Do posiekanego kurczaka dodaje jeden owoc. Kotlety wychodzą obłędnie pyszne
Masz ochotę na kurczaka, ale nie masz pomysłu, jak go przyrządzić? Wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem owocu, który podkręci smak dania. Uzależniają już od pierwszego kęsa.
22.08.2023 16:08
Kotlety siekane nie cieszą się już taką popularnością jak kiedyś — a szkoda, bowiem smakują zupełnie inaczej niż mielone czy klasyczne, panierowane kotlety. Są soczyste w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Słowem, najlepsze możliwe połączenie.
Warto iść o krok dalej. Jeśli masz ochotę na coś zupełnie "innego" niż zwykle, dodaj do mięsa pewien popularny owoc. Obiecujemy, że nie pożałujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy owoce dobrze komponują się z mięsem?
Słynne szwedzkie kotleciki podaje się z sosem żurawinowym. Schab, który gości na świątecznych stołach najczęściej faszerowany jest śliwką lub morelą. Melona bardzo często podaje się w towarzystwie szynki parmeńskiej. Można byłoby tak wymieniać i wymieniać.
Mięso po prostu doskonale komponuje się z owocami, zwłaszcza z tymi, które są kwaśne (np. żurawina) lub bardzo słodkie (morele, brzoskwinie). Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem ananasa. To wariacja na temat kotletów hawajskich, jednak ta wersja jest mniej kaloryczna.
Kotlety siekane z dodatkiem ananasa. Lepszych nie jadłeś
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 kopiaste łyżki mąki,
- biała część średniego pora,
- 2 jajka,
- 300 g ananasa (świeżego lub z puszki),
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i posiekaj w możliwie najmniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
- Ananasa pokrój równie drobno i dodaj do posiekanego mięsa z kurczaka. Wymieszaj.
- Por pokrój w cienkie pióra i usmaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż całkowicie zmięknie. Miękki wrzuć do mięsa.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj go do kurczaka.
- W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem.
- Mięso dosól, dopraw i dodaj pozostałe składniki, poza olejem. Wymieszaj dokładnie. Uformuj niewielkie kotlety i smaż po 4-5 minut na każdej ze stron.
Podawaj z kaszą, ryżem, purée lub pieczonymi ziemniakami. Równie dobrze smakują na drugi dzień.