Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Chociaż polskim zupom niczego nie brakuje, to warto czasem udać się w smaczną podróż. Tanzańska zupa zachwyci bogatym smakiem i zaskoczy nietypowym składnikiem.
Jeśli usłyszysz, że na obiad będzie dziś zupa bananowa, przed oczami pojawi się pewnie słodki deser jak z dziecięcych marzeń. W tym przypadku nie ma jednak mowy o podwieczorku. W Tanzanii zielone banany, znane jako plantany, zamieniają się w bazę dla pożywnej, gęstej i rozgrzewającej zupy, która może śmiało konkurować z naszą tradycyjną pomidorową. To pyszna odskocznia od tradycyjnych zup, która pozwoli na odkrycie cząstki świata w swojej kuchni.
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Tanzańska zupa z bananów
Tanzańska supu ya ndizi to przepis nieoczywisty i mało popularny, ale zdecydowanie zasługujący na uwagę. Zielone platany, gotowane i rozgniatane, nadają jej aksamitną, kremową konsystencję, bez konieczności zabielania śmietaną czy dodawania mąki. Cała magia polega na połączeniu skrobiowej bazy z bogatym, często drobiowym bulionem i prostymi przyprawami, takimi jak cebula i czosnek. To danie przyjemnie rozgrzewa, otulając w chłodne, jesienne dni, ale również skutecznie ucisza burczenie w brzuchach.
Kluczem jest tutaj użycie niedojrzałych plantanów. Są one twarde, mają zieloną skórkę i smakują jak ziemniaki. Ich obieranie wymaga nieco wysiłku, najlepiej naciąć skórkę nożem wzdłuż i oderwać. Później wszystko idzie jak z płatka.
Składniki:
- 4-5 plantanów,
- 350 g mięsa z kurczaka,
- 1,5 litra bulionu lub rosołu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół puszki krojonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz i chilli do smaku,
- kolendra lub natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku umieść kawałki kurczaka i zalej je bulionem.
- Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Wyjmij mięso, a bulion zachowaj.
- Platany obierz i pokrój na grube plastry.
- Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pomidory. Smaż, aż pomidory się rozpadną.
- Zawartość patelni przełóż do bulionu. Dodaj pokrojone platany.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż platany będą bardzo miękkie.
- Wyjmij platany i rozgnieć je tłuczkiem lub zmiksuj z niewielką część zupy.
- Wymieszaj rozgniecione platany z powrotem w garnku, aby zagęścić zupę.
- Ugotowanego kurczaka możesz rozdrobnić i wrzucić z powrotem do zupy.
- Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili.
Gotową zupę serwuj na gorąco z dodatkiem natki pietruszki lub kolendry. Smacznego!