W sezonie robię sos ze świeżych grzybów. Mam sprawdzony przepis od babci

Jesień to czas, gdy w kuchni królują świeże grzyby. Zupa grzybowa, pierogi, bigos – możliwości jest wiele, ale u mnie od lat pierwsze miejsce zajmuje sos grzybowy. To dodatek, który potrafi całkowicie odmienić zwykłe danie i sprawić, że smakuje jak w najlepszej karczmie.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów robi furoręSos grzybowy ze świeżych grzybów robi furorę
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Świeże grzyby nie tylko pięknie pachną lasem, ale są też źródłem białka, błonnika i cennych składników mineralnych, takich jak potas czy fosfor. Dzięki niskiej kaloryczności mogą być jedzone nawet przez osoby dbające o linię. Co ciekawe, w tradycyjnej polskiej kuchni grzyby były traktowane nie tylko jako smakołyk, ale i zamiennik mięsa w czasie postów. Dziś grzybowy sos ze śmietaną to kwintesencja kuchni sezonowej, bo jest gęsty, aromatyczny i uniwersalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Do czego podawać sos grzybowy ze świeżych grzybów?

Możliwości jest mnóstwo. Ten sos pasuje zarówno do prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Świetnie komponuje się z kopytkami, kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi czy makaronem. Jest też idealnym dodatkiem do ziemniaków z wody oraz do smażonego mięsa, np. schabu lub piersi z kurczaka. Podany z kromką świeżego chleba smakuje równie dobrze i potrafi zaspokoić apetyt nawet najbardziej głodnych domowników.

Przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kozaki),
  • 30 g masła (ok. 2 łyżki),
  • łyżka oleju,
  • 2 małe szalotki lub 1 średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 125 ml bulionu warzywnego lub grzybowego (ew. wody),
  • 100 g śmietany 30–36 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść natki pietruszki lub ulubione zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść szczoteczką, a jeśli trzeba, szybko opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Kapelusze i nóżki pokrój w plasterki.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Zeszklij cebulę, a pod koniec dodaj czosnek.
  4. Dorzuć grzyby i smaż na większym ogniu ok. 5 minut, aż odparują i się lekko przyrumienią.
  5. Zalej składniki bulionem, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10 minut, aż grzyby będą miękkie.
  6. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą natką. Gotuj jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej gęstości.

Gotowe! Sos możesz podać od razu albo przygotować dzień wcześniej, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, gdy wszystkie aromaty się "przegryzą".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇