Lekarz radzi jeść dwa ząbki czosnku dziennie. Niebywałe, jak działają na organizm

Czosnek nie pachnie zbyt dobrze i często nas odrzuca, ale ma wiele właściwości odżywczych. Lekarz proponuje, byśmy jedli dwa ząbki dziennie. Nie uwierzysz, jak bardzo to niepozorne warzywo poprawi stan twojego zdrowia.

CzosnekCzosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

O czosnku możemy powiedzieć bardzo dużo. Jego smak i zapach czasem odstrasza i daje o sobie znać, gdy otworzymy usta. Czosnek ma za to mnóstwo zalet, dlatego też doktor Marek Skoczylas poleca, byśmy codziennie po niego sięgali. Efekty bardzo szybko nas zaskoczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Dlaczego warto codziennie jeść czosnek? Lekarz wyjaśnia

Na początku warto wspomnieć, że warzywo oddziałuje na nasze zdrowie na różne sposoby. Świetnie działa na układ sercowo-naczyniowy. Po pierwsze, czosnek obniża poziom złego cholesterolu we krwi, poprawiając jednocześnie lipidogram. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na miażdżycę. Mało tego, czosnek chroni nas też przed zakrzepicą żylną.

Warzywo zmniejsza także ryzyko rozwoju nowotworów. Allicyna (i inne substancje) hamuje namnażanie się komórek nowotworowych w początkowych etapach. Z rozwojem tych zmian wiąże się stres oksydacyjny. Również z tym problemem czosnek świetnie daje sobie radę. Zawiera bowiem fenole, które pozbywają się wolnych rodników z naszego organizmu.

Nie bez znaczenia pozostaje wpływ warzywa na odporność. Babcie ciągle nam wciskały czosnek, szczególnie syrop przygotowany na jego bazie, podczas chorowania na przeziębienie. Okazuje się, że miały rację i pokazują to najróżniejsze badania.

czosnek
czosnek © pexels

Warzywo pomaga także przy cukrzycy. Odpowiedzialne za to są lotne związki siarki. Zmniejszają one insulinooporność i pozwalają na o wiele lepszą kontrolę powikłań związanych z cukrzycą. Czosnek wspiera także pracę jelit i wątroby. Zwiększa on wchłanianie żelaza i cynku.


Musimy pamiętać, że w niektórych przypadkach powinniśmy uważać na czosnek. Należą do nich:

  • ostry nieżyt żołądka i jelit,
  • niedociśnienie tętnicze,
  • zaawansowane choroby wątroby,
  • zażywanie leków przeciwzakrzepowych.

Co dwa ząbki CZOSNKU zrobią z Twoim zdrowiem.

Czosnek można bardzo szybko obrać

Przygotuj większy słoik i wrzuć do niego ząbki czosnku. Zakręć i energicznie zacznij potrząsać szklanym pojemnikiem. Rób to przez chwilę. Po kilku chwilach wysyp zawartość do miseczki. Od razu zauważysz, że prawie wszystkie łupinki pospadały.

Jest jeszcze jeden problem: zapach z ust. Po spożyciu czosnku jest on okropny. Co w takiej sytuacji zrobić? Wystarczy, że zjemy surowe jabłko, kilka listków mięty lub liście sałaty. Wysoką skuteczność wykazują olejki eteryczne, które można wlać do płynu do płukania ust.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości