Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa

Chociaż polskim zupom niczego nie brakuje, to warto czasem udać się w smaczną podróż. Tanzańska zupa zachwyci bogatym smakiem i zaskoczy nietypowym składnikiem.

Tanzańska zupa z pomidorami i plantanamiTanzańska zupa z pomidorami i plantanami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli usłyszysz, że na obiad będzie dziś zupa bananowa, przed oczami pojawi się pewnie słodki deser jak z dziecięcych marzeń. W tym przypadku nie ma jednak mowy o podwieczorku. W Tanzanii zielone banany, znane jako plantany, zamieniają się w bazę dla pożywnej, gęstej i rozgrzewającej zupy, która może śmiało konkurować z naszą tradycyjną pomidorową. To pyszna odskocznia od tradycyjnych zup, która pozwoli na odkrycie cząstki świata w swojej kuchni.

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Tanzańska zupa z bananów

Tanzańska supu ya ndizi to przepis nieoczywisty i mało popularny, ale zdecydowanie zasługujący na uwagę. Zielone platany, gotowane i rozgniatane, nadają jej aksamitną, kremową konsystencję, bez konieczności zabielania śmietaną czy dodawania mąki. Cała magia polega na połączeniu skrobiowej bazy z bogatym, często drobiowym bulionem i prostymi przyprawami, takimi jak cebula i czosnek. To danie przyjemnie rozgrzewa, otulając w chłodne, jesienne dni, ale również skutecznie ucisza burczenie w brzuchach.

Kluczem jest tutaj użycie niedojrzałych plantanów. Są one twarde, mają zieloną skórkę i smakują jak ziemniaki. Ich obieranie wymaga nieco wysiłku, najlepiej naciąć skórkę nożem wzdłuż i oderwać. Później wszystko idzie jak z płatka.

Składniki:

  • 4-5 plantanów,
  • 350 g mięsa z kurczaka,
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz i chilli do smaku,
  • kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść kawałki kurczaka i zalej je bulionem.
  2. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Wyjmij mięso, a bulion zachowaj.
  3. Platany obierz i pokrój na grube plastry.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pomidory. Smaż, aż pomidory się rozpadną.
  5. Zawartość patelni przełóż do bulionu. Dodaj pokrojone platany.
  6. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż platany będą bardzo miękkie.
  7. Wyjmij platany i rozgnieć je tłuczkiem lub zmiksuj z niewielką część zupy.
  8. Wymieszaj rozgniecione platany z powrotem w garnku, aby zagęścić zupę.
  9. Ugotowanego kurczaka możesz rozdrobnić i wrzucić z powrotem do zupy.
  10. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili.

Gotową zupę serwuj na gorąco z dodatkiem natki pietruszki lub kolendry. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola