Zapomnij o racuchach. Jabłka w cieście będą hitem tej jesieni

Rozpływające się w ustach jabłka zamknięte w aromatycznym, chrupiącym cieście to idealna przekąska na jesienne wieczory. Słodko-kwaśny smak dania i wyczuwalne cynamonowe nuty podbiją podniebienia domowników. To również smakowite rozwiązanie na przemycenie owoców do diety niejadków.

Smażone krążki z jabłka będą doskonałą alternatywą racuchówSmażone krążki z jabłka będą doskonałą alternatywą racuchów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jabłka pokryte cynamonową chmurką z naleśnikowego ciasta doskonale sprawdzą się na jesienny deser. Co prawda daleko im do tych lekkich słodkości, które preferujemy latem, ale świetnie oddają ducha jesiennej kuchni - ciepłej i pachnącej korzennymi nutami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Smażone jabłka. Po jakie odmiany sięgać?

W kwestii smaku - wszystko zależy od osobistych preferencji. Jeśli wolisz słodkie owoce, sięgnij po galę, jazz lub pink lady. Reneta, antonówka czy szampion to odmiany kwaśne, natomiast delikatesy, jonatany czy rubiny można umieścić pośrodku. Jednak nie tylko smak jabłek ma znaczenie - poszczególne odmiany charakteryzują się pewnymi właściwościami, dzięki którym jedne owoce lepiej nadają się do robienia soków, a inne - do szarlotek czy smażenia w cieście.

Twarde i kwaskowate jabłka najlepiej nadają się do smażenia. Dlaczego? Po pierwsze -  idealnie współgrają ze słodkim ciastem, a po drugie - ich smak uwydatnia się po obróbce cieplnej. Warto również dodać, że do przygotowania jabłek w cieście najlepiej jest wybierać owoce, które mają mało soku. Dzięki temu unikniemy tzw. ciapy na patelni. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się: papierówka, antonówka, geneva, złota i szara renety, boskoopy i ligole.

Jabłka w cieście będą deserowym hitem jesieni
Jabłka w cieście będą deserowym hitem jesieni © Pixabay

Jabłka w cieście. Przepis

Składniki:

  • 5 jabłek,
  • 2 jajka,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cynamon,
  • słodzidło (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe. Jajka wymieszaj z mlekiem, dodaj cynamon, sól oraz słodzidło do smaku.
  2. Następnie partiami dodawaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  3. Wymieszaj dokładnie całość, by ciasto nie miało grudek. Powinno być gęstsze od tradycyjnego ciasta naleśnikowego.
  4. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grube plastry - o grubości ok. 1 cm. Z każdego krążka delikatnie wytnij gniazda nasienne.
  5. Na patelni rozgrzej olej (powinno go być na wysokość 2-3 cm).
  6. Każdy krążek jabłka zanurz w gęstym cieście i smaż z obu stron na złoty kolor.
  7. Usmażone jabłka w cieście przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Gotowy deser podawaj posypany cynamonem i cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę