Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta, bigos robię na okrągło. W połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i zielonym koperkiem staje się najlepszym pomysłem na pyszny obiad.
05.07.2024 08:16
Bigosem z młodej kapusty częstowała mnie babcia, gotowała go moja mama, a teraz ja przygotowuję go moim bliskim. Chciałabym powiedzieć, że duży garnek wystarczy na kilka dni, bo bigos przy podgrzewaniu tylko zyskuje, ale w moim domu znika o wiele szybciej - wszyscy za nim przepadają. Jest sycąco, tradycyjnie i przy tym bardzo prosto.
Bigos z młodej kapusty z ziemniakami
Prosty i szybki bigos z młodej kapusty to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. W połączeniu z ziemniakami i koperkiem staje się pysznym pomysłem na letni obiad.
Wybierając kapustę na bigos, zawsze zwracam uwagę na jej głąb. Im jaśniejszy, tym młodsza i bardziej krucha będzie kapusta. Unikam kapusty z brązowym lub żółtym głąbem. To oznaka, że warzywo jest już stare i może być mniej smaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 1 kg młodej kapusty,
- 400 ml bulionu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sól do smaku,
- koperek.
Zasmażka:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki maki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Młodą kapustę myję i szatkuję.
Krok 2. Wędzony boczek kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni, dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Podsmażam chwilę całość i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam i przekładam do dużego garnka.
Krok 3. Dorzucam do garnka poszatkowaną kapustę i zalewam gorącym bulionem. Doprawiam cukrem, solą oraz pieprzem. Duszę pod przykryciem przez 20 minut.
Krok 5. Na patelni przygotowuję zasmażkę z mąki i masła. Dodaję ją do duszonej kapusty i dokładnie mieszam.
Krok 4. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek i mieszam. Gotowy bigos z młodej kapusty podaję z ugotowanymi młodymi ziemniaki i dodatkową porcją koperku. Smacznego!