Codzienne jedzenie pomidorów ma większy wpływ na organizm niż myślisz. Doktor nie ma wątpliwości

Pomidory są bardzo zdrowymi warzywami, które powinniśmy włączyć do diety. Zawierają mnóstwo witamin oraz prozdrowotnych pierwiastków, na przykład potas. Co jednak stanie się, gdy włączymy je na stałe do diety? Opowiedział o tym dietetyk dr Marek Skoczylas.

ObrazekPomidory (Adobe, Youtube)
Paulina Hermann

Warzywa chronią nas przed rozwojem nowotworów, usuwają toksyny z organizmu oraz zabezpieczają przed utratą wzroku. Dlaczego pomidory są tak dobre i mają tak wiele zalet? To zasługa likopenu, czyli związku, który walczy z wolnymi rodnikami oraz różnymi toksynami.

Jedz pomidory codziennie. Efekty cię zaskoczą

Warzywa pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Warzywa zawierają potas, witaminę A i witaminy z grupy B, które wspomagają normalizację ciśnienia krwi. Potas wydala nadmiar sody z organizmu i zmniejsza napięcie ściany naczyń krwionośnych. Obydwa mechanizmy obniżają ciśnienie krwi. Jedzenie pomidorów obniża też ryzyko wystąpienia zakrzepów.

- Likopen nasila rozpad tak zwanego złego cholesterolu - mówi dr Skoczylas. U mężczyzn, którzy zmagali się z incydentami wieńcowymi, wykryto niski poziom likopenu we krwi.

Palicie papierosy? Koniecznie wprowadźcie pomidora do diety. Warzywa neutralizują wolne rodniki, które powstają podczas palenia. Ponadto dostarczają witaminę C, której palacze potrzebują.

Obrazek
Pomidory (pexels)

Pomidory redukują ryzyko raka prostaty nawet o 40 procent. Zmniejszają też prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów. To nie jest jedyny powód, przez który mężczyźni powinni częściej sięgać po te warzywa. Likopen bowiem pozytywnie wpływa na męską płodność. Związek poprawia jakość nasienia.

Jakie jeszcze skutki możemy zauważyć?

Po pomidory powinni sięgać cukrzycy. Mają niski indeks glikemiczny i redukują ryzyko wystąpienia powikłań. Zawierają bardzo dużo błonnika, dzięki czemu utrzymujemy odpowiednią ilość glukozy we krwi.

Warzywa zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów żołądka, jamy ustnej, trzustki, okrężnicy, piersi i szyjki macicy. Pomidory są też skutecznym pomocnikiem w odchudzaniu. Jeśli chcemy zgubić nadprogramowe kilogramy, nie powinniśmy od nich stronić. Ponadto wzmacniają strukturę kości.

Warzywa pozytywnie wpływają na wzrok. Odpowiednia ilość związków w organizmie zapobiega pojawieniu się zwyrodnienia plamki żółtej. Likopen wspiera również pracę mózgu. Poprawia między innymi funkcje poznawcze.

Pomidory wspomagają także pracę wątroby i zmniejszają ryzyko stłuszczenia tego narządu. Nie bez znaczenia również pozostaje ich wpływ na wygląd skóry. Antyoksydanty nie dopuszczają do jej przedwczesnego starzenia się. Stosowanie kosmetyków z likopenem może rozjaśnić skórę.

Jak spożywać pomidory?

Najlepiej będzie, jeśli warzywa poddamy obróbce termicznej. Wtedy dostarczymy sobie odpowiednich ilości likopenu. Podczas pieczenia ściany komórkowe pękają, a związek wydostaje się na zewnątrz, co sprawia, że łatwiej przedostaje się do naszego organizmu. Możemy na przykład przygotować napój likopenowy, zrobić sos do spaghetti lub po prostu je upiec.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej