Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę

Niektórzy czekają na krokiety aż do Wigilii, ale w ten sposób tracą świetną okazję do tego, aby skosztować ich w tej smacznej, jesiennej wersji. Aromatyczny farsz z grzybami prosto z lasu nie potrzebuje wielu dodatków, aby rozpływać się po podniebieniu.

Krokiety z grzybami najlepiej usmażyć w chrupiącej panierceKrokiety z grzybami najlepiej usmażyć w chrupiącej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Krokiety to jeden ze sprytnych wynalazków polskiej kuchni, który pozwala przygotować prosty obiad na tysiąc różnych sposobów. W krokietach, podobnie jak w pierogach, możesz ukryć zarówno mięsny farsz, jak i wegetariański. Na Podkarpaciu popularne są farsze z kaszą lub ziemniakami. W okresie świąt Bożego Narodzenia królują krokiety z kapustą i grzybami, a jesienią nie ma lepszego obiadu od krokietów z podgrzybkami podsmażonymi na maśle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z tortilli - ekspresowe i idealne dla osób, które nie lubią smażyć naleśników

Przepis na krokiety z grzybami leśnymi

Na farsz możesz przeznaczyć mieszankę grzybów leśnych. Sprawdzą się zarówno podgrzybki, koźlarze, jak i maślaki. Do polania możesz przygotować sos kurkowy ze śmietaną. Obok połóż świeżą sałatkę z rukolą i pomidorkami.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz i panierkę:

  • 2 cebule,
  • 0,5 kg świeżych grzybów leśnych,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 jajka,
  • 150 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki. Zmiksuj mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli. Dodaj łyżkę oleju, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie usmaż naleśniki na krokiety.
  3. Na osobnej patelni roztop łyżkę masła i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę grzyby leśne i smaż do momentu, aż będą miękkie. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Poczekaj, aż odparuje nadmiar wody.
  4. Farsz zawiń w naleśniki, po czym obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar
Wszystkie kucharki w Jugosławii robiły zapas tej pasty na zimę. Wcale nie chodzi o ajvar