Michel Moran do szakszuki dodaje dwa nietypowe produkty. Dzięki nim smakuje jeszcze lepiej
Szakszuka to jedno ze śniadaniowych dań, które na dobre rozgościło się już w Polsce. Znaleźć ją można w wielu śniadaniowych ofertach restauracji, a przygotowanie samodzielnie w domu jest naprawdę proste. Michel Moran dodatkowo wzbogaca przepis o nietypowe dodatki.
Jajka to śniadaniowy klasyk. Chociaż prym wiedzie jajecznica, to po piętach depcze jej kuzynka z Bliskiego Wschodu. Szakszuka to proste połączenie smażonych na pomidorach jajek z dodatkiem aromatycznych przypraw, charakterystycznych dla orientalnej kuchni. Syci na długo, smakuje świetnie i łatwo się ją robi, więc nie dziwi nikogo jej popularność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu
Szakszuka Michela Morana
Michel Moran, juror polskiej edycji "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", podzielił się swoim przepisem na szakszukę. Nie zabrakło w nim oczywiście intensywnych przypraw, takich jak z, papryka wędzona i kmin rzymski. Danie wzbogacił dodatkowo czarnymi oliwkami oraz kawałkami fety i wykończył posiekaną natką pietruszki. Na samą myśl cieknie ślinka.
Takie śniadanie to pyszny start dnia. Rozgrzeje, nasyci i wypełni dom pięknym aromatem. Warto pamiętać o wędzonej papryce, której dymny smak świetnie wzbogaci całe danie.
Składniki:
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 jajka,
- czerwona papryka,
- czerwona cebula,
- 10 czarnych oliwek,
- 30 g fety,
- 3 łyżki oliwy,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, kumin, wędzona i słodka papryka, czarnuszka do smaku.
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.
- Dodaj pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz słodką i wędzoną papryką i duś całość, aż pomidory nieco się zredukują.
- Przy pomocy drewnianej szpatułki zrób wgłębienia i wbij jajka.
- Duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż białka się zetną.
- Na koniec dorzuć kawałki fety, plasterki oliwek i zdejmij patelnię z ognia.
- Udekoruj natką pietruszki oraz czarnuszką i serwuj prosto z patelni.
Szakszuka najlepiej smakuje na ciepło, w towarzystwie świeżego pieczywa lub pity. Takie śniadanie jest bardzo sycące i świetnie rozgrzewa w zimowe poranki. W sezonie możesz zastąpić pomidory z puszki świeżymi pomidorami. Smacznego!