Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Kuchnia austriacka znajduje się dokładnie pomiędzy naszymi tradycjami kulinarnymi a śródziemnomorskimi. Miejsce kiszonek często zajmują świeże warzywa, na które sezon trwa zdecydowanie dłużej niż w Polsce. Austriacy przygotowują nawet ogórkową ze świeżych ogórków i wcale nie jest to chłodnik.
Zupa jest nieodłącznym elementem tradycyjnego austriackiego obiadu. Często jest przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem warzyw sezonowych. Nieraz w środku lądują kluseczki wątrobiane albo makaron naleśnikowy, jednak zazwyczaj, podobnie jak u nas, są to po prostu ziemniaki i warzywa korzeniowe starte lub pokrojone w kostkę. Przepis na zupę ogórkową również nie odbiega od znanej nam klasyki, z jednym wyjątkiem – w środku nie znajdziesz ani jednego kiszonego ogórka.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak zrobić zupę na świeżych ogórkach?
Możesz wybrać opcję mięsną lub wege. W pierwszej dodaj trochę mięsa z żeberek wieprzowych lub boczek pokrojony w kostkę. Na mięsie podsmaż cebulę lub por, a następnie dodaj pozostałe składniki. W wersji bezmięsnej wystarczy podsmażyć por oraz warzywa korzeniowe na maśle i zalać je bulionem warzywnym.
Do ogórkowej po austriacku najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, najlepiej z własnego ogródka, ale jeśli nie masz dostępu do takich, możesz sięgnąć po szklarniowe. Jednych i drugich ogórków nie musisz obierać ze skórki. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz i odetniesz końcówki, od których mogą nabierać lekkiej goryczki.
Przepis na austriacką zupę ogórkową
Zupę możesz zabielić śmietaną – kwaśną lub słodką, jak lubisz. Przed podaniem posyp świeżym lub mrożonym koperkiem.
Składniki:
- 1 por,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 litra bulionu,
- 4 ziemniaki,
- 4 ogórki gruntowe,
- liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: śmietana, koperek do posypania.
Sposób przygotowania:
- Umyj por i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z łyżką masła i podsmaż, aż zacznie ładnie pachnieć.
- Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z kolejną łyżką masła i smaż przez ok. 2-3 minuty.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj także ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Na koniec dodaj ogórki pokrojone w cienkie plasterki lub starte na tarce. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze przez 5 minut.
- Zupę możesz zabielić śmietaną i posypać koperkiem.