PrzepisCiasto Raffaello bez pieczenia z herbatnikami. Prosty i szybki przepis

Ciasto Raffaello bez pieczenia z herbatnikami. Prosty i szybki przepis

Ciasto Raffaello bez pieczenia z herbatnikami. Prosty i szybki przepis
Ewa

04.06.2022 09:45, aktual.: 15.09.2023 15:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto Raffaello , to hit każdego rodzinnego spotkania. Ten deser bez pieczenia bez problemu przygotujesz w swoim domu, a jego smak na pewno skradnie każde serce.

Ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to coś, co kochamy. Dzięki temu, że pomijamy etap pieczenia, to mamy mniejsze pole do zrobienia błędu. W końcu nie ma tutaj szans na zakalce, prawda? ;) Kultowe słodycze to jedna z naszych ulubionych inspiracji do tworzenia przepisów. Sprawdzonym klasykiem wśród ciast bez pieczenia jest Raffaello. Wiórki kokosowe, budyń i odrobina kokosowego likieru- to nie może się nie udać.

Ciasto Raffaello bez pieczenia – czym zastąpić herbatniki? Jeśli masz czas i chęci na upieczenie biszkoptu, to nie ma problemu – możesz nim zastąpić herbatniki. Możesz użyć również solonych krakersów, których smak przełamie słodycz ciasta.

Ciasto Raffaello bez pieczenia- składniki

  • 200 g masła - miękkiego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • łyżkę mleka
  • 40 ml likieru kokosowego - opcjonalnie
  • 100 g herbatników
  • 80 g wiórków kokosowych
  • budyń waniliowy/śmietankowy
  • biała czekolada- 1 tabliczka

Przepis Raffaello

Przy pomocy blendera rozetrzyj masło. Po łyżce dodawaj do niego przygotowany wcześniej  i wystudzony budyń. Dodaj do masy likier kokosowy, łyżkę mleka i ponownie zmiksuj całość.

Obraz

Następnie wyłóż papierem do pieczenia prostokątną formę. Na dnie ułóż herbatniki lub słone krakersy. Wyłóż masę budyniową, kolejną porcję krakersów, budyń, krakersy i zakończ masą budyniową.

Obraz

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Nasze ciasto nie wymaga pieczenia, ale koniecznie musisz schłodzić je w lodówce. Najlepiej, jeśli ciasto spędzi w niej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij blaszkę, odwróć i wyciągnij ciasto. Zdejmij papier do pieczenia, polej ciasto roztopioną białą czekoladą i posyp przygotowane Raffaello wiórkami kokosowymi.  Odstaw do chłodzenia na minimum godzinę.

Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!

Obraz