PrzepisBoże NarodzenieNie wędzę szynki na święta, tylko gotuje w popularnym napoju. Każdy ją chwali

Nie wędzę szynki na święta, tylko gotuje w popularnym napoju. Każdy ją chwali

Najlepsza szynka na święta. Koniecznie wypróbuj
Najlepsza szynka na święta. Koniecznie wypróbuj
Źródło zdjęć: © Canva | evgenyb

11.12.2023 10:11, aktual.: 11.12.2023 10:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na świąteczną szynkę, to nie możesz przegapić tego artykułu. Ten patent jest wręcz rewolucyjny. I nie, nie zakłada on wybudowania domowej wędzarni, lecz ugotowanie szynki w pewnym popularnym napoju, po który Polacy często sięgają rano.

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków. Według nas to powiedzenie ma też swoje uzasadnienie w kulinariach. Spójrz na to w ten sposób — ile razy pośpiech sprawiał, że nagle odnajdywałeś najszybszą drogę do osiągnięcia danego celu? My przekonaliśmy się o tym w momencie, w którym na ostatnią chwilę musieliśmy przygotować imprezowe ciasto. Znaleźliśmy na to doskonały sposób i dzisiaj sięgamy po niego nawet wtedy, gdy się nie śpieszymy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W podobnym kontekście można traktować poniższy przepis na świąteczną, domową szynkę. To mięso, jak wiemy, jest albo wędzone, albo pieczone, albo gotowane. Osobiście najbardziej przepadamy za tym pierwszym sposobem obróbki, ale skuszenie się na nią oznacza pójście do sklepu po niekoniecznie dobrej jakości wyroby mięsne zza lady. Co w takim razie zrobić? Poeksperymentować!

Naszym niedawnym odkryciem jest gotowanie szynki w... czarnej herbacie. Dodatek aromatycznych ziół do tego popularnego napoju sprawi, że ugotowana w tej mieszance szynka będzie wyglądała, smakowała i pachniała jak dopiero co wyjęta z wędzarni. Serdecznie polecamy, a poniżej prezentujemy przepis.

Domowa szynka gotowana w herbacie

Składniki:

  • 1 kg szynki + 2 łyżki soli do natarcia,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 owoce jałowca,
  • 4 łyżki soli,
  • 10-12 ziaren pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 6 torebek czarnej herbaty,
  • 1 papryczka chili,
  • mała laska cynamonu,
  • ok. 2,5 l wody.

Sposób przygotowania:

Zamiast siatki na szynkę możesz też użyć zwykłego sznurka
Zamiast siatki na szynkę możesz też użyć zwykłego sznurka© Canva | PhotographyFirm
  1. Szynkę oczyść, umyj i osusz. Następnie ponakłuwaj ją i natrzyj 2 łyżkami soli. Wstaw do lodówki na całą noc (optymalnie około 11-12 godzin).
  2. Po tym czasie wyjmij szynkę, opłucz, osusz i wrzuć do siatki na szynki.
  3. Czas na zalewę. Wszystkie przyprawy zagotuj w około 2,5 litrach wody. Do wrzącego wywaru wstaw szynkę oraz torebki herbaty. Zmniejsz ogień, gotuj 60 minut.
  4. Wyjmij mięso i wstaw je do zimnej wody. Następnie osusz i włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie szynka będzie już gotowa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także