WAŻNE
TERAZ

Pilne spotkanie ministra z kierownictwem KOWR. Będą domagać się zwrotu działki pod CPK

Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy

Ten niepozorny składnik od wieków uchodzi za symbol siły i witalności. Wystarczy garść dziennie, by poprawić nastrój, wzmocnić odporność i dodać energii. W krajach śródziemnomorskich uznawany jest wręcz za naturalny afrodyzjak.

Orzeszki piniowe to naturalny afrodyzjakOrzeszki piniowe to naturalny afrodyzjak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Orzeszki piniowe (piniole) to jadalne nasiona sosny pinii rosnącej w rejonach śródziemnomorskich. Od wieków stanowią ceniony składnik kuchni włoskiej, greckiej i hiszpańskiej. Choć mają mały rozmiar, ich wartość odżywcza zaskakuje. W 100 gramach znajduje się niemal 670 kcal, ale to kalorie pełne zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów. To naturalne źródło energii, które wzmacnia organizm, reguluje hormony i wspiera potencję.

Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu

Co kryją w sobie orzeszki piniowe?

Zawierają witaminy A, E, K, C i z grupy B, a także minerały takie jak cynk, magnez, potas, mangan, miedź, kobalt i żelazo. Ich tłuszcze to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają serce i układ krążenia. Do tego dochodzą cynk i arginina, które wspierają produkcję testosteronu, zwiększają płodność i poprawiają jakość nasienia. W składzie znajdziesz też:

  1. Magnez, który uspokaja układ nerwowy, łagodzi stres i poprawia koncentrację.
  2. Witamina E - działa przeciwzapalnie, spowalnia starzenie komórek i chroni układ krążenia.
  3. Witamina K, która reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia kości, zapobiegając osteoporozie.
  4. Mangan i miedź - wspierają one regenerację i odporność.
  5. Niacyna (B3) - poprawia krążenie i wspiera układ nerwowy, łagodząc objawy zmęczenia.

Dzięki obecności kwasu linolenowego piniole pomagają też kontrolować apetyt, co wpływa na ograniczenie łaknienia i wsparcie metabolizmu.

Wpływ orzeszków piniowych na organizm i samopoczucie

Regularne spożywanie pinioli wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy. Wysoka zawartość magnezu i witamin z grupy B pomaga utrzymać równowagę psychiczną, co przekłada się na lepszy nastrój i wyższy poziom energii. Działają antystresowo, pomagają przy zmęczeniu.

U mężczyzn orzeszki piniowe mogą wspierać gospodarkę hormonalną, gdyż obecne w nich cynk i tłuszcze nienasycone są kluczowe dla syntezy testosteronu. Poprawiają krążenie, co ma znaczenie dla sprawności seksualnej. Dodatkowo witamina E i arginina zwiększają dopływ krwi do narządów płciowych, działając podobnie jak naturalny afrodyzjak.

Piniole wspomagają też układ pokarmowy, gdyż zawarty w nich błonnik i zdrowe tłuszcze wspierają florę bakteryjną. Wspomagają regenerację wątroby, obniżają poziom cholesterolu LDL i poprawiają wrażliwość komórek na insulinę.

Orzeszki piniowe w kuchni

Najbardziej znane zastosowanie pinioli to oczywiście włoskie pesto. Ich delikatny, maślany smak nadaje sosowi głębi i aromatu. Ale orzeszki piniowe pasują także do sałatek, dań z drobiem, makaronów i deserów. W połączeniu z miodem, czekoladą lub owocami tworzą pożywne i eleganckie kompozycje. Można je prażyć, dodawać do ciast lub jeść na surowo. Z ich nasion tłoczy się również olej piniowy, który znalazł swoje miejsce w kosmetologii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna