Zalewam śledzie sosem sto razy lepszym od śmietany. Nie nadążam z nakładaniem dokładek

Sekret udanych śledzi tkwi nie tylko w doborze dobrej jakościowo ryby, choć bez wątpienia jest to kwestia wybitnie istotna. Niemniej nie zapominajmy o sosie, który spaja potrawę i który nadaje całości charakteru. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo propozycji na przygotowanie śledzi: zarówno wersje tradycyjne, jak i będące szalonymi wariacjami. Jedną z nich jest ryba w sosie musztardowym.

Śledź w musztardzie Śledź w musztardzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedną z popularnych, chociaż zdecydowanie rzadziej pojawiających się na świątecznych stołach wariacji na temat śledzi, jest ta z musztardową pierzynką. Nie ma kanonicznego przepisu na rybę w musztardzie, recepturę można modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziecie wersję uwielbianą w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Jak przygotować śledzia na święta? Wypróbuj sos musztardowy

Jak zrobić pyszne śledzie w musztardzie? Najlepiej zwykłą musztardę (np. stołową lub inną ulubioną) wymieszać z musztardą francuską, którą charakteryzuje przede wszystkim obecność całych ziaren gorczycy. Do tego warto dodać nieco majonezu (dla uzyskania bardziej delikatnego smaku i lepszej konsystencji) oraz posiekanego koperku, który bardzo dobrze komponuje się z musztardą. Miód doskonale złagodzi wyrazistość całej potrawy.

To jednak nie koniec, ponieważ przepis można zmodyfikować i pójść w nieco innym kierunku. Zamiast koperku dodaj odrobinę kolendry, a sos wymieszaj z przyprawą curry i odrobiną kurkumy. Pamiętaj też, że świeża cebula może zdominować smak i zapach całości, a także sprawić, że sos szybciej stanie się nieświeży. Warto więc, przed dodaniem warzywa, przelać go wrzątkiem.

Zobacz, jak zrobić śledzia pod musztardową pierzynką
Zobacz, jak zrobić śledzia pod musztardową pierzynką © Adobe Stock

Śledzie w sosie musztardowym. Przepis

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych,
  • czerwona cebula,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki zwykłej musztardy,
  • miód do smaku,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Namoczone śledzie pokrój w dwucentymetrowe paski.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i przelej ją wrzątkiem.
  3. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i posiekany koperek wymieszaj. Dla złagodzenia smaku dodaj odrobinę miodu, w razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
  4. Powstałym sosem polej śledzie i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇