Weź mąkę, jaja, olej i zrób kultowe ciasto z czasów PRL. Poczuj znowu smak z dzieciństwa

A gdyby tak cofnąć się w czasie i powrócić do smaków, które pamiętamy z dzieciństwa? Receptury na te potrawy i ciasta pozostają niezmienne, dlatego większość osób sięga po nie chętnie również teraz. Świetnym przykładem jest metrowiec, czyli kultowe ciasto z PRL-u. Przygotuj je na niedzielny obiad lub imprezę i zaskocz swoich bliskich.

ObrazekMetrowiec - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Okres PRL-u w Polsce to nie tylko czas politycznych zmian i społecznych transformacji, ale także era wyjątkowych kulinarnych doznań. Wśród nich wyróżniają się kultowe ciasta z PRL, które do dziś budzą nostalgię i zachwycają swoim smakiem. Są one symbolem niezapomnianych momentów spędzonych przy rodzinnym stole czy w tradycyjnych cukierniach. Ich receptury przekazywane były z pokolenia na pokolenie, tworząc swoiste kulinarne dziedzictwo. Te pyszne wypieki, pełne tradycji i prostoty, wciąż cieszą się ogromną popularnością, zachowując swój niepowtarzalny urok. Poznaj przepis na metrowiec, który w tamtych czasach królował na stołach.

Metrowiec - kultowe i niezapomniane ciasto z czasów PRL

Czy masz takie wrażenie, że wszystko niegdyś wydawało się dużo lepsze i smaczniejsze? Gdy weźmiesz pod uwagę przysmaki z czasów PRL, to metrowiec z pewnością zajmuje tam zaszczytne wysokie miejsce. Do dziś zachwyca swoją wyjątkową historią i smakiem.

Metrowiec był symbolem wyjątkowych okazji i uroczystości, nieodłączną częścią rodzinnych spotkań i świąt. To ciasto, które kryje w sobie nie tylko smakowite wspomnienia, ale także dawkę nostalgii za czasami, kiedy radość sprawiały proste przyjemności, tj. kawa z kawałkiem pysznego metrowca.

Obrazek
Metrowiec- Pyszności

Najlepszy i rozpływający się w ustach metrowiec - przepis

Jeśli zależy ci na tym, by przenieść się w czasie i przygotować na deser coś, co w czasach PRL-u cieszyło się wyjątkową popularnością, to przepis na metrowiec będzie świetnym wyborem. Co prawda, jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy powala - oczywiście, w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Składniki:

             
  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 18 łyżek oleju
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek letniej wody
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 łyżeczki kakao
  • kostka masła
  • 0,75 l mleka
  • czekoladowa polewa.
Obrazek
Układanie metrowca - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Słodka Kuchnia Pszczółek

Sposób przygotowania:

          
  1. Utrzyj jajka z cukrem do białości i przez cały czas miksując, dolewaj wodę, olej i wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej części dodaj 2 łyżeczki mąki.
  3. Natłuść dwie jednakowe i długie blaszki, i wysyp je bułką tartą. Do jednej wylej jasne ciasto, a do drugiej - ciemne.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz oba ciasta przez 45 minut.
  5. W tym czasie przygotuj masę. Ugotuj budyń, używając wskazaną w przepisie ilość mleka i wystudź. Utrzyj miękkie masło na puch, dodając po łyżeczce wystudzonego budyniu i miksuj do połączenia.
  6. Wyjęte z piekarnika i wystudzone ciasta pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm.
  7. Złóż ciasto, według następującej kolejności: jasny plaster - masa - ciemny plaster - masa - jasny plaster - masa - ciemny plaster itd.
  8. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową i krój na ukos. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"