Biorę sezonowe warzywo i dodaję do kopytek zamiast ziemniaków. Rodzina jest zachwycona

Dyniowe kopytka to prosty przepis na pyszny, jesienny obiad. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Uwielbiam je podawać z palonym masłem szałwiowym i odrobiną parmezanu. Idealny przepis na prosty i pyszny posiłek.

Kopytka dyniowe- PysznościKopytka dyniowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W mojej kuchni chętne korzystam z sezonowych produktów, aby przygotować wyjątkowe przysmaki. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z dynią — pojawia się nie tylko w dekoracjach, ale również w różnych przysmakach. Jednym z moich ulubionych sposobów na jej przygotowanie jest stworzenie małych, zgrabnych kluseczek. Przypominają one klasyczne kopytka, jednak są lżejsze i mają delikatny, słodki aromat. Nie obawiaj się jednak, że trzeba serwować je na słodko - w wersji wytrawnej smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Z czym podawać dyniowe kluski?

Dyniowe kopytka sprawdzą się jako dodatek do mięs, ale również koncertowo zagrają pierwsze skrzypce. Można podać je w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład grzybowego lub mięsnego. Ja jednak uwielbiam polać je masłem szałwiowym — ten smak to po prostu rozkosz dla podniebienia.

Kopytka dyniowe

Składniki:

  • 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g dyniowego purée z upieczonej dyni,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Masło szałwiowe:

  • 50 g masła,
  • garść świeżej szałwii.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przepuszczam przez praskę, przekładam do miski i dodaję do nich przestudzone purée z dyni.
  2. Wbijam jajko, dodaję mąkę i doprawiam do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Zagniatam ciasto.
  3. Dzielę masę na dwie kule i formuję z nich wałek. Kroję w poprzek w ukośne paski, jak kopytka.
  4. Dyniowe kopytka przed gotowaniem oprószam mąką, aby nie sklejały się w garnku.
  5. Wrzucam porcje przygotowanych kopytek na wrzącą wodę. Gotuję przez 2 minuty.
  6. Masło przekładam do rondelka, solę i podgrzewam do momentu, aż przestanie się pienić i zaczną wytrącać się brązowe "kłaczki". Wrzucam drobno posiekaną szałwię i podgrzewam chwilę całość, aby zioło zaromatyzowało palone masło.
  7. Kopytka dyniowe przekładam na talerz i polewam masłem szałwiowym.
Kopytka dyniowe- Pyszności
Kopytka dyniowe- Pyszności © Canva

Jak zrobić purée z dyni?

Dynię (świetnie sprawdzi się tutaj hokkaido) kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza i piekę przez około 25-30 minut. Dynia powinna być miękka i łatwo powinno się ją nakłuwać widelcem. Po upieczeniu pozostawiam dynię do ostygnięcia, usuwam skórkę i przekładam miąższ do miseczki. Rozgniatam go przy pomocy widelca lub blendera.

Puree z dyni- Pyszności
Puree z dyni- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟