Do posiekanego kurczaka dodaje jeden owoc. Kotlety wychodzą obłędnie pyszne

Masz ochotę na kurczaka, ale nie masz pomysłu, jak go przyrządzić? Wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem owocu, który podkręci smak dania. Uzależniają już od pierwszego kęsa.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Usmażone kotlety siekane z kurczaka na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety siekane nie cieszą się już taką popularnością jak kiedyś — a szkoda, bowiem smakują zupełnie inaczej niż mielone czy klasyczne, panierowane kotlety. Są soczyste w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Słowem, najlepsze możliwe połączenie.

Warto iść o krok dalej. Jeśli masz ochotę na coś zupełnie "innego" niż zwykle, dodaj do mięsa pewien popularny owoc. Obiecujemy, że nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Czy owoce dobrze komponują się z mięsem?

Słynne szwedzkie kotleciki podaje się z sosem żurawinowym. Schab, który gości na świątecznych stołach najczęściej faszerowany jest śliwką lub morelą. Melona bardzo często podaje się w towarzystwie szynki parmeńskiej. Można byłoby tak wymieniać i wymieniać.


Mięso po prostu doskonale komponuje się z owocami, zwłaszcza z tymi, które są kwaśne (np. żurawina) lub bardzo słodkie (morele, brzoskwinie). Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem ananasa. To wariacja na temat kotletów hawajskich, jednak ta wersja jest mniej kaloryczna.

Kotlety siekane z dodatkiem ananasa. Lepszych nie jadłeś

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 kopiaste łyżki mąki,
  • biała część średniego pora,
  • 2 jajka,
  • 300 g ananasa (świeżego lub z puszki),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i posiekaj w możliwie najmniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
  2. Ananasa pokrój równie drobno i dodaj do posiekanego mięsa z kurczaka. Wymieszaj.
  3. Por pokrój w cienkie pióra i usmaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż całkowicie zmięknie. Miękki wrzuć do mięsa.
  4. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj go do kurczaka.
  5. W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem.
  6. Mięso dosól, dopraw i dodaj pozostałe składniki, poza olejem. Wymieszaj dokładnie. Uformuj niewielkie kotlety i smaż po 4-5 minut na każdej ze stron.

Podawaj z kaszą, ryżem, purée lub pieczonymi ziemniakami. Równie dobrze smakują na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯