Mama dodała odrobinę do pomidorówki. Tak szybko jeszcze nigdy nie zniknęła z talerza
To jedna z tych zup, którą zajadaliśmy się w dzieciństwie. Mowa o pomidorowej. Mogłoby się wydawać, że w każdym wydaniu smakuje tak samo. To mit, bowiem poniższy przepis sprawi, że spojrzysz na tę zupę nieco inaczej. Wystarczy, że dodasz do niej jeden składnik.
03.01.2024 | aktual.: 03.01.2024 17:43
Rosół w niedzielę oznacza jedno — pomidorówkę w poniedziałek. Nie oznacza to jednak, że to jedyny słuszny przepis. Tę zupę można przygotować na kilkanaście różnych sposób. Dodatek bazylii czy pieczonego czosnku podkręci jej smak. W sezonie pomidorowym warzywa można upiec, a następnie zblendować na aksamitny krem pełny umami. Jest jednak prostsze rozwiązanie. Masz je w swojej lodówce. Dodatek jednego składnika sprawi, że klasyczna pomidorówka zyska zupełnie nowy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomidorówka "inaczej". Pokochasz tę wersję zupy
Tym nietypowym dodatkiem jest musztarda. Tak, to może wydawać ci się dziwne, jednak wierz nam na słowo, ten dodatek całkowicie odmieni smak dania. Musztarda pasuje do naprawdę wielu dań, a zarazem, niesamowicie podkręca smak pomidorów.
Obawiasz się, że musztarda może zdominować smak zupy? Spokojnie, tak się nie stanie. Dodawaj ją stopniowo. Zacznij od jednej łyżki. Pamiętaj, że musztarda ma wyrazisty smak. Jej dodatek ma jedynie uwydatnić smak pomidorów, a nie całkowicie go dominować.
Magiczna pomidorówka - przepis
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- pół selera,
- 1 por,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- 2 czubate łyżki musztardy,
- natka pietruszki,
- ryż lub makaron.
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na mniejsze części.
- Wrzuć je do garnka razem z ćwiartkami z kurczaka. Zalej je wodą, a całość ugotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Po godzinie dodaj 5-6 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe i sól.
- Obierz warzywa i pokrój je na mniejsze części. Dodaj je do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zupę gotuj jeszcze przez 40 minut, aż mięso stanie się miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź zupę do wrzenia.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.