W Zaduszki zrobię zupę bigosową. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer i syci na długo
Jesienią szczególnie upodobałam sobie zupy, a ta zasmakuje każdemu miłośnikowi bigosu. Tuż przed Zaduszkami przygotowuję jej cały gar, dzięki czemu nie spędzam świąt w kuchni, a równocześnie mam pyszny i rozgrzewający posiłek.
Zupy są dla mnie punktem obowiązkowym zawsze podczas długich weekendów i świąt – dokładnie tak samo jest w przypadku Zaduszek. Przygotowana wcześniej nie wymaga niczego więcej niż podgrzania. Równocześnie mam spokojną głowę, że zjemy w rodzinnym gronie smaczną zupę zaraz po przyjściu z cmentarza i nie muszę w pośpiechu przygotowywać obiadu.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Idealna zupa na Zaduszki
Bigos zna chyba każdy. To sycący i smaczny posiłek na bazie kapusty i mięsa, najczęściej przygotowywany w formie gęstego, długo duszonego dania jednogarnkowego.
Jednak zupa bigosowa nie jest aż tak popularna, a szkoda. Świetnie sprawdza się bowiem w sezonie jesiennym, m.in. na Zaduszki, kiedy pogoda zbytnio nas nie rozpieszcza. Syci na długo i szybko rozgrzewa.
Zupę możesz przygotować wcześniej, dzięki czemu unikniesz stania w kuchni w weekend. Wystarczy, że ją podgrzejesz, podasz do stołu i gotowe.
Przepis na zupę bigosową
Składniki:
- 2,5 l wody,
- 1 kg bigosu z kapusty słodko-kwaśnej,
- 8 ziemniaków,
- 3-4 skóry wieprzowe,
- 1 marchew,
- kawałek pora (biała część),
- 1 łyżka majeranku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka wodę i dodaj skóry wieprzowe.
- Marchew obierz, pokrój w plasterki i wrzuć do garnka.
- Zagotuj wszystko, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż skóry zmiękną.
- W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę.
- Gdy skóry będą miękkie, dodaj ziemniaki i gotuj przez 15-20 minut, aż staną się miękkie.
- Umyj i pokrój pora w cienkie plasterki i wrzuć do zupy.
- Następnie dodaj bigos z kapusty słodko-kwaśnej, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Dopraw zupę majerankiem, przyprawą do bigosu, pieprzem i szczyptą soli.
- Wymieszaj, zagotuj ponownie i zdejmij z ognia. Gotowe!