Przez całą jesień Ewa Wachowicz gotuje zupę dyniową. Inne poszły w odstawkę

Jesień to czas, kiedy Ewa Wachowicz staje przed kulinarnym wyborem numer jeden. Okazuje się, że jest nim zupa dyniowa. To danie zdobywa serca smakoszy i wyprzedza inne potrawy w sezonowej rywalizacji. Do tego jest proste w przygotowaniu.

Zupa dyniowa Ewy WachowiczZupa dyniowa Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Jesień to pora roku, która inspiruje nas do przygotowania rozgrzewających potraw, a jednym z jej niekwestionowanych bohaterów jest zupa dyniowa. To właśnie Ewa Wachowicz, ikona kulinarna, przewodzi tej kulinarnej modzie. Jej autorski przepis na zupę dyniową stał się hitem sezonu, pozostawiając inne potrawy w cieniu.

Jesienna klasyka: Zupa dyniowa Ewy Wachowicz

Zupa dyniowa to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej wyrazisty smak i intensywny kolor dodają jesieni wyjątkowego uroku. To danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom, a jej przygotowanie jest nieskomplikowane i nie wymaga wielu składników. Ewa Wachowicz udowadnia, że przygotowanie pysznej zupy nie musi być czasochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Przepis na zupę dyniową Ewy Wachowicz

Chociaż zupa dyniowa Ewy Wachowicz może wydawać się wykwintna, jej przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje od 40 do 60 minut, w zależności od ilości porcji.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia (ok. 1 kg),
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml szklanka śmietany,
  • 750 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od pokrojenia cebuli w kostkę, a następnie podsmaż ją na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Następnie przygotuj dynię, przekrój ją na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem na maśle.
  3. Gdy cebula zeszkli się delikatnie, dorzuć pokrojoną dynię (opcjonalnie możesz dodać startą marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki).
  4. Smaż wszystkie składniki przez kilka minut, a następnie zalej bulionem i dusz przez około 25-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Po ostudzeniu zupy zmiksuj ją blenderem, dodaj śmietanę i przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej (możesz także dodać curry lub imbir).
  6. Zupę dyniową podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki, grzankami i odrobiną oliwy.

Teraz wiecie, jak stworzyć wyjątkową zupę dyniową Ewy Wachowicz, która rozgrzeje was w chłodne jesienne wieczory i zachwyci smakiem twoich najbliższych!

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć