Ciasto "Zielone Jabłuszko" zrobisz bez piekarnika. Lepsze od klasycznej szarlotki
Sezon na jabłka trwa w pełni i możemy (a nawet musimy) wykorzystać te owoce do wypieków i deserów. W końcu łatwo je zdobyć i są dość tanie. Warto przygotować ciasto bez pieczenia. Jest ono banalnie proste i przynosi bardzo dużo radości. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.
19.09.2023 | aktual.: 19.09.2023 23:20
Ciasto "Zielone Jabłuszko" to połączenie owocowej masy ukrytej w galaretce agrestowej z herbatnikami oraz obłędnym kremem śmietankowym. Ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest przepyszny i zrobisz go w ekspresowym tempie. Nie musisz piec żadnej części, dzięki czemu nie zmarnujesz czasu na czekanie. To ciasto bez pieczenia jest tak wspaniałe, że szybko zniknie z blaszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłkowe ciasto bez pieczenia - przepis
"Zielone Jabłuszko" to świetna alternatywa dla szarlotki lub klasycznego jabłecznika. Ciasto ma ciekawy smak i przygotowuje się kilka razy szybciej niż wspomniane wypieki. Na początku przygotuj składniki do masy jabłkowej:
- 1,5 kg jabłek,
- sok z połowy cytryny,
- 900 ml wrzątku,
- 3 galaretki agrestowe (każda po 75 gramów).
Składniki na krem śmietanowy:
- 250 g serka mascarpone,
- 660 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 50 ml wrzątku do żelatyny,
- 2 łyżki żelatyny (lub 4 śmietan-fiksy),
- 70 g cukru pudru.
Dodatkowe składniki:
- 2 paczki maślanych herbatników,
- 6 łyżek mleka,
- dwie tabliczki czekolady.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania galaretek agrestowych. Rozpuść je we wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Jabłka umyj, a następnie obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Skrop owoce sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj do nich wystudzoną galaretkę, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę (możesz włożyć miskę do lodówki). W tym czasie masa trochę stężeje. Nie może być zbyt luźna, bo wsiąknie w ciasto.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, na to poukładaj herbatniki. Rozsmaruj warstwę masy jabłkowej i przykryj ją ponownie ciasteczkami. Wstaw blaszkę do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. Bez niego ciasto bez pieczenia nie będzie takie obłędne. Ubij śmietanę kremówkę, a gdy będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder. Na tym etapie możesz dorzucić śmietan-fiksy. Jeśli używasz żelatyny, wcześniej rozpuść ją w 50 ml wrzątku i wystudź.
- Masą posmaruj herbatniki, na górze połóż ostatnią warstwę herbatników. Całość polej polewą z czekolady i mleka.