Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta, bigos robię na okrągło. W połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i zielonym koperkiem staje się najlepszym pomysłem na pyszny obiad.

Bigos z młodej kapustyBigos z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Bigosem z młodej kapusty częstowała mnie babcia, gotowała go moja mama, a teraz ja przygotowuję go moim bliskim. Chciałabym powiedzieć, że duży garnek wystarczy na kilka dni, bo bigos przy podgrzewaniu tylko zyskuje, ale w moim domu znika o wiele szybciej - wszyscy za nim przepadają. Jest sycąco, tradycyjnie i przy tym bardzo prosto.

Bigos z młodej kapusty z ziemniakami

Prosty i szybki bigos z młodej kapusty to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. W połączeniu z ziemniakami i koperkiem staje się pysznym pomysłem na letni obiad.

Wybierając kapustę na bigos, zawsze zwracam uwagę na jej głąb. Im jaśniejszy, tym młodsza i bardziej krucha będzie kapusta. Unikam kapusty z brązowym lub żółtym głąbem. To oznaka, że warzywo jest już stare i może być mniej smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 kg młodej kapusty,
  • 400 ml bulionu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól do smaku,
  • koperek.

Zasmażka:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki maki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Młodą kapustę myję i szatkuję.

Młoda kapusta
Młoda kapusta © Pyszności

Krok 2. Wędzony boczek kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni, dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę. Podsmażam chwilę całość i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam i przekładam do dużego garnka.

Boczek z marchewką
Boczek z marchewką © Pyszności

Krok 3. Dorzucam do garnka poszatkowaną kapustę i zalewam gorącym bulionem. Doprawiam cukrem, solą oraz pieprzem. Duszę pod przykryciem przez 20 minut.

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty © Pyszności

Krok 5. Na patelni przygotowuję zasmażkę z mąki i masła. Dodaję ją do duszonej kapusty i dokładnie mieszam.

Krok 4. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek i mieszam. Gotowy bigos z młodej kapusty podaję z ugotowanymi młodymi ziemniaki i dodatkową porcją koperku. Smacznego!

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej