Mama dodała odrobinę do pomidorówki. Tak szybko jeszcze nigdy nie zniknęła z talerza

To jedna z tych zup, którą zajadaliśmy się w dzieciństwie. Mowa o pomidorowej. Mogłoby się wydawać, że w każdym wydaniu smakuje tak samo. To mit, bowiem poniższy przepis sprawi, że spojrzysz na tę zupę nieco inaczej. Wystarczy, że dodasz do niej jeden składnik.

Przepis na wyjątkową pomidówkę.Przepis na wyjątkową pomidówkę.
Źródło zdjęć: © Freepik | Freepik

Rosół w niedzielę oznacza jedno — pomidorówkę w poniedziałek. Nie oznacza to jednak, że to jedyny słuszny przepis. Tę zupę można przygotować na kilkanaście różnych sposób. Dodatek bazylii czy pieczonego czosnku podkręci jej smak. W sezonie pomidorowym warzywa można upiec, a następnie zblendować na aksamitny krem pełny umami. Jest jednak prostsze rozwiązanie. Masz je w swojej lodówce. Dodatek jednego składnika sprawi, że klasyczna pomidorówka zyska zupełnie nowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Pomidorówka "inaczej". Pokochasz tę wersję zupy

Tym nietypowym dodatkiem jest musztarda. Tak, to może wydawać ci się dziwne, jednak wierz nam na słowo, ten dodatek całkowicie odmieni smak dania. Musztarda pasuje do naprawdę wielu dań, a zarazem, niesamowicie podkręca smak pomidorów.

Obawiasz się, że musztarda może zdominować smak zupy? Spokojnie, tak się nie stanie. Dodawaj ją stopniowo. Zacznij od jednej łyżki. Pamiętaj, że musztarda ma wyrazisty smak. Jej dodatek ma jedynie uwydatnić smak pomidorów, a nie całkowicie go dominować.

Magiczna pomidorówka - przepis

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 2 czubate łyżki musztardy,
  • natka pietruszki,
  • ryż lub makaron.

Przygotowanie:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze części.
  2. Wrzuć je do garnka razem z ćwiartkami z kurczaka. Zalej je wodą, a całość ugotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  3. Po godzinie dodaj 5-6 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i sól.
  4. Obierz warzywa i pokrój je na mniejsze części. Dodaj je do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zupę gotuj jeszcze przez 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź zupę do wrzenia.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy