Magda Gessler robi kopytka z 4 składników. Spróbowałam i są rewelacyjne

Kocham kopytka i bardzo często je robię. Ostatnio wpadł mi do rąk przepis samej Magdy Gessler. Postanowiłam, że spróbuję. Byłam zaskoczona ich wspaniałym smakiem. Na pewno będę robić je częściej, bo sukces tkwi w prostocie.

Kopytka Magdy GesslerKopytka Magdy Gessler smakują rewelacyjnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Niektóre potrawy bardziej kojarzą nam się z dzieciństwem, niż inne. Tak jest z kopytkami, którymi zajadaliśmy się w podczas wakacji u babci. To danie smakuje świetnie w każdej postaci, szczególnie z dodatkiem śmietany lub bułki tartej z masłem. Kluczowy jest odpowiedni wybór ziemniaków. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie wszystko to, co najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te szaszłyki zrobią prawdziwą furorę. Chrupiące, pyszne i na dodatek z piekarnika

Kopytka według Magdy Gessler. Kluczowe są ziemniaki

Nie od dziś wiadomo, że kartofle to nasze warzywa narodowe. Polski obiad bez ziemniaków nie istnieje. Są dodatkiem do schabowego, ale można też z nich przygotować ciekawe dania, jak zapiekanki, baby, kluchy oraz kopytka. Te ostatnie są banalnie proste w wykonaniu. Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem i mąką, a następnie wyrabiamy.

Magda Gessler zwraca przede wszystkim uwagę na ziemniaki i ich jakość. Świetnym wyborem będą Bryza, Tajfun, Gracja, Ibis, Etiuda, Bursztyn oraz Legenda. Odpowiedni wybór składników to połowa sukcesu. Reszta jest w naszych rękach.

Zrobiłam kopytka z przepisu Magdy Gessler. Były obłędne

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 średnie jajka.
Kopytka
Kopytka podsmażane z cebulką © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie je ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by całkiem wystygły.
  2. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, pół szklanki mąki i mąkę ziemniaczaną. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj resztę mąki. Obserwuj, jak zachowuje się ciasto. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą twarde i niesmaczne.
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym nie będzie się ono kleiło do dłoni. Musi być jednolite i gładkie.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Żeby nie przyklejał się do stolnicy, podsyp go mąką. Wycinaj nożem kopytka.
  5. Następnie wrzuć je do zagotowanej, osolonej wody i wyciągnij od razu po wypłynięciu.
  6. Podawaj ze śmietaną, palonym masłem z cukrem, bułką tartą z masłem lub sosem grzybowym.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki