WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa

Ciasto francuskie daje nieskończone pole do kulinarnych popisów. W tym przepisie stało się bazą do nietypowego strudla. Danie inspirowane kuchnią austriacką podbije kubki smakowe.

Ciasto francuskie z ziemniakamiCiasto francuskie z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Strudel kojarzy się głównie z aromatycznymi jabłkami, ale w tym przepisie pod warstwą chrupiącego, listkującego ciasta ukryły się ziemniaki. Towarzyszą im skwarki w boczku, które nadają przyjemnie słony smak i porcję tłuszczu, który znany jest powszechnie w kuchni jako nośnik smaku. Dzięki temu mamy danie chrupkie na zewnątrz i przyjemnie kremowe i aksamitne w środku. Idealne na rodzinną kolację, ciekawą przekąskę na imprezę czy po prostu nietypowy obiad.

Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka

Ciasto francuskie z ziemniakami

To danie nosi dumną nazwę Kartoffel-Grammelstrudel, czyli strudel ziemniaczany ze skwarkami. Szczególnie popularny jest w rejonach Alp, gdzie chłodny klimat i duży wysiłek fizyczny sprawiają, że potrzebne są kaloryczne i rozgrzewające posiłki. To także pyszny dowód na to, że ziemniaki odnajdą się nie tylko w kluskach czy plackach.

Chociaż w słodkich strudlach częściej można spotkać się z wykorzystaniem ciasta filo, tutaj w ruch idzie arkusz francuskiego. Pracuje się z nim naprawdę łatwo, a i bez problemu znaleźć je można w każdym supermarkecie.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 300 g ziemniaków,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i wystudź.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki.
  4. Cebulę posiekja drobno i podsmaż na wytopionym tłuszczu z boczku, aż zacznie się rumienić.
  5. Do ugotowanych ziemniaków dodaj skwarki, cebulę, majeranek, sól oraz pieprz. Opcjonalnie możesz dodać także nieco kminku.
  6. Wymieszaj delikatnie, aby nie rozgnieść ziemniaków.
  7. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
  8. Przygotowany farsz wyłóż równomiernie na cieście, zostawiając nieco miejsca na brzegach.
  9. Zawiń w ciasny rulon, zalepiając krawędzie.
  10. Strudel z ziemniakami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.

Gotowy strudel podawaj na ciepło, krojąc go w grube plastry. Możesz dodatkowo podać go z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem grzybowym. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola