Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Ciasto francuskie daje nieskończone pole do kulinarnych popisów. W tym przepisie stało się bazą do nietypowego strudla. Danie inspirowane kuchnią austriacką podbije kubki smakowe.
Strudel kojarzy się głównie z aromatycznymi jabłkami, ale w tym przepisie pod warstwą chrupiącego, listkującego ciasta ukryły się ziemniaki. Towarzyszą im skwarki w boczku, które nadają przyjemnie słony smak i porcję tłuszczu, który znany jest powszechnie w kuchni jako nośnik smaku. Dzięki temu mamy danie chrupkie na zewnątrz i przyjemnie kremowe i aksamitne w środku. Idealne na rodzinną kolację, ciekawą przekąskę na imprezę czy po prostu nietypowy obiad.
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Ciasto francuskie z ziemniakami
To danie nosi dumną nazwę Kartoffel-Grammelstrudel, czyli strudel ziemniaczany ze skwarkami. Szczególnie popularny jest w rejonach Alp, gdzie chłodny klimat i duży wysiłek fizyczny sprawiają, że potrzebne są kaloryczne i rozgrzewające posiłki. To także pyszny dowód na to, że ziemniaki odnajdą się nie tylko w kluskach czy plackach.
Chociaż w słodkich strudlach częściej można spotkać się z wykorzystaniem ciasta filo, tutaj w ruch idzie arkusz francuskiego. Pracuje się z nim naprawdę łatwo, a i bez problemu znaleźć je można w każdym supermarkecie.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- 300 g ziemniaków,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Gotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i wystudź.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki.
- Cebulę posiekja drobno i podsmaż na wytopionym tłuszczu z boczku, aż zacznie się rumienić.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj skwarki, cebulę, majeranek, sól oraz pieprz. Opcjonalnie możesz dodać także nieco kminku.
- Wymieszaj delikatnie, aby nie rozgnieść ziemniaków.
- Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
- Przygotowany farsz wyłóż równomiernie na cieście, zostawiając nieco miejsca na brzegach.
- Zawiń w ciasny rulon, zalepiając krawędzie.
- Strudel z ziemniakami przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowy strudel podawaj na ciepło, krojąc go w grube plastry. Możesz dodatkowo podać go z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem grzybowym. Smacznego!