to z kilku powodów. Po pierwsze, przygotowanie tej zupy jest proste jak bułka z masłem. Po drugie, zawiera ona niewiele kalorii. Jednocześnie znajdziesz w niej sporo cennych wartości odżywczych. Jest to więc idealna opcja na lekki obiad po świątecznym przejedzeniu, kiedy nie wiadomo skąd nagle na wadze pojawiły się dodatkowe kilogramy. Co więcej, dzięki zawartym w składnikach minerałom i witaminom, wpłyniesz korzystnie na odporność. A jak wiadomo, w okresie zimowym szczególnie warto o nią zadbać.
Jak zrobić domową zupę curry z krewetkami?
Składniki:
- 250 g krewetek,
- 1 litr bulionu warzywnego domowej roboty,
- 2 ziemniaki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- 350 g pomidorów z puszki,
- 1,5 cm świeżego imbiru,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku, przyprawy: cynamon, sól, pieprz, curry, papryka wędzona oraz kurkuma,
- świeża natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania krewetek. Najpierw je oczyść, po czym dopraw do smaku przy pomocy soli, pieprzu oraz papryki.
- Na palniku ustaw garnek, w którym ugotujesz zupę. Następnie rozgrzej go wraz z dodatkiem oliwy z oliwek. Do garnka wsyp obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Nie zapomnij też dodać do środka obranych i przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.
- Po chwili dodaj również obrany i starty na tarce imbir, cynamon, curry oraz kurkumę.
- Kiedy składniki nabiorą złocistych rumieńców, wrzuć do garnka wcześniej przygotowane krewetki.
- W międzyczasie obierz i podziel na mniejsze kawałki ziemniaki, marchewkę oraz czerwoną paprykę. Dopiero teraz możesz dodać składniki do garnka. Nie zapomnij też o pomidorach z puszki.
- Na koniec wlej do środka również domowy bulion warzywny, po czym gotuj go ok. 25 minut.
- Przed podaniem zupę udekoruj przy pomocy świeżej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!