Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko

Bigos to chyba symbol polskiej kuchni. Nie ustępuje miejsca schabowemu z ziemniakami i rosołowi. Nie ma domu, w którym chociaż raz nie byłby serwowany. Ostatnio naszego rodzimego dania spróbowała pewna Japonka. Jej reakcja to hit.

Jak Japonce smakował bigos?Jak Japonce smakował bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe, Facebook
Paulina Hermann

Filmik z testowania bigosu pojawił się na profilu Ponichicouple, który prowadzi polsko-japońska para - Krystian i Sakino. Dziewczyna przyznała, że jadła to danie dwa razy i jest w nim zakochana. Tym razem jej chłopak zrobił je nieco inaczej, bo dodał do nich śliwki. Dla wielu ten składnik psuje smak bigosu, inni wręcz je uwielbiają. A jak zareagowała na to jego luba? Cóż jej reakcja, była bardzo ciekawa i wręcz mówi nam wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bigos, flaki, dziczyzna. Juror "MasterChefa" Przemysław Klima o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni

Japonka zjadła bigos. Czy jej smakował?

To danie znacznie różniło się w przygotowaniu i smaku od klasycznej wersji. Kapusta kiszona została przepłukana, a do bigosu dorzucono sporo śliwek.

- Jest inaczej, więc czekam z ciekawością - powiedziała i od razu zabrała się za testowanie.

Po pierwszym kęsie już wiedziała, że taki bigos to strzał w dziesiątkę. Jej mina mówiła wszystko - dosłownie cieszyła się jak dziecko. Nie mogła powstrzymać się przed komplementowaniem tego staropolskiego dania. Przy okazji dowiedziała się też, że następnego dnia bigos jest jeszcze lepszy, bo bardziej intensywny.

- Chciałabym, żeby moja rodzina też spróbowała. To moja największa rekomendacja. Wszyscy by to polubili, pasuje też do ryżu - dodała.

Internauci zareagowali od razu

Wśród komentarzy z propozycjami kolejnych dań pojawiło się kilka ciekawych. Internauci byli zgodni co do smaku bigosu. Niektórzy nawet dali ciekawe propozycje:

"Jak widzę , że tak bardzo smakuje to mam ochotę was zaprosić do mojego domu na pyszny tradycyjny bigos. Synowi wysyłam bigos przez paczkomat, ciekawe, czy do was też by można wysłać".

Innym nie podobał się chleb tostowy, którym Sakino zagryzała bigos:

"Bigos może i ok, ale pieczywo to horror. Do bigosu to trzeba prawdziwego, żytniego chleba, a nie gąbki"- napisał kolejny internauta.

Pewna pani napisała o ciekawych połączeniach i dodatkach do tego kulinarnego klasyka:

"Do bigosu super też ziemniaki, puree albo kiedyś jedliśmy w restauracji z frytkami - połączenie dziwne ale zasmakował".
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥