Prababka jarzynowej. Mało kto pamięta smak kazimierskiej fitki

Fitka kazimierska skutecznie zaspokajała głód niskim kosztem. Była gęsta od kaszy, tłusta od skwarków, ale miała też nieco koloru dzięki jarzynom, które stanowiły jej główny składnik. Smak prawdziwej fitki znają nieliczni. Dzisiejsze gospodynie odchodzą od gotowania zawiesistej zupy na rzecz nieco lżejszej z większą ilością warzyw.

Fitka kazimierska Fitka kazimierska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fitka kazimierska od 2011 roku widnieje na liście produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego. Jak nazwa wskazuje, potrawa pochodzi z powiatu kazimierskiego, gdzie tradycję uprawy warzyw wykorzystywano do przyrządzania różnych domowych potraw, w tym właśnie fitki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Fitka kazimierska – tradycyjna potrawa województwa świętokrzyskiego

Fitka kazimierska zwana jest też biedą, fiutką, dziodem czy pituchą. Potrawa ta stworzona została z myślą o zaspokajaniu głodu dużej liczby osób jak najmniejszym kosztem, gdyż można ją przyrządzić z tego, co znajduje się w domu. Przepis na nią był niezwykle popularny, a w latach 60. przekazywano go na kursach kulinarnych dla gospodyń wiejskich.

Fitkę gotuje się na bazie mięsa i warzyw, głównie marchewki, pietruszki oraz ziemniaków. Do wywaru dodaje się również drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, a także skwarki ze słoniny lub, jak mawiają tamtejsze gospodynie, "ksynę stopionego masła". Fitkę "zarzuca się" kaszą jęczmienną, dodaje też nieco zasmażki oraz śmietany. Smak podkręca odrobina przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów. Dzisiejsze gospodynie domowe do zupy dodają więcej warzyw, a rezygnują z tłuszczu.

Fitka kazimierska. Przepis

Składniki:

  • 2 litry wywaru (mięsnego/ warzywnego/ warzywno-mięsnego),
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały korzeń selera,
  • 2 pomidory,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g kaszy jęczmiennej,
  • 300 g słoniny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Słoninę pokrój w niewielką kostkę i smaż w garnku o grubym dnie, aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż ze skwarkami, aż się zeszkli.
  3. Marchew, pietruszkę i selera obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj do skwarków z cebulą.
  4. Smaż całość, aż warzywa nabiorą złocistej skórki.
  5. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej możesz pozbyć się skórki) oraz kaszę jęczmienną. Zalej całość bulionem i gotuj, aż warzywa i kasza zmiękną.
  6. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  7. Fitkę dopraw solą i pieprzem pod koniec gotowania. Podawaj z ziemniakami.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/fitka-kazimierska; radiokielce.pl/1091500/fitka-kazimierska/

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans