Ciasto Raffaello bez pieczenia z herbatnikami. Prosty i szybki przepis

Ciasto Raffaello , to hit każdego rodzinnego spotkania. Ten deser bez pieczenia bez problemu przygotujesz w swoim domu, a jego smak na pewno skradnie każde serce.

Obrazek
Ewa

Ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to coś, co kochamy. Dzięki temu, że pomijamy etap pieczenia, to mamy mniejsze pole do zrobienia błędu. W końcu nie ma tutaj szans na zakalce, prawda? ;) Kultowe słodycze to jedna z naszych ulubionych inspiracji do tworzenia przepisów. Sprawdzonym klasykiem wśród ciast bez pieczenia jest Raffaello. Wiórki kokosowe, budyń i odrobina kokosowego likieru- to nie może się nie udać.

Ciasto Raffaello bez pieczenia – czym zastąpić herbatniki? Jeśli masz czas i chęci na upieczenie biszkoptu, to nie ma problemu – możesz nim zastąpić herbatniki. Możesz użyć również solonych krakersów, których smak przełamie słodycz ciasta.

Ciasto Raffaello bez pieczenia- składniki

  • 200 g masła - miękkiego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • łyżkę mleka
  • 40 ml likieru kokosowego - opcjonalnie
  • 100 g herbatników
  • 80 g wiórków kokosowych
  • budyń waniliowy/śmietankowy
  • biała czekolada- 1 tabliczka

Przepis Raffaello

Przy pomocy blendera rozetrzyj masło. Po łyżce dodawaj do niego przygotowany wcześniej  i wystudzony budyń. Dodaj do masy likier kokosowy, łyżkę mleka i ponownie zmiksuj całość.

Obrazek

Następnie wyłóż papierem do pieczenia prostokątną formę. Na dnie ułóż herbatniki lub słone krakersy. Wyłóż masę budyniową, kolejną porcję krakersów, budyń, krakersy i zakończ masą budyniową.

Obrazek

Ciasto Raffaello bez pieczenia

Nasze ciasto nie wymaga pieczenia, ale koniecznie musisz schłodzić je w lodówce. Najlepiej, jeśli ciasto spędzi w niej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij blaszkę, odwróć i wyciągnij ciasto. Zdejmij papier do pieczenia, polej ciasto roztopioną białą czekoladą i posyp przygotowane Raffaello wiórkami kokosowymi.  Odstaw do chłodzenia na minimum godzinę.

Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!

ciasto rafaello bez pieczenia

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina