Jedno z najzdrowszych warzyw świata rośnie w Polsce. Wymiata toksyny jak miotełka i chroni przed rakiem jelita
To wyjątkowe warzywo nie jest zbyt mocno doceniane w naszym kraju. A szkoda, bo naprawdę drzemie w nim ogromny potencjał. Nie tylko świetnie smakuje, ale i wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia.
03.09.2023 16:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że na liście najbardziej popularnych warzyw w Polsce bezskutecznie szukać dyni. Ba, nie dość, że jest dla nas często wręcz egzotycznym produktem, to kojarzymy ją strikte z amerykańskim halloween. I zazwyczaj pierwsze skojarzenie to charakterystyczna dekoracja, a nie genialny produkt do wykorzystania w kuchni.
A to duży błąd. Bo nie dość, że dynia jak najbardziej rośnie w naszym kraju, to w bazie pysznościowej czeka na ciebie wiele fenomenalnych inspiracji kulinarnych. Dzięki nim przekonasz się, że dynia to naprawdę smaczne warzywo, które może stać się bazą niesamowitych przepisów. Pomysłów na wykorzystanie dyni na pewno ci nie zabraknie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia pomoże na zdrowie
Jakie wartości odżywcze można znaleźć w niepozornej dyni? Okazuje się, że lista ta jest bardzo długo. Więc do razu przechodzę do konkretów. Zacznę od tego, że dynia ma niewiele kalorii — w 100 g znajduje się zaledwie 26 kcal. Jednocześnie warzywo to jest źródłem cennego błonnika. Tym samym jest idealnym produktem, który warto wprowadzić do menu, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Wspomniany błonnik pomaga także w pozbyciu się toksyn i złogów, które mogą zalegać w jelitach.
Ponadto dynia zawiera w składzie beta-karoten, który ma działanie przeciwzapalne. Ten cenny składnik chroni też nasz organizm przed nowotworami, w tym rakiem jelita grubego oraz żołądka. Wpływa też pozytywnie na wzrok oraz stan skóry.
W dyni można znaleźć takie witaminy jak: A, C oraz E. Co więcej, jest bogata w wiele minerałów. Wymienić można tu, chociażby: potas, wapń, selen, cynk oraz magnez. Jak sam więc widzisz, argumentów za spożywaniem dyni jest naprawdę całkiem sporo.
Zobacz także
Jak wykorzystywać dynię w kuchni?
I to kolejna dobra wiadomość. Okazuje się bowiem, że dynia nie traci cennych wartości nawet po obróbce termicznej, możesz więc podać ją praktycznie w każdej postaci. A, że pomysłów na wykorzystanie dyni w kuchni jest cała masa, na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Możesz na jej bazie zrobić pyszną zupę w postaci gęstego kremu, upiec i podać z przeróżnymi dodatkami, a nawet wykorzystać przy słodkich wypiekach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby warzywo wykorzystać do domowych przetworów. Z dyni możesz zrobić też pyszny sok.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy dynia często gości w twoim menu. Jeśli nie, mam nadzieję, że zmieni się to już niebawem!
Zobacz także