Pomidory kupione zimą są wodniste i bez smaku? Na pewno popełniasz jeden błąd

Jesteśmy wielkimi fanami pomidorów, a jednocześnie upartymi przeciwnikami ich wodnistej, bezsmakowej formy, która często przytrafia się zimą. Czy jednak jest to wina samych warzyw? Nie! Prawdopodobnie za tą fatalną przemianą stoi ich nieprawidłowe przechowywanie.

Pomidory stały się wodniste i bez smaku? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błądPomidory stały się wodniste i bez smaku? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błąd
Źródło zdjęć: © Canva | zygotehasnobrain

Mięsiste, wyraziste, doskonale smakujące pomidory to coś, co uwielbiamy ponad wszystko. Nie jesteśmy w tej opinii odosobnieni. Właściwościom smakowym czerwonych warzyw przyglądano się już od kulinarnego zarania dziejów. Nie bez przyczyny Włosi dostrzegli w nich źródło pysznych sosów, Japończycy — piątego smaku umami, a Polacy — legendarnej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z pomarańczową nutką. Obłędnie smaczny

Skoro więc zgadzamy się co do tego, że pomidory to źródło świetnego, wyraźnego smaku, który można wykorzystać na multum różnych sposobów, na pewno zgodzisz się z nami, że niesmaczne, jałowe w smaku i wodniste w środku pomidory to wręcz... afront dla ich prawdziwej natury. Dlaczego tak często to właśnie w ten sposób smakują pomidory wyciągnięte z domowej lodówki? Odpowiedź jest zawarta choćby w samym pytaniu.

Wodniste pomidory. Gdzie leży przyczyna?

Jedna z przyczyn tracenia smaku przez pomidory leży jeszcze w sklepie, w którym je kupiliśmy. Foliowe torebki za nic nie nadają się do przetrzymywania tych zdrowych, pełnych likopenu owoców. Co więcej, tego rodzaju opakowanie sprzyja składowaniu pomidorów jeden na drugim, co z kolei powoduje wgniecenia, a więc szybsze gnicie. Krótszy termin przydatności to również "zasługa" urywania z pomidorów szypułek. Nadal nie jest to jednak przyczyna numer jeden tracenia smaku czerwonych warzyw.

Pomidory. Jak je przechowywać?
Pomidory. Jak je przechowywać? © Canva | Dhie

Najpopularniejszym błędem, jeśli o przechowywanie pomidorów chodzi, jest wsadzanie ich w całości do lodówki od razu po powrocie ze sklepu. Niskie temperatury, do których pomidory nie są przyzwyczajone, powodują zmianę konsystencji, utratę związków aromatycznych i zaburzenie naturalnego procesu dojrzewania. Znacznie lepszym pomysłem jest trzymanie pomidorów na blacie (ale z dala od źródeł ciepła), w koszyczku albo torbie papierowej. Te warzywa powinny trafić do chłodziarki dopiero w momencie, w którym zostały już pokrojone i grozi im szybsze gnicie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości