Michel Moran do szakszuki dodaje dwa nietypowe produkty. Dzięki nim smakuje jeszcze lepiej

Szakszuka to jedno ze śniadaniowych dań, które na dobre rozgościło się już w Polsce. Znaleźć ją można w wielu śniadaniowych ofertach restauracji, a przygotowanie samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Michel Moran dodatkowo wzbogaca przepis o nietypowe dodatki.

Michel Moran do szakszuki dodaje dwa nietypowe produkty. Dzięki nim smakuje jeszcze lepiejSzakszuka i Michel Moran - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | istetiana, michelmoran_official
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Jajka to śniadaniowy klasyk. Chociaż prym wiedzie jajecznica, to po piętach depcze jej kuzynka z Bliskiego Wschodu. Szakszuka to proste połączenie smażonych na pomidorach jajek z dodatkiem aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla orientalnej kuchni. Syci na długo, smakuje świetnie i łatwo się ją robi, więc nie dziwi nikogo jej popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Szakszuka Michela Morana

Michel Moran, juror polskiej edycji "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", podzielił się swoim przepisem na szakszukę. Nie zabrakło w nim oczywiście intensywnych przypraw, takich jak z, papryka wędzona i kmin rzymski. Danie wzbogacił dodatkowo czarnymi oliwkami oraz kawałkami fety i wykończył posiekaną natką pietruszki. Na samą myśl cieknie ślinka.

Szakszuka - Pyszności
Szakszuka - Pyszności © Canva | Nataliya Vaitkevich

Takie śniadanie to pyszny start dnia. Rozgrzeje, nasyci i wypełni dom pięknym aromatem. Warto pamiętać o wędzonej papryce, której dymny smak świetnie wzbogaci całe danie.

Składniki:

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 jajka,
  • czerwona papryka,
  • czerwona cebula,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 30 g fety,
  • 3 łyżki oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kumin, wędzona i słodka papryka, czarnuszka do smaku.
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  2. Dodaj pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz słodką i wędzoną papryką i duś całość, aż pomidory nieco się zredukują.
  4. Przy pomocy drewnianej szpatułki zrób wgłębienia i wbij jajka.
  5. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż białka się zetną.
  6. Na koniec dorzuć kawałki fety, plasterki oliwek i zdejmij patelnię z ognia.
  7. Udekoruj natką pietruszki oraz czarnuszką i serwuj prosto z patelni.

Szakszuka najlepiej smakuje na ciepło, w towarzystwie świeżego pieczywa lub pity. Takie śniadanie jest bardzo sycące i świetnie rozgrzewa w zimowe poranki. W sezonie możesz zastąpić pomidory z puszki świeżymi pomidorami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka