Biorę sezonowe warzywo i dodaję do kopytek zamiast ziemniaków. Rodzina jest zachwycona

Dyniowe kopytka to prosty przepis na pyszny, jesienny obiad. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Uwielbiam je podawać z palonym masłem szałwiowym i odrobiną parmezanu. Idealny przepis na prosty i pyszny posiłek.

Kopytka dyniowe- PysznościKopytka dyniowe- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W mojej kuchni chętne korzystam z sezonowych produktów, aby przygotować wyjątkowe przysmaki. Jesień nieodzownie kojarzy mi się z dynią — pojawia się nie tylko w dekoracjach, ale również w różnych przysmakach. Jednym z moich ulubionych sposobów na jej przygotowanie jest stworzenie małych, zgrabnych kluseczek. Przypominają one klasyczne kopytka, jednak są lżejsze i mają delikatny, słodki aromat. Nie obawiaj się jednak, że trzeba serwować je na słodko - w wersji wytrawnej smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Z czym podawać dyniowe kluski?

Dyniowe kopytka sprawdzą się jako dodatek do mięs, ale również koncertowo zagrają pierwsze skrzypce. Można podać je w towarzystwie aromatycznego sosu, na przykład grzybowego lub mięsnego. Ja jednak uwielbiam polać je masłem szałwiowym — ten smak to po prostu rozkosz dla podniebienia.

Kopytka dyniowe

Składniki:

  • 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g dyniowego purée z upieczonej dyni,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Masło szałwiowe:

  • 50 g masła,
  • garść świeżej szałwii.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przepuszczam przez praskę, przekładam do miski i dodaję do nich przestudzone purée z dyni.
  2. Wbijam jajko, dodaję mąkę i doprawiam do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Zagniatam ciasto.
  3. Dzielę masę na dwie kule i formuję z nich wałek. Kroję w poprzek w ukośne paski, jak kopytka.
  4. Dyniowe kopytka przed gotowaniem oprószam mąką, aby nie sklejały się w garnku.
  5. Wrzucam porcje przygotowanych kopytek na wrzącą wodę. Gotuję przez 2 minuty.
  6. Masło przekładam do rondelka, solę i podgrzewam do momentu, aż przestanie się pienić i zaczną wytrącać się brązowe "kłaczki". Wrzucam drobno posiekaną szałwię i podgrzewam chwilę całość, aby zioło zaromatyzowało palone masło.
  7. Kopytka dyniowe przekładam na talerz i polewam masłem szałwiowym.
Kopytka dyniowe- Pyszności
Kopytka dyniowe- Pyszności © Canva

Jak zrobić purée z dyni?

Dynię (świetnie sprawdzi się tutaj hokkaido) kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza i piekę przez około 25-30 minut. Dynia powinna być miękka i łatwo powinno się ją nakłuwać widelcem. Po upieczeniu pozostawiam dynię do ostygnięcia, usuwam skórkę i przekładam miąższ do miseczki. Rozgniatam go przy pomocy widelca lub blendera.

Puree z dyni- Pyszności
Puree z dyni- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy