Do posiekanego kurczaka dodaje jeden owoc. Kotlety wychodzą obłędnie pyszne
Masz ochotę na kurczaka, ale nie masz pomysłu, jak go przyrządzić? Wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem owocu, który podkręci smak dania. Uzależniają już od pierwszego kęsa.
Kotlety siekane nie cieszą się już taką popularnością jak kiedyś — a szkoda, bowiem smakują zupełnie inaczej niż mielone czy klasyczne, panierowane kotlety. Są soczyste w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Słowem, najlepsze możliwe połączenie.
Warto iść o krok dalej. Jeśli masz ochotę na coś zupełnie "innego" niż zwykle, dodaj do mięsa pewien popularny owoc. Obiecujemy, że nie pożałujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń z mięsa mielonego
Czy owoce dobrze komponują się z mięsem?
Słynne szwedzkie kotleciki podaje się z sosem żurawinowym. Schab, który gości na świątecznych stołach najczęściej faszerowany jest śliwką lub morelą. Melona bardzo często podaje się w towarzystwie szynki parmeńskiej. Można byłoby tak wymieniać i wymieniać.
Mięso po prostu doskonale komponuje się z owocami, zwłaszcza z tymi, które są kwaśne (np. żurawina) lub bardzo słodkie (morele, brzoskwinie). Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem ananasa. To wariacja na temat kotletów hawajskich, jednak ta wersja jest mniej kaloryczna.
Kotlety siekane z dodatkiem ananasa. Lepszych nie jadłeś
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 kopiaste łyżki mąki,
- biała część średniego pora,
- 2 jajka,
- 300 g ananasa (świeżego lub z puszki),
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i posiekaj w możliwie najmniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
- Ananasa pokrój równie drobno i dodaj do posiekanego mięsa z kurczaka. Wymieszaj.
- Por pokrój w cienkie pióra i usmaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż całkowicie zmięknie. Miękki wrzuć do mięsa.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj go do kurczaka.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem.
- Mięso dosól, dopraw i dodaj pozostałe składniki, poza olejem. Wymieszaj dokładnie. Uformuj niewielkie kotlety i smaż po 4-5 minut na każdej ze stron.
Podawaj z kaszą, ryżem, purée lub pieczonymi ziemniakami. Równie dobrze smakują na drugi dzień.