Mama dodała odrobinę do pomidorówki. Tak szybko jeszcze nigdy nie zniknęła z talerza

To jedna z tych zup, którą zajadaliśmy się w dzieciństwie. Mowa o pomidorowej. Mogłoby się wydawać, że w każdym wydaniu smakuje tak samo. To mit, bowiem poniższy przepis sprawi, że spojrzysz na tę zupę nieco inaczej. Wystarczy, że dodasz do niej jeden składnik.

Przepis na wyjątkową pomidówkę.Przepis na wyjątkową pomidówkę.
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik

Rosół w niedzielę oznacza jedno — pomidorówkę w poniedziałek. Nie oznacza to jednak, że to jedyny słuszny przepis. Tę zupę można przygotować na kilkanaście różnych sposób. Dodatek bazylii czy pieczonego czosnku podkręci jej smak. W sezonie pomidorowym warzywa można upiec, a następnie zblendować na aksamitny krem pełny umami. Jest jednak prostsze rozwiązanie. Masz je w swojej lodówce. Dodatek jednego składnika sprawi, że klasyczna pomidorówka zyska zupełnie nowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Pomidorówka "inaczej". Pokochasz tę wersję zupy

Tym nietypowym dodatkiem jest musztarda. Tak, to może wydawać ci się dziwne, jednak wierz nam na słowo, ten dodatek całkowicie odmieni smak dania. Musztarda pasuje do naprawdę wielu dań, a zarazem, niesamowicie podkręca smak pomidorów.

Obawiasz się, że musztarda może zdominować smak zupy? Spokojnie, tak się nie stanie. Dodawaj ją stopniowo. Zacznij od jednej łyżki. Pamiętaj, że musztarda ma wyrazisty smak. Jej dodatek ma jedynie uwydatnić smak pomidorów, a nie całkowicie go dominować.

Magiczna pomidorówka - przepis

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2 czubate łyżki musztardy,
  • natka pietruszki,
  • ryż lub makaron.

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze części.
  2. Wrzuć je do garnka razem z ćwiartkami z kurczaka. Zalej je wodą, a całość ugotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  3. Po godzinie dodaj 5-6 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i sól.
  4. Obierz warzywa i pokrój je na mniejsze części. Dodaj je do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zupę gotuj jeszcze przez 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź zupę do wrzenia.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇