To ciasto było hitem w czasach PRL. Idealne na niedzielny deser do kawy
Jeśli lubisz domowe wypieki, w twojej kuchni koniecznie musi pojawić się dzisiejszy przepis. Kiedyś był prawdziwym hitem, ale niestety obecnie jest zapomniany.
17.09.2023 18:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Znasz już mnie jakiś czas i doskonale wiesz, że mam ogromny szacunek i sentyment do przepisów z zeszytu babci. Często po niego sięgam i tak też było ostatnim razem, kiedy natrafiłam na przepis, o którym dawno już zapomniałam.
A to naprawdę wielka szkoda. Bo nie dość, że ten domowy wypiek zachwyca smakiem, to jeszcze genialnie się prezentuje. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że to naprawdę prosty i szybki przepis, który nie wymaga skomplikowanych składników. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej propozycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na każdą okazję
Kiedy byłam dzieckiem, zawsze zastanawiałam się, w jaki sposób mojej babci udaje się uzyskać niesamowity efekt dwóch kolorów w domowym wypieku. W jaki sposób kolory te pojawiają się na przemian i wszystko prezentuje się wręcz idealnie?
Chyba już wiesz, o jakim wypieku dzisiaj mowa. Tak, chodzi o tradycyjne ciasto zebra, bez którego w okresie PRL nie sposób było wyobrazić sobie imieniny u cioci, słodkości do niedzielnej kawy czy inne spotkania rodzinne?. Ciasto to uwielbiały zarówno maluchy, jak i starsze pokolenia. Tym bardziej, powinno powrócić na nasze stoły. I z poniższym przepisem jak najbardziej jest to możliwe!
Zobacz także
Jak zrobić kultową zebrę?
Składniki:
- 7 jajek,
- 3 szkl. mąki,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. wody gazowanej,
- 1,5 szkl. oleju,
- 4 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oddzielenia żółtek od białek. Nie zapomnij też przesiać mąki, aby dodatkowo ją napowietrzyć.
- Następnie zacznij ubijać białka, co chwilę dodając cukier.
- Kiedy już wyczerpiesz składniki, ubita piana powinna być sztywna, a ty bez problemu powinieneś móc odwrócić miskę do góry dnem, a mieszanka w środku i tak pozostanie w miejscu.
- Dopiero teraz możesz zacząć dodawać do miski po jednym żółtku.
- Po wlaniu wszystkich żółtek zacznij dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Pamiętaj, te składniki też dodawaj na raty.
- To samo zrób w przypadku wody gazowanej i oleju.
- Po wymieszaniu wszystkich składników podziel mieszankę na pół do dwóch osobnych misek. Do jednej mieszanki dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Z kolei do drugiej dodaj dodatkowo 4 łyżki mąki, aby obie mieszanki miały podobną konsystencję.
- Na blacie kuchennym umieść formę do pieczenia. Następnie przy pomocy małych miarek zacznij rozlewać na środku raz białą, raz kakaową mieszankę.
- Kiedy forma będzie już pełna, wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Smacznego!
Oczywiście ciasto przed podaniem możesz dodatkowo udekorować. I świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, domowy lukier, jak i zwykły cukier puder. Powodzenia!