W sezonie robię sos ze świeżych grzybów. Mam sprawdzony przepis od babci

Jesień to czas, gdy w kuchni królują świeże grzyby. Zupa grzybowa, pierogi, bigos – możliwości jest wiele, ale u mnie od lat pierwsze miejsce zajmuje sos grzybowy. To dodatek, który potrafi całkowicie odmienić zwykłe danie i sprawić, że smakuje jak w najlepszej karczmie.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów robi furoręSos grzybowy ze świeżych grzybów robi furorę
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Świeże grzyby nie tylko pięknie pachną lasem, ale są też źródłem białka, błonnika i cennych składników mineralnych, takich jak potas czy fosfor. Dzięki niskiej kaloryczności mogą być jedzone nawet przez osoby dbające o linię. Co ciekawe, w tradycyjnej polskiej kuchni grzyby były traktowane nie tylko jako smakołyk, ale i zamiennik mięsa w czasie postów. Dziś grzybowy sos ze śmietaną to kwintesencja kuchni sezonowej, bo jest gęsty, aromatyczny i uniwersalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pinsa z grzybami, karmelizowaną cebulą i serowym kremem. Sprawdzi się jako przekąska i kolacja

Do czego podawać sos grzybowy ze świeżych grzybów?

Możliwości jest mnóstwo. Ten sos pasuje zarówno do prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Świetnie komponuje się z kopytkami, kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi czy makaronem. Jest też idealnym dodatkiem do ziemniaków z wody oraz do smażonego mięsa, np. schabu lub piersi z kurczaka. Podany z kromką świeżego chleba smakuje równie dobrze i potrafi zaspokoić apetyt nawet najbardziej głodnych domowników.

Przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kozaki),
  • 30 g masła (ok. 2 łyżki),
  • łyżka oleju,
  • 2 małe szalotki lub 1 średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 125 ml bulionu warzywnego lub grzybowego (ew. wody),
  • 100 g śmietany 30–36 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść natki pietruszki lub ulubione zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść szczoteczką, a jeśli trzeba, szybko opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Kapelusze i nóżki pokrój w plasterki.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Zeszklij cebulę, a pod koniec dodaj czosnek.
  4. Dorzuć grzyby i smaż na większym ogniu ok. 5 minut, aż odparują i się lekko przyrumienią.
  5. Zalej składniki bulionem, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 10 minut, aż grzyby będą miękkie.
  6. Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i posyp świeżą natką. Gotuj jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej gęstości.

Gotowe! Sos możesz podać od razu albo przygotować dzień wcześniej, bo na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, gdy wszystkie aromaty się "przegryzą".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby