Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę

Niektórzy czekają na krokiety aż do Wigilii, ale w ten sposób tracą świetną okazję do tego, aby skosztować ich w tej smacznej, jesiennej wersji. Aromatyczny farsz z grzybami prosto z lasu nie potrzebuje wielu dodatków, aby rozpływać się po podniebieniu.

Krokiety z grzybami najlepiej usmażyć w chrupiącej panierceKrokiety z grzybami najlepiej usmażyć w chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krokiety to jeden ze sprytnych wynalazków polskiej kuchni, który pozwala przygotować prosty obiad na tysiąc różnych sposobów. W krokietach, podobnie jak w pierogach, możesz ukryć zarówno mięsny farsz, jak i wegetariański. Na Podkarpaciu popularne są farsze z kaszą lub ziemniakami. W okresie świąt Bożego Narodzenia królują krokiety z kapustą i grzybami, a jesienią nie ma lepszego obiadu od krokietów z podgrzybkami podsmażonymi na maśle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Przepis na krokiety z grzybami leśnymi

Na farsz możesz przeznaczyć mieszankę grzybów leśnych. Sprawdzą się zarówno podgrzybki, koźlarze, jak i maślaki. Do polania możesz przygotować sos kurkowy ze śmietaną. Obok połóż świeżą sałatkę z rukolą i pomidorkami.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz i panierkę:

  • 2 cebule,
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 jajka,
  • 150 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki. Zmiksuj mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli. Dodaj łyżkę oleju, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie usmaż naleśniki na krokiety.
  3. Na osobnej patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę grzyby leśne i smaż do momentu, aż będą miękkie. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poczekaj, aż odparuje nadmiar wody.
  4. Farsz zawiń w naleśniki, po czym obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥