Magda Gessler robi kopytka z 4 składników. Spróbowałam i są rewelacyjne
Kocham kopytka i bardzo często je robię. Ostatnio wpadł mi do rąk przepis samej Magdy Gessler. Postanowiłam, że spróbuję. Byłam zaskoczona ich wspaniałym smakiem. Na pewno będę robić je częściej, bo sukces tkwi w prostocie.
22.08.2023 18:48
Niektóre potrawy bardziej kojarzą nam się z dzieciństwem, niż inne. Tak jest z kopytkami, którymi zajadaliśmy się w podczas wakacji u babci. To danie smakuje świetnie w każdej postaci, szczególnie z dodatkiem śmietany lub bułki tartej z masłem. Kluczowy jest odpowiedni wybór ziemniaków. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie wszystko to, co najlepsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kopytka według Magdy Gessler. Kluczowe są ziemniaki
Nie od dziś wiadomo, że kartofle to nasze warzywa narodowe. Polski obiad bez ziemniaków nie istnieje. Są dodatkiem do schabowego, ale można też z nich przygotować ciekawe dania, jak zapiekanki, baby, kluchy oraz kopytka. Te ostatnie są banalnie proste w wykonaniu. Ugotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem i mąką, a następnie wyrabiamy.
Magda Gessler zwraca przede wszystkim uwagę na ziemniaki i ich jakość. Świetnym wyborem będą Bryza, Tajfun, Gracja, Ibis, Etiuda, Bursztyn oraz Legenda. Odpowiedni wybór składników to połowa sukcesu. Reszta jest w naszych rękach.
Zrobiłam kopytka z przepisu Magdy Gessler. Były obłędne
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 średnie jajka.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie je ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Odstaw, by całkiem wystygły.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, pół szklanki mąki i mąkę ziemniaczaną. Zacznij wyrabiać i stopniowo dodawaj resztę mąki. Obserwuj, jak zachowuje się ciasto. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą twarde i niesmaczne.
- Wyrabiaj ciasto do momentu, w którym nie będzie się ono kleiło do dłoni. Musi być jednolite i gładkie.
- Ciasto podziel na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek. Żeby nie przyklejał się do stolnicy, podsyp go mąką. Wycinaj nożem kopytka.
- Następnie wrzuć je do zagotowanej, osolonej wody i wyciągnij od razu po wypłynięciu.
- Podawaj ze śmietaną, palonym masłem z cukrem, bułką tartą z masłem lub sosem grzybowym.