Zalewam śledzie sosem sto razy lepszym od śmietany. Nie nadążam z nakładaniem dokładek

Sekret udanych śledzi tkwi nie tylko w doborze dobrej jakościowo ryby, choć bez wątpienia jest to kwestia wybitnie istotna. Niemniej nie zapominajmy o sosie, który spaja potrawę i który nadaje całości charakteru. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo propozycji na przygotowanie śledzi: zarówno wersje tradycyjne, jak i będące szalonymi wariacjami. Jedną z nich jest ryba w sosie musztardowym.

Śledź w musztardzie Śledź w musztardzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedną z popularnych, chociaż zdecydowanie rzadziej pojawiających się na świątecznych stołach wariacji na temat śledzi, jest ta z musztardową pierzynką. Nie ma kanonicznego przepisu na rybę w musztardzie, recepturę można modyfikować na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziecie wersję uwielbianą w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Jak przygotować śledzia na święta? Wypróbuj sos musztardowy

Jak zrobić pyszne śledzie w musztardzie? Najlepiej zwykłą musztardę (np. stołową lub inną ulubioną) wymieszać z musztardą francuską, którą charakteryzuje przede wszystkim obecność całych ziaren gorczycy. Do tego warto dodać nieco majonezu (dla uzyskania bardziej delikatnego smaku i lepszej konsystencji) oraz posiekanego koperku, który bardzo dobrze komponuje się z musztardą. Miód doskonale złagodzi wyrazistość całej potrawy.

To jednak nie koniec, ponieważ przepis można zmodyfikować i pójść w nieco innym kierunku. Zamiast koperku dodaj odrobinę kolendry, a sos wymieszaj z przyprawą curry i odrobiną kurkumy. Pamiętaj też, że świeża cebula może zdominować smak i zapach całości, a także sprawić, że sos szybciej stanie się nieświeży. Warto więc, przed dodaniem warzywa, przelać go wrzątkiem.

Zobacz, jak zrobić śledzia pod musztardową pierzynką
Zobacz, jak zrobić śledzia pod musztardową pierzynką © Adobe Stock

Śledzie w sosie musztardowym. Przepis

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych,
  • czerwona cebula,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki zwykłej musztardy,
  • miód do smaku,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Namoczone śledzie pokrój w dwucentymetrowe paski.
  2. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i przelej ją wrzątkiem.
  3. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i posiekany koperek wymieszaj. Dla złagodzenia smaku dodaj odrobinę miodu, w razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
  4. Powstałym sosem polej śledzie i wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat