To ciasto idealne na jesienne wieczory. Z kubkiem kakao lub herbaty smakuje wybornie

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a wraz z nią chłodniejsze wieczory i ochota na ciepłe i aromatyczne wypieki. Ciasto dyniowe to jeden z tych przysmaków, który idealnie wpisują się w jesienną aurę. Mamy dla was idealny przepis.

Kawałek ciasta dyniowegoKawałek ciasta dyniowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nasze ciasto dyniowe nie tylko jest proste w przygotowaniu, ale także zachwyca smakiem. Ten przepis jest wyjątkowo prosty, nie wymaga sporządzania specjalnego purée z dyni ani tworzenia skomplikowanych musów. Wystarczy zetrzeć świeżą dynię na tarce, a reszta to już kwestia kilku prostych kroków. Ciasto dyniowe to doskonały sposób na wykorzystanie dyni, która obficie pojawia się na rynku jesienią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Ciasto dyniowe, które zawsze wychodzi: przepis

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • opcjonalnie lukier i orzechy do dekoracji.

Ciasto dyniowe: przygotowanie, krok po kroku:

Krok 1: Przygotowanie ciasta dyniowego

Rozpocznij od wbicia jajek do miski, a następnie dodaj cukier brązowy. Teraz użyj miksera, aby dokładnie wymieszać jajka z cukrem, uzyskując jednolitą masę. Warto to zrobić, aby ciasto było puszyste i lekkie.

Krok 2: Dodawanie składników

Gdy masz już dokładnie ubite jajka z cukrem, możesz dodać olej, aromat waniliowy, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj wszystkie składniki razem.

Krok 3: Dodawanie mąki

Teraz pora na mąkę. Partiami przesiewaj mąkę i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej. W miarę dodawania mąki, całość ciągle mieszaj. Twoje ciasto powinno osiągnąć gęstą konsystencję, ale nadal być lejące. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mleka lub więcej mąki, aby dopasować konsystencję ciasta.

Krok 4: Dodawanie dyni

Następnie obierz dynię i zetrzyj ją na tarce o małych oczkach. Upewnij się, że dokładnie odciskasz nadmiar wilgoci przez ściereczkę. Teraz dodaj startą dynię do masy ciasta i dokładnie wymieszaj.

Krok 5: Pieczenie

Przelej przygotowane ciasto dyniowe do formy wyłożonej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-55 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, możesz użyć drewnianego patyczka. Wkładasz go w ciasto, a jeśli wychodzi suchy, to znak, że wypiek jest gotowy.

Krok 6: Dekoracja i podawanie

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je do ostygnięcia na kratce. Ciasto dyniowe smakuje wybornie zarówno samo, jak i polane lukrem i posypane zmiażdżonymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Dekoracja jest kwestią indywidualną, więc możesz dostosować ją do swoich upodobań.

Teraz pozostaje już tylko delektować się smakiem tego aromatycznego i jesiennego wypieku, najlepiej podczas wieczornego relaksu przy filiżance gorącej herbaty lub kakaowej rozkoszy. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże