Ciasto Raffaello bez pieczenia z herbatnikami. Prosty i szybki przepis
04.06.2022 09:45, aktual.: 15.09.2023 15:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto Raffaello , to hit każdego rodzinnego spotkania. Ten deser bez pieczenia bez problemu przygotujesz w swoim domu, a jego smak na pewno skradnie każde serce.
Ciasto bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia to coś, co kochamy. Dzięki temu, że pomijamy etap pieczenia, to mamy mniejsze pole do zrobienia błędu. W końcu nie ma tutaj szans na zakalce, prawda? ;) Kultowe słodycze to jedna z naszych ulubionych inspiracji do tworzenia przepisów. Sprawdzonym klasykiem wśród ciast bez pieczenia jest Raffaello. Wiórki kokosowe, budyń i odrobina kokosowego likieru- to nie może się nie udać.
Ciasto Raffaello bez pieczenia – czym zastąpić herbatniki? Jeśli masz czas i chęci na upieczenie biszkoptu, to nie ma problemu – możesz nim zastąpić herbatniki. Możesz użyć również solonych krakersów, których smak przełamie słodycz ciasta.
Ciasto Raffaello bez pieczenia- składniki
- 200 g masła - miękkiego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- łyżkę mleka
- 40 ml likieru kokosowego - opcjonalnie
- 100 g herbatników
- 80 g wiórków kokosowych
- budyń waniliowy/śmietankowy
- biała czekolada- 1 tabliczka
Przepis Raffaello
Przy pomocy blendera rozetrzyj masło. Po łyżce dodawaj do niego przygotowany wcześniej i wystudzony budyń. Dodaj do masy likier kokosowy, łyżkę mleka i ponownie zmiksuj całość.
Następnie wyłóż papierem do pieczenia prostokątną formę. Na dnie ułóż herbatniki lub słone krakersy. Wyłóż masę budyniową, kolejną porcję krakersów, budyń, krakersy i zakończ masą budyniową.
Ciasto Raffaello bez pieczenia
Nasze ciasto nie wymaga pieczenia, ale koniecznie musisz schłodzić je w lodówce. Najlepiej, jeśli ciasto spędzi w niej 3 godziny. Po tym czasie wyjmij blaszkę, odwróć i wyciągnij ciasto. Zdejmij papier do pieczenia, polej ciasto roztopioną białą czekoladą i posyp przygotowane Raffaello wiórkami kokosowymi. Odstaw do chłodzenia na minimum godzinę.
Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!