Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Główny składnik podzielił Polaków
Sałatka jarzynowa to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt. Swój przepis na kultową potrawę przygotował również Tomasz Strzelczyk. Nie szczędził on kontrowersyjnego dodatku, który od lat dzieli Polaków i wywołuje liczne dyskusje w sieci.
21.12.2023 10:03
Sałatka jarzynowa to absolutna królowa wszystkich świąt. Chociaż można ją oczywiście przygotować również w każdy inny dzień, to właśnie w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Swój przepis na kultowe danie ma również Tomasz Strzelczyk, uczestnik jednej z edycji "Masterchefa" oraz twórca popularnego kanału "ODDASZFARTUCHA".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowa sałatka na święta
Sałatka jarzynowa w wielu domach to niemal świętość. Chociaż mogłoby się wydawać, że nie ma w niej nic skomplikowanego, to w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Niektórzy przełamują smak sałatki jabłkiem, inni zdecydowanie mówią nie dodawaniu groszku.
Bez względu na to, jakie dodatki wybiera się do sałatki, spoiwo jest jedno - majonez. Może się wydawać, że skoro to składnik każdej sałatki, to kontrowersji specjalnych nie ma. Od lat toczą się jednak dyskusje nad wyższością jednej marki nad drugą.
Sałatka jarzynowa Tomasza Strzelczyka
Swój głos w majonezowej dyskusji postanowił zabrać Tomasz Strzelczyk. Narażając się fanom "Winiary" wskazał, że do sałatki jarzynowej najlepiej sprawdzi się "Kielecki". Dodał również puszkę kukurydzy, co wiele osób wskazało na nietradycyjny składnik i również oburzało się na jego obecność.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- kawałek selera,
- 4-5 kiszonych ogórków,
- 6 jajek,
- 1 jabłko,
- 200 g groszku konserwowego,
- 150 g kukurydzy z puszki,
- 6 łyżek majonezu Kieleckiego,
- 1-2 łyżki musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie wyszoruj i ugotuj tak, aby były al dente.
- Po ugotowaniu obierz je ze skórki. Najłatwiej zrobić to, gdy będą jeszcze ciepłe.
- Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Jabłka obierz i pokrój drono, podobnie jak ogórki kiszone.
- Dodaj odsączony z zalewy groszek oraz kukurydzę.
- Dorzuć też majonez Kielecki, musztardę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do saku solą oraz pieprzem.
Gotową sałatkę odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Po kilku godzinach jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!