PrzepisŚniadanieMichel Moran do szakszuki dodaje dwa nietypowe produkty. Dzięki nim smakuje jeszcze lepiej

Michel Moran do szakszuki dodaje dwa nietypowe produkty. Dzięki nim smakuje jeszcze lepiej

Szakszuka i Michel Moran - Pyszności
Szakszuka i Michel Moran - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | istetiana, michelmoran_official
27.12.2023 14:50

Szakszuka to jedno ze śniadaniowych dań, które na dobre rozgościło się już w Polsce. Znaleźć ją można w wielu śniadaniowych ofertach restauracji, a przygotowanie samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Michel Moran dodatkowo wzbogaca przepis o nietypowe dodatki.

Jajka to śniadaniowy klasyk. Chociaż prym wiedzie jajecznica, to po piętach depcze jej kuzynka z Bliskiego Wschodu. Szakszuka to proste połączenie smażonych na pomidorach jajek z dodatkiem aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla orientalnej kuchni. Syci na długo, smakuje świetnie i łatwo się ją robi, więc nie dziwi nikogo jej popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szakszuka Michela Morana

Michel Moran, juror polskiej edycji "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", podzielił się swoim przepisem na szakszukę. Nie zabrakło w nim oczywiście intensywnych przypraw, takich jak z, papryka wędzona i kmin rzymski. Danie wzbogacił dodatkowo czarnymi oliwkami oraz kawałkami fety i wykończył posiekaną natką pietruszki. Na samą myśl cieknie ślinka.

Szakszuka - Pyszności
Szakszuka - Pyszności© Canva | Nataliya Vaitkevich

Takie śniadanie to pyszny start dnia. Rozgrzeje, nasyci i wypełni dom pięknym aromatem. Warto pamiętać o wędzonej papryce, której dymny smak świetnie wzbogaci całe danie.

Składniki:

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 jajka,
  • czerwona papryka,
  • czerwona cebula,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 30 g fety,
  • 3 łyżki oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kumin, wędzona i słodka papryka, czarnuszka do smaku.
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  2. Dodaj pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz słodką i wędzoną papryką i duś całość, aż pomidory nieco się zredukują.
  4. Przy pomocy drewnianej szpatułki zrób wgłębienia i wbij jajka.
  5. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż białka się zetną.
  6. Na koniec dorzuć kawałki fety, plasterki oliwek i zdejmij patelnię z ognia.
  7. Udekoruj natką pietruszki oraz czarnuszką i serwuj prosto z patelni.

Szakszuka najlepiej smakuje na ciepło, w towarzystwie świeżego pieczywa lub pity. Takie śniadanie jest bardzo sycące i świetnie rozgrzewa w zimowe poranki. W sezonie możesz zastąpić pomidory z puszki świeżymi pomidorami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także