W 10 minut bez pieczenia robię obłędne ciasto. Smak jest bajeczny
Kiedy brakuje mi czasu na przygotowanie czegoś specjalnego, chętnie wracam do tego przepisu. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy prezentuje się jak z dobrej cukierni. Aż ciężko uwierzyć, że to ciasto nie spędziło ani minuty w piekarniku.
25.09.2023 | aktual.: 09.10.2023 14:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczenie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pyszna bita śmietana skrywa się między ciasteczkowymi warstwami. Wystarczą proste i łatwo dostępne składniki, aby wyczarować coś tak pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto bez pieczenia w 10 minut
Składniki:
- 1 cytryna,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 300 g ciasteczek,
- 120 g masła roztopionego,
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru do śmietanki 36%.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wyciskam sok z cytryny uważając, aby nie wpadły pestki. Dodaję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, mieszam i podgrzewam, aż masa zgęstnieje. Przelewam do miseczki i odstawiam, aby masa wystygła.
- Ciasteczka blenduję w malakserze lub przekładam do woreczka strunowego i rozgniatam wałkiem do ciasta.
- Do zmielonych ciasteczek dodaję roztopione masło i mieszam.
- Śmietankę ubijam na sztywno wraz z cukrem (możesz zamienić go na cukier puder). Gdy masa będzie już puszysta, dodaję przestudzony krem cytrynowy i miksuję krótko całość.
- Połowę przygotowanej masy ciasteczkowej wykładam na dnie tortownicy o średnicy 19 cm. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód. Następnie dodaję połowę masy śmietankowo-cytrynowej, pozostałe ciasteczka i resztę masy.
- Wstawiam do lodówki i gotowe.
Jakie ciasteczka na spód?
Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasteczka sprawdzą się w roli spodu do ciasta, to spieszę z podpowiedzią. Świetnie pasować będą herbatniki (zarówno maślane, jak i kakaowe) czy też ciasteczka owsiane. Fani Oreo mogą użyć tych ciastek (usuwając wcześniej krem), a miłośnicy rajskich smaków skuszą się również na dodatek kokosa. Wiórki możesz wymieszać też z innymi zmielonymi ciasteczkami, tworząc wyjątkowe ciasto bez pieczenia.