Biorę sezonowe warzywo i dodaję do kopytek zamiast ziemniaków. Rodzina jest zachwycona

Dyniowe kopytka to prosty przepis na pyszny, jesienny obiad. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Uwielbiam je podawać z palonym masłem szałwiowym i odrobiną parmezanu. Idealny przepis na prosty i pyszny posiłek.

Kopytka dyniowe- PysznościKopytka dyniowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W mojej kuchni chętne korzystam z sezonowych produktów, aby przygotować wyjątkowe przysmaki. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z dynią — pojawia się nie tylko w dekoracjach, ale również w różnych przysmakach. Jednym z moich ulubionych sposobów na jej przygotowanie jest stworzenie małych, zgrabnych kluseczek. Przypominają one klasyczne kopytka, jednak są lżejsze i mają delikatny, słodki aromat. Nie obawiaj się jednak, że trzeba serwować je na słodko - w wersji wytrawnej smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Z czym podawać dyniowe kluski?

Dyniowe kopytka sprawdzą się jako dodatek do mięs, ale również koncertowo zagrają pierwsze skrzypce. Można podać je w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład grzybowego lub mięsnego. Ja jednak uwielbiam polać je masłem szałwiowym — ten smak to po prostu rozkosz dla podniebienia.

Kopytka dyniowe

Składniki:

  • 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g dyniowego purée z upieczonej dyni,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Masło szałwiowe:

  • 50 g masła,
  • garść świeżej szałwii.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przepuszczam przez praskę, przekładam do miski i dodaję do nich przestudzone purée z dyni.
  2. Wbijam jajko, dodaję mąkę i doprawiam do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Zagniatam ciasto.
  3. Dzielę masę na dwie kule i formuję z nich wałek. Kroję w poprzek w ukośne paski, jak kopytka.
  4. Dyniowe kopytka przed gotowaniem oprószam mąką, aby nie sklejały się w garnku.
  5. Wrzucam porcje przygotowanych kopytek na wrzącą wodę. Gotuję przez 2 minuty.
  6. Masło przekładam do rondelka, solę i podgrzewam do momentu, aż przestanie się pienić i zaczną wytrącać się brązowe "kłaczki". Wrzucam drobno posiekaną szałwię i podgrzewam chwilę całość, aby zioło zaromatyzowało palone masło.
  7. Kopytka dyniowe przekładam na talerz i polewam masłem szałwiowym.
Kopytka dyniowe- Pyszności
Kopytka dyniowe- Pyszności © Canva

Jak zrobić purée z dyni?

Dynię (świetnie sprawdzi się tutaj hokkaido) kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza i piekę przez około 25-30 minut. Dynia powinna być miękka i łatwo powinno się ją nakłuwać widelcem. Po upieczeniu pozostawiam dynię do ostygnięcia, usuwam skórkę i przekładam miąższ do miseczki. Rozgniatam go przy pomocy widelca lub blendera.

Puree z dyni- Pyszności
Puree z dyni- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce