Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?

Niemal każda gospodyni przynajmniej raz w swoim życiu przygotowywała bigos. To tradycyjna polska potrawa, jednak nawet ona skrywa kilka tajemnic. Na jedną z nich, odpowiedzi nie są pewni nawet doświadczeni kucharze: jak długo gotować bigos, aby był najsmaczniejszy?

Jak długo gotować bigos?Jak długo gotować bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec

Na sukces bigosu składa się kilka czynników: przede wszystkim jakość składników, ich proporcje, właściwy dobór przypraw oraz czas gotowania. Dopiero gdy wszystkie elementy współgrają, otrzymujemy aromatyczny i pełen smaku bigos, którym będziesz zajadać się z przyjemnością. Dziś jednak skupimy się na czasie gotowania, który pozwala połączyć smaki w całość. Wiadomo, że należy uzbroić się w cierpliwość, ale jak długo powinien gotować się bigos?

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Ile gotować bigos?

Bigos to potrawa, która potrzebuje czasu. Aby mógł zachwycać intensywnością smaku, warto gotować go długo i na wolnym ogniu. Najlepiej poświęcić na to około 2-3 godzin, aby mięso stało się miękkie, kapusta łagodniejsza, a wszystkie przyprawy i dodatki połączyły się. Jednak, warto zwrócić uwagę, że bigos najlepiej smakuje dopiero, gdy chwilę postoi i smaki będą miały czas na połączenie się. Jeśli nie śpieszysz się, warto poświęcić na tę potrawę, nawet kilka dni, a najlepszy efekt daje powolne gotowanie bigosu przez trzy do pięciu dni, po 2-3 godziny dziennie.

Skutki zbyt krótkiego gotowania bigosu

Jeśli nie jesteś zbyt cierpliwy, możesz czuć pokusę szybszego skończenia gotowania bigosu, ale jest to duży błąd. Gdy bigos nie spędzi odpowiednio dużo czasu na ogniu, traci na intensywności smaku. Kapusta i mięso nie zdążą uwolnić wszystkich aromatów, co sprawia, że potrawa jest mniej smaczna. Warto nie śpieszyć się i pozwolić potrawie na spokojne i powolne gotowanie, tak aby móc cieszyć się smacznym posiłkiem i aby twoja praca nie poszła na marne.

Czy można za długo gotować bigos?

Choć bigos zyskuje na smaku dzięki długiemu gotowaniu, warto pamiętać, że przesada może mu zaszkodzić. Zbyt długie gotowanie na wysokim ogniu może prowadzić do przypalenia składników i utraty ich naturalnych wartości odżywczych. Dlatego kontrola temperatury i regularne mieszanie są niezwykle ważne – dzięki temu każdy kawałek kapusty i mięsa zachowa swój aromat i konsystencję. Warto też co jakiś czas próbować potrawę – w ten sposób masz pewność, że bigos rozwija się dokładnie tak, jak powinien. Dzięki takiemu podejściu po upływie kilku godzin lub nawet paru dni masz do dyspozycji garnek pełen pysznego, polskiego obiadu

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada