Do posiekanego kurczaka dodaje jeden owoc. Kotlety wychodzą obłędnie pyszne

Masz ochotę na kurczaka, ale nie masz pomysłu, jak go przyrządzić? Wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem owocu, który podkręci smak dania. Uzależniają już od pierwszego kęsa.

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Usmażone kotlety siekane z kurczaka na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety siekane nie cieszą się już taką popularnością jak kiedyś — a szkoda, bowiem smakują zupełnie inaczej niż mielone czy klasyczne, panierowane kotlety. Są soczyste w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz. Słowem, najlepsze możliwe połączenie.

Warto iść o krok dalej. Jeśli masz ochotę na coś zupełnie "innego" niż zwykle, dodaj do mięsa pewien popularny owoc. Obiecujemy, że nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Czy owoce dobrze komponują się z mięsem?

Słynne szwedzkie kotleciki podaje się z sosem żurawinowym. Schab, który gości na świątecznych stołach najczęściej faszerowany jest śliwką lub morelą. Melona bardzo często podaje się w towarzystwie szynki parmeńskiej. Można byłoby tak wymieniać i wymieniać.


Mięso po prostu doskonale komponuje się z owocami, zwłaszcza z tymi, które są kwaśne (np. żurawina) lub bardzo słodkie (morele, brzoskwinie). Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na kotlety siekane z dodatkiem ananasa. To wariacja na temat kotletów hawajskich, jednak ta wersja jest mniej kaloryczna.

Kotlety siekane z dodatkiem ananasa. Lepszych nie jadłeś

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 kopiaste łyżki mąki,
  • biała część średniego pora,
  • 2 jajka,
  • 300 g ananasa (świeżego lub z puszki),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i posiekaj w możliwie najmniejsze kawałki. Wrzuć do dużej miski.
  2. Ananasa pokrój równie drobno i dodaj do posiekanego mięsa z kurczaka. Wymieszaj.
  3. Por pokrój w cienkie pióra i usmaż na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż całkowicie zmięknie. Miękki wrzuć do mięsa.
  4. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj go do kurczaka.
  5. W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem.
  6. Mięso dosól, dopraw i dodaj pozostałe składniki, poza olejem. Wymieszaj dokładnie. Uformuj niewielkie kotlety i smaż po 4-5 minut na każdej ze stron.

Podawaj z kaszą, ryżem, purée lub pieczonymi ziemniakami. Równie dobrze smakują na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem