Ciasto Raffaello bez pieczenia z herbatnikami. Prosty i szybki przepis

Ciasto Raffaello , to hit każdego rodzinnego spotkania. Ten deser bez pieczenia bez problemu przygotujesz w swoim domu, a jego smak na pewno skradnie każde serce.

Obrazek
Ewa

Ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to coś, co kochamy. Dzięki temu, że pomijamy etap pieczenia, to mamy mniejsze pole do zrobienia błędu. W końcu nie ma tutaj szans na zakalce, prawda? ;) Kultowe słodycze to jedna z naszych ulubionych inspiracji do tworzenia przepisów. Sprawdzonym klasykiem wśród ciast bez pieczenia jest Raffaello. Wiórki kokosowe, budyń i odrobina kokosowego likieru- to nie może się nie udać.

Ciasto Raffaello bez pieczenia – czym zastąpić herbatniki? Jeśli masz czas i chęci na upieczenie biszkoptu, to nie ma problemu – możesz nim zastąpić herbatniki. Możesz użyć również solonych krakersów, których smak przełamie słodycz ciasta.

Ciasto Raffaello bez pieczenia- składniki

  • 200 g masła - miękkiego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • łyżkę mleka
  • 40 ml likieru kokosowego - opcjonalnie
  • 100 g herbatników
  • 80 g wiórków kokosowych
  • budyń waniliowy/śmietankowy
  • biała czekolada- 1 tabliczka

Przepis Raffaello

Przy pomocy blendera rozetrzyj masło. Po łyżce dodawaj do niego przygotowany wcześniej  i wystudzony budyń. Dodaj do masy likier kokosowy, łyżkę mleka i ponownie zmiksuj całość.

Obrazek

Następnie wyłóż papierem do pieczenia prostokątną formę. Na dnie ułóż herbatniki lub słone krakersy. Wyłóż masę budyniową, kolejną porcję krakersów, budyń, krakersy i zakończ masą budyniową.

Obrazek

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Nasze ciasto nie wymaga pieczenia, ale koniecznie musisz schłodzić je w lodówce. Najlepiej, jeśli ciasto spędzi w niej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij blaszkę, odwróć i wyciągnij ciasto. Zdejmij papier do pieczenia, polej ciasto roztopioną białą czekoladą i posyp przygotowane Raffaello wiórkami kokosowymi.  Odstaw do chłodzenia na minimum godzinę.

Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!

ciasto rafaello bez pieczenia

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu