PrzepisCiasto bez pieczeniaCiasto "Zielone Jabłuszko" zrobisz bez piekarnika. Lepsze od klasycznej szarlotki

Ciasto "Zielone Jabłuszko" zrobisz bez piekarnika. Lepsze od klasycznej szarlotki

Sezon na jabłka trwa w pełni i możemy (a nawet musimy) wykorzystać te owoce do wypieków i deserów. W końcu łatwo je zdobyć i są dość tanie. Warto przygotować ciasto bez pieczenia. Jest ono banalnie proste i przynosi bardzo dużo radości. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.

Obrane jabłka trzeba zetrzeć na tarce
Obrane jabłka trzeba zetrzeć na tarce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Aga Bak

19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 23:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto "Zielone Jabłuszko" to połączenie owocowej masy ukrytej w galaretce agrestowej z herbatnikami oraz obłędnym kremem śmietankowym. Ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest przepyszny i zrobisz go w ekspresowym tempie. Nie musisz piec żadnej części, dzięki czemu nie zmarnujesz czasu na czekanie. To ciasto bez pieczenia jest tak wspaniałe, że szybko zniknie z blaszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłkowe ciasto bez pieczenia - przepis

"Zielone Jabłuszko" to świetna alternatywa dla szarlotki lub klasycznego jabłecznika. Ciasto ma ciekawy smak i przygotowuje się kilka razy szybciej niż wspomniane wypieki. Na początku przygotuj składniki do masy jabłkowej:

  • 1,5 kg jabłek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 900 ml wrzątku,
  • 3 galaretki agrestowe (każda po 75 gramów).

Składniki na krem śmietanowy:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 660 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 50 ml wrzątku do żelatyny,
  • 2 łyżki żelatyny (lub 4 śmietan-fiksy),
  • 70 g cukru pudru.

Dodatkowe składniki:

  • 2 paczki maślanych herbatników,
  • 6 łyżek mleka,
  • dwie tabliczki czekolady.
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia© Adobe Stock | NoomBluesman

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania galaretek agrestowych. Rozpuść je we wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Jabłka umyj, a następnie obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Skrop owoce sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj do nich wystudzoną galaretkę, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę (możesz włożyć miskę do lodówki). W tym czasie masa trochę stężeje. Nie może być zbyt luźna, bo wsiąknie w ciasto.
  3. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, na to poukładaj herbatniki. Rozsmaruj warstwę masy jabłkowej i przykryj ją ponownie ciasteczkami. Wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut.
  4. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Bez niego ciasto bez pieczenia nie będzie takie obłędne. Ubij śmietanę kremówkę, a gdy będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder. Na tym etapie możesz dorzucić śmietan-fiksy. Jeśli używasz żelatyny, wcześniej rozpuść ją w 50 ml wrzątku i wystudź.
  5. Masą posmaruj herbatniki, na górze połóż ostatnią warstwę herbatników. Całość polej polewą z czekolady i mleka.
przepisciastodeser