WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Ciasto "Zielone Jabłuszko" zrobisz bez piekarnika. Lepsze od klasycznej szarlotki

Sezon na jabłka trwa w pełni i możemy (a nawet musimy) wykorzystać te owoce do wypieków i deserów. W końcu łatwo je zdobyć i są dość tanie. Warto przygotować ciasto bez pieczenia. Jest ono banalnie proste i przynosi bardzo dużo radości. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.

Obrane jabłka trzeba zetrzeć na tarceObrane jabłka trzeba zetrzeć na tarce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aga Bak
Paulina Hermann

Ciasto "Zielone Jabłuszko" to połączenie owocowej masy ukrytej w galaretce agrestowej z herbatnikami oraz obłędnym kremem śmietankowym. Ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest przepyszny i zrobisz go w ekspresowym tempie. Nie musisz piec żadnej części, dzięki czemu nie zmarnujesz czasu na czekanie. To ciasto bez pieczenia jest tak wspaniałe, że szybko zniknie z blaszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

3 przepisy na wrapy. Idealny patent na drugie śniadanie do pracy

Jabłkowe ciasto bez pieczenia - przepis

"Zielone Jabłuszko" to świetna alternatywa dla szarlotki lub klasycznego jabłecznika. Ciasto ma ciekawy smak i przygotowuje się kilka razy szybciej niż wspomniane wypieki. Na początku przygotuj składniki do masy jabłkowej:

  • 1,5 kg jabłek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 900 ml wrzątku,
  • 3 galaretki agrestowe (każda po 75 gramów).

Składniki na krem śmietanowy:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 660 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 50 ml wrzątku do żelatyny,
  • 2 łyżki żelatyny (lub 4 śmietan-fiksy),
  • 70 g cukru pudru.

Dodatkowe składniki:

  • 2 paczki maślanych herbatników,
  • 6 łyżek mleka,
  • dwie tabliczki czekolady.
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia © Adobe Stock | NoomBluesman

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania galaretek agrestowych. Rozpuść je we wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Jabłka umyj, a następnie obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Skrop owoce sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj do nich wystudzoną galaretkę, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę (możesz włożyć miskę do lodówki). W tym czasie masa trochę stężeje. Nie może być zbyt luźna, bo wsiąknie w ciasto.
  3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, na to poukładaj herbatniki. Rozsmaruj warstwę masy jabłkowej i przykryj ją ponownie ciasteczkami. Wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut.
  4. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Bez niego ciasto bez pieczenia nie będzie takie obłędne. Ubij śmietanę kremówkę, a gdy będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder. Na tym etapie możesz dorzucić śmietan-fiksy. Jeśli używasz żelatyny, wcześniej rozpuść ją w 50 ml wrzątku i wystudź.
  5. Masą posmaruj herbatniki, na górze połóż ostatnią warstwę herbatników. Całość polej polewą z czekolady i mleka.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze