PrzepisBoże NarodzenieZalewam śledzie sosem sto razy lepszym od śmietany. Nie nadążam z nakładaniem dokładek

Zalewam śledzie sosem sto razy lepszym od śmietany. Nie nadążam z nakładaniem dokładek

Śledź w musztardzie
Śledź w musztardzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.12.2023 09:13

Sekret udanych śledzi tkwi nie tylko w doborze dobrej jakościowo ryby, choć bez wątpienia jest to kwestia wybitnie istotna. Niemniej nie zapominajmy o sosie, który spaja potrawę i który nadaje całości charakteru. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo propozycji na przygotowanie śledzi: zarówno wersje tradycyjne, jak i będące szalonymi wariacjami. Jedną z nich jest ryba w sosie musztardowym.

Jedną z popularnych, chociaż zdecydowanie rzadziej pojawiających się na świątecznych stołach wariacji na temat śledzi, jest ta z musztardową pierzynką. Nie ma kanonicznego przepisu na rybę w musztardzie, recepturę można modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziecie wersję uwielbianą w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować śledzia na święta? Wypróbuj sos musztardowy

Jak zrobić pyszne śledzie w musztardzie? Najlepiej zwykłą musztardę (np. stołową lub inną ulubioną) wymieszać z musztardą francuską, którą charakteryzuje przede wszystkim obecność całych ziaren gorczycy. Do tego warto dodać nieco majonezu (dla uzyskania bardziej delikatnego smaku i lepszej konsystencji) oraz posiekanego koperku, który bardzo dobrze komponuje się z musztardą. Miód doskonale złagodzi wyrazistość całej potrawy.

To jednak nie koniec, ponieważ przepis można zmodyfikować i pójść w nieco innym kierunku. Zamiast koperku dodaj odrobinę kolendry, a sos wymieszaj z przyprawą curry i odrobiną kurkumy. Pamiętaj też, że świeża cebula może zdominować smak i zapach całości, a także sprawić, że sos szybciej stanie się nieświeży. Warto więc, przed dodaniem warzywa, przelać go wrzątkiem.

Zobacz, jak zrobić śledzia pod musztardową pierzynką
Zobacz, jak zrobić śledzia pod musztardową pierzynką © Adobe Stock

Śledzie w sosie musztardowym. Przepis

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych,
  • czerwona cebula,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki zwykłej musztardy,
  • miód do smaku,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Namoczone śledzie pokrój w dwucentymetrowe paski.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i przelej ją wrzątkiem.
  3. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i posiekany koperek wymieszaj. Dla złagodzenia smaku dodaj odrobinę miodu, w razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
  4. Powstałym sosem polej śledzie i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także