Przez całą jesień Ewa Wachowicz gotuje zupę dyniową. Inne poszły w odstawkę

Jesień to czas, kiedy Ewa Wachowicz staje przed kulinarnym wyborem numer jeden. Okazuje się, że jest nim zupa dyniowa. To danie zdobywa serca smakoszy i wyprzedza inne potrawy w sezonowej rywalizacji. Do tego jest proste w przygotowaniu.

Zupa dyniowa Ewy WachowiczZupa dyniowa Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Jesień to pora roku, która inspiruje nas do przygotowania rozgrzewających potraw, a jednym z jej niekwestionowanych bohaterów jest zupa dyniowa. To właśnie Ewa Wachowicz, ikona kulinarna, przewodzi tej kulinarnej modzie. Jej autorski przepis na zupę dyniową stał się hitem sezonu, pozostawiając inne potrawy w cieniu.

Jesienna klasyka: Zupa dyniowa Ewy Wachowicz

Zupa dyniowa to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej wyrazisty smak i intensywny kolor dodają jesieni wyjątkowego uroku. To danie przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom, a jej przygotowanie jest nieskomplikowane i nie wymaga wielu składników. Ewa Wachowicz udowadnia, że przygotowanie pysznej zupy nie musi być czasochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Przepis na zupę dyniową Ewy Wachowicz

Chociaż zupa dyniowa Ewy Wachowicz może wydawać się wykwintna, jej przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje od 40 do 60 minut, w zależności od ilości porcji.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała dynia (ok. 1 kg),
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml szklanka śmietany,
  • 750 ml bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od pokrojenia cebuli w kostkę, a następnie podsmaż ją na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek.
  2. Następnie przygotuj dynię, przekrój ją na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem na maśle.
  3. Gdy cebula zeszkli się delikatnie, dorzuć pokrojoną dynię (opcjonalnie możesz dodać startą marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki).
  4. Smaż wszystkie składniki przez kilka minut, a następnie zalej bulionem i dusz przez około 25-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Po ostudzeniu zupy zmiksuj ją blenderem, dodaj śmietanę i przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej (możesz także dodać curry lub imbir).
  6. Zupę dyniową podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki, grzankami i odrobiną oliwy.

Teraz wiecie, jak stworzyć wyjątkową zupę dyniową Ewy Wachowicz, która rozgrzeje was w chłodne jesienne wieczory i zachwyci smakiem twoich najbliższych!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm