WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Pomidory kupione zimą są wodniste i bez smaku? Na pewno popełniasz jeden błąd

Jesteśmy wielkimi fanami pomidorów, a jednocześnie upartymi przeciwnikami ich wodnistej, bezsmakowej formy, która często przytrafia się zimą. Czy jednak jest to wina samych warzyw? Nie! Prawdopodobnie za tą fatalną przemianą stoi ich nieprawidłowe przechowywanie.

Pomidory stały się wodniste i bez smaku? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błądPomidory stały się wodniste i bez smaku? Prawdopodobnie popełniłeś prosty błąd
Źródło zdjęć: © Canva | zygotehasnobrain

Mięsiste, wyraziste, doskonale smakujące pomidory to coś, co uwielbiamy ponad wszystko. Nie jesteśmy w tej opinii odosobnieni. Właściwościom smakowym czerwonych warzyw przyglądano się już od kulinarnego zarania dziejów. Nie bez przyczyny Włosi dostrzegli w nich źródło pysznych sosów, Japończycy — piątego smaku umami, a Polacy — legendarnej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z pomarańczową nutką. Obłędnie smaczny

Skoro więc zgadzamy się co do tego, że pomidory to źródło świetnego, wyraźnego smaku, który można wykorzystać na multum różnych sposobów, na pewno zgodzisz się z nami, że niesmaczne, jałowe w smaku i wodniste w środku pomidory to wręcz... afront dla ich prawdziwej natury. Dlaczego tak często to właśnie w ten sposób smakują pomidory wyciągnięte z domowej lodówki? Odpowiedź jest zawarta choćby w samym pytaniu.

Wodniste pomidory. Gdzie leży przyczyna?

Jedna z przyczyn tracenia smaku przez pomidory leży jeszcze w sklepie, w którym je kupiliśmy. Foliowe torebki za nic nie nadają się do przetrzymywania tych zdrowych, pełnych likopenu owoców. Co więcej, tego rodzaju opakowanie sprzyja składowaniu pomidorów jeden na drugim, co z kolei powoduje wgniecenia, a więc szybsze gnicie. Krótszy termin przydatności to również "zasługa" urywania z pomidorów szypułek. Nadal nie jest to jednak przyczyna numer jeden tracenia smaku czerwonych warzyw.

Pomidory. Jak je przechowywać?
Pomidory. Jak je przechowywać? © Canva | Dhie

Najpopularniejszym błędem, jeśli o przechowywanie pomidorów chodzi, jest wsadzanie ich w całości do lodówki od razu po powrocie ze sklepu. Niskie temperatury, do których pomidory nie są przyzwyczajone, powodują zmianę konsystencji, utratę związków aromatycznych i zaburzenie naturalnego procesu dojrzewania. Znacznie lepszym pomysłem jest trzymanie pomidorów na blacie (ale z dala od źródeł ciepła), w koszyczku albo torbie papierowej. Te warzywa powinny trafić do chłodziarki dopiero w momencie, w którym zostały już pokrojone i grozi im szybsze gnicie.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia