Pomidory kupione zimą są wodniste i bez smaku? Na pewno popełniasz jeden błąd

Jesteśmy wielkimi fanami pomidorów, a jednocześnie upartymi przeciwnikami ich wodnistej, bezsmakowej formy, która często przytrafia się zimą. Czy jednak jest to wina samych warzyw? Nie! Prawdopodobnie za tą fatalną przemianą stoi ich nieprawidłowe przechowywanie.

Pomidory stały się wodniste i bez smaku? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błądPomidory stały się wodniste i bez smaku? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błąd
Źródło zdjęć: © Canva | zygotehasnobrain

Mięsiste, wyraziste, doskonale smakujące pomidory to coś, co uwielbiamy ponad wszystko. Nie jesteśmy w tej opinii odosobnieni. Właściwościom smakowym czerwonych warzyw przyglądano się już od kulinarnego zarania dziejów. Nie bez przyczyny Włosi dostrzegli w nich źródło pysznych sosów, Japończycy — piątego smaku umami, a Polacy — legendarnej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z pomarańczową nutką. Obłędnie smaczny

Skoro więc zgadzamy się co do tego, że pomidory to źródło świetnego, wyraźnego smaku, który można wykorzystać na multum różnych sposobów, na pewno zgodzisz się z nami, że niesmaczne, jałowe w smaku i wodniste w środku pomidory to wręcz... afront dla ich prawdziwej natury. Dlaczego tak często to właśnie w ten sposób smakują pomidory wyciągnięte z domowej lodówki? Odpowiedź jest zawarta choćby w samym pytaniu.

Wodniste pomidory. Gdzie leży przyczyna?

Jedna z przyczyn tracenia smaku przez pomidory leży jeszcze w sklepie, w którym je kupiliśmy. Foliowe torebki za nic nie nadają się do przetrzymywania tych zdrowych, pełnych likopenu owoców. Co więcej, tego rodzaju opakowanie sprzyja składowaniu pomidorów jeden na drugim, co z kolei powoduje wgniecenia, a więc szybsze gnicie. Krótszy termin przydatności to również "zasługa" urywania z pomidorów szypułek. Nadal nie jest to jednak przyczyna numer jeden tracenia smaku czerwonych warzyw.

Pomidory. Jak je przechowywać?
Pomidory. Jak je przechowywać? © Canva | Dhie

Najpopularniejszym błędem, jeśli o przechowywanie pomidorów chodzi, jest wsadzanie ich w całości do lodówki od razu po powrocie ze sklepu. Niskie temperatury, do których pomidory nie są przyzwyczajone, powodują zmianę konsystencji, utratę związków aromatycznych i zaburzenie naturalnego procesu dojrzewania. Znacznie lepszym pomysłem jest trzymanie pomidorów na blacie (ale z dala od źródeł ciepła), w koszyczku albo torbie papierowej. Te warzywa powinny trafić do chłodziarki dopiero w momencie, w którym zostały już pokrojone i grozi im szybsze gnicie.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy