Weź mąkę, jaja, olej i zrób kultowe ciasto z czasów PRL. Poczuj znowu smak z dzieciństwa
A gdyby tak cofnąć się w czasie i powrócić do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa? Receptury na te potrawy i ciasta pozostają niezmienne, dlatego większość osób sięga po nie chętnie również teraz. Świetnym przykładem jest metrowiec, czyli kultowe ciasto z PRL-u. Przygotuj je na niedzielny obiad lub imprezę i zaskocz swoich bliskich.
03.06.2023 | aktual.: 10.10.2023 10:59
Okres PRL-u w Polsce to nie tylko czas politycznych zmian i społecznych transformacji, ale także era wyjątkowych kulinarnych doznań. Wśród nich wyróżniają się kultowe ciasta z PRL, które do dziś budzą nostalgię i zachwycają swoim smakiem. Są one symbolem niezapomnianych momentów spędzonych przy rodzinnym stole czy w tradycyjnych cukierniach. Ich receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie, tworząc swoiste kulinarne dziedzictwo. Te pyszne wypieki, pełne tradycji i prostoty, wciąż cieszą się ogromną popularnością, zachowując swój niepowtarzalny urok. Poznaj przepis na metrowiec, który w tamtych czasach królował na stołach.
Metrowiec - kultowe i niezapomniane ciasto z czasów PRL
Czy masz takie wrażenie, że wszystko niegdyś wydawało się dużo lepsze i smaczniejsze? Gdy weźmiesz pod uwagę przysmaki z czasów PRL, to metrowiec z pewnością zajmuje tam zaszczytne wysokie miejsce. Do dziś zachwyca swoją wyjątkową historią i smakiem.
Metrowiec był symbolem wyjątkowych okazji i uroczystości, nieodłączną częścią rodzinnych spotkań i świąt. To ciasto, które kryje w sobie nie tylko smakowite wspomnienia, ale także dawkę nostalgii za czasami, kiedy radość sprawiały proste przyjemności, tj. kawa z kawałkiem pysznego metrowca.
Najlepszy i rozpływający się w ustach metrowiec - przepis
Jeśli zależy ci na tym, by przenieść się w czasie i przygotować na deser coś, co w czasach PRL-u cieszyło się wyjątkową popularnością, to przepis na metrowiec będzie świetnym wyborem. Co prawda, jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy powala - oczywiście, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 18 łyżek oleju
- szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżek letniej wody
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 2 łyżeczki kakao
- kostka masła
- 0,75 l mleka
- czekoladowa polewa.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj jajka z cukrem do białości i przez cały czas miksując, dolewaj wodę, olej i wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej części dodaj 2 łyżeczki mąki.
- Natłuść dwie jednakowe i długie blaszki, i wysyp je bułką tartą. Do jednej wylej jasne ciasto, a do drugiej - ciemne.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz oba ciasta przez 45 minut.
- W tym czasie przygotuj masę. Ugotuj budyń, używając wskazaną w przepisie ilość mleka i wystudź. Utrzyj miękkie masło na puch, dodając po łyżeczce wystudzonego budyniu i miksuj do połączenia.
- Wyjęte z piekarnika i wystudzone ciasta pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm.
- Złóż ciasto, według następującej kolejności: jasny plaster - masa - ciemny plaster - masa - jasny plaster - masa - ciemny plaster itd.
- Gotowe ciasto polej polewą czekoladową i krój na ukos. Smacznego!