Magda Gessler robi kopytka z 4 składników. Spróbowałam i są rewelacyjne

Kocham kopytka i bardzo często je robię. Ostatnio wpadł mi do rąk przepis samej Magdy Gessler. Postanowiłam, że spróbuję. Byłam zaskoczona ich wspaniałym smakiem. Na pewno będę robić je częściej, bo sukces tkwi w prostocie.

Kopytka Magdy GesslerKopytka Magdy Gessler smakują rewelacyjnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Niektóre potrawy bardziej kojarzą nam się z dzieciństwem, niż inne. Tak jest z kopytkami, którymi zajadaliśmy się w podczas wakacji u babci. To danie smakuje świetnie w każdej postaci, szczególnie z dodatkiem śmietany lub bułki tartej z masłem. Kluczowy jest odpowiedni wybór ziemniaków. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie wszystko to, co najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Kopytka według Magdy Gessler. Kluczowe są ziemniaki

Nie od dziś wiadomo, że kartofle to nasze warzywa narodowe. Polski obiad bez ziemniaków nie istnieje. Są dodatkiem do schabowego, ale można też z nich przygotować ciekawe dania, jak zapiekanki, baby, kluchy oraz kopytka. Te ostatnie są banalnie proste w wykonaniu. Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem i mąką, a następnie wyrabiamy.

Magda Gessler zwraca przede wszystkim uwagę na ziemniaki i ich jakość. Świetnym wyborem będą Bryza, Tajfun, Gracja, Ibis, Etiuda, Bursztyn oraz Legenda. Odpowiedni wybór składników to połowa sukcesu. Reszta jest w naszych rękach.

Zrobiłam kopytka z przepisu Magdy Gessler. Były obłędne

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 średnie jajka.
Kopytka
Kopytka podsmażane z cebulką © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie je ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by całkiem wystygły.
  2. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, pół szklanki mąki i mąkę ziemniaczaną. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj resztę mąki. Obserwuj, jak zachowuje się ciasto. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą twarde i niesmaczne.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym nie będzie się ono kleiło do dłoni. Musi być jednolite i gładkie.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Żeby nie przyklejał się do stolnicy, podsyp go mąką. Wycinaj nożem kopytka.
  5. Następnie wrzuć je do zagotowanej, osolonej wody i wyciągnij od razu po wypłynięciu.
  6. Podawaj ze śmietaną, palonym masłem z cukrem, bułką tartą z masłem lub sosem grzybowym.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟