To ciasto było hitem w czasach PRL. Idealne na niedzielny deser do kawy
Jeśli lubisz domowe wypieki, w twojej kuchni koniecznie musi pojawić się dzisiejszy przepis. Kiedyś był prawdziwym hitem, ale niestety obecnie jest zapomniany.
Znasz już mnie jakiś czas i doskonale wiesz, że mam ogromny szacunek i sentyment do przepisów z zeszytu babci. Często po niego sięgam i tak też było ostatnim razem, kiedy natrafiłam na przepis, o którym dawno już zapomniałam.
A to naprawdę wielka szkoda. Bo nie dość, że ten domowy wypiek zachwyca smakiem, to jeszcze genialnie się prezentuje. Przysłowiową wisienką na torcie w tym przypadku jest fakt, że to naprawdę prosty i szybki przepis, który nie wymaga skomplikowanych składników. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania dzisiejszej propozycji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach
Ciasto na każdą okazję
Kiedy byłam dzieckiem, zawsze zastanawiałam się, w jaki sposób mojej babci udaje się uzyskać niesamowity efekt dwóch kolorów w domowym wypieku. W jaki sposób kolory te pojawiają się na przemian i wszystko prezentuje się wręcz idealnie?
Chyba już wiesz, o jakim wypieku dzisiaj mowa. Tak, chodzi o tradycyjne ciasto zebra, bez którego w okresie PRL nie sposób było wyobrazić sobie imieniny u cioci, słodkości do niedzielnej kawy czy inne spotkania rodzinne?. Ciasto to uwielbiały zarówno maluchy, jak i starsze pokolenia. Tym bardziej, powinno powrócić na nasze stoły. I z poniższym przepisem jak najbardziej jest to możliwe!
Jak zrobić kultową zebrę?
Składniki:
- 7 jajek,
- 3 szkl. mąki,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szkl. cukru,
- 1,5 szkl. wody gazowanej,
- 1,5 szkl. oleju,
- 4 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego oddzielenia żółtek od białek. Nie zapomnij też przesiać mąki, aby dodatkowo ją napowietrzyć.
- Następnie zacznij ubijać białka, co chwilę dodając cukier.
- Kiedy już wyczerpiesz składniki, ubita piana powinna być sztywna, a ty bez problemu powinieneś móc odwrócić miskę do góry dnem, a mieszanka w środku i tak pozostanie w miejscu.
- Dopiero teraz możesz zacząć dodawać do miski po jednym żółtku.
- Po wlaniu wszystkich żółtek zacznij dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Pamiętaj, te składniki też dodawaj na raty.
- To samo zrób w przypadku wody gazowanej i oleju.
- Po wymieszaniu wszystkich składników podziel mieszankę na pół do dwóch osobnych misek. Do jednej mieszanki dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Z kolei do drugiej dodaj dodatkowo 4 łyżki mąki, aby obie mieszanki miały podobną konsystencję.
- Na blacie kuchennym umieść formę do pieczenia. Następnie przy pomocy małych miarek zacznij rozlewać na środku raz białą, raz kakaową mieszankę.
- Kiedy forma będzie już pełna, wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Smacznego!
Oczywiście ciasto przed podaniem możesz dodatkowo udekorować. I świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, domowy lukier, jak i zwykły cukier puder. Powodzenia!