To ciasto było hitem w czasach PRL. Idealne na niedzielny deser do kawy

Jeśli lubisz domowe wypieki, w twojej kuchni koniecznie musi pojawić się dzisiejszy przepis. Kiedyś był prawdziwym hitem, ale niestety obecnie jest zapomniany.

Ciasto zebraCiasto zebra
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90
Marzena Pęcak

Znasz już mnie jakiś czas i doskonale wiesz, że mam ogromny szacuneksentyment do przepisów z zeszytu babci. Często po niego sięgam i tak też było ostatnim razem, kiedy natrafiłam na przepis, o którym dawno już zapomniałam

A to naprawdę wielka szkoda. Bo nie dość, że ten domowy wypiek zachwyca smakiem, to jeszcze genialnie się prezentuje. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że to naprawdę prosty i szybki przepis, który nie wymaga skomplikowanych składników. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej propozycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Ciasto na każdą okazję

Kiedy byłam dzieckiem, zawsze zastanawiałam się, w jaki sposób mojej babci udaje się uzyskać niesamowity efekt dwóch kolorów w domowym wypieku. W jaki sposób kolory te pojawiają się na przemian i wszystko prezentuje się wręcz idealnie?

Chyba już wiesz, o jakim wypieku dzisiaj mowa. Tak, chodzi o tradycyjne ciasto zebra, bez którego w okresie PRL nie sposób było wyobrazić sobie imieniny u cioci, słodkości do niedzielnej kawy czy inne spotkania rodzinne?. Ciasto to uwielbiały zarówno maluchy, jak i starsze pokolenia. Tym bardziej, powinno powrócić na nasze stoły. I z poniższym przepisem jak najbardziej jest to możliwe!

Ciasto zebra stanie się hitem w każdym domu
Ciasto zebra stanie się hitem w każdym domu © Adobe Stock | qwartm

Jak zrobić kultową zebrę?

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 3 szkl. mąki,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 szkl. cukru,
  • 1,5 szkl. wody gazowanej,
  • 1,5 szkl. oleju,
  • 4 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oddzielenia żółtek od białek. Nie zapomnij też przesiać mąki, aby dodatkowo ją napowietrzyć.
  2. Następnie zacznij ubijać białka, co chwilę dodając cukier. 
  3. Kiedy już wyczerpiesz składniki, ubita piana powinna być sztywna, a ty bez problemu powinieneś móc odwrócić miskę do góry dnem, a mieszanka w środku i tak pozostanie w miejscu.
  4. Dopiero teraz możesz zacząć dodawać do miski po jednym żółtku
  5. Po wlaniu wszystkich żółtek zacznij dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Pamiętaj, te składniki też dodawaj na raty
  6. To samo zrób w przypadku wody gazowanej i oleju.
  7. Po wymieszaniu wszystkich składników podziel mieszankę na pół do dwóch osobnych misek. Do jednej mieszanki dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. 
  8. Z kolei do drugiej dodaj dodatkowo 4 łyżki mąki, aby obie mieszanki miały podobną konsystencję. 
  9. Na blacie kuchennym umieść formę do pieczenia. Następnie przy pomocy małych miarek zacznij rozlewać na środku raz białą, raz kakaową mieszankę. 
  10. Kiedy forma będzie już pełna, wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Smacznego!

Oczywiście ciasto przed podaniem możesz dodatkowo udekorować. I świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, domowy lukier, jak i zwykły cukier puder. Powodzenia!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej