Niektórzy krzywią się na sam widok. Ten dodatek do rosołu to śląski przysmak

Nie tylko z makaronem czy ziemniakami. Na Śląsku rosół podaje się z wkładką, której bazą jest niespecjalnie lubiany składnik. Przyznać jednak trzeba, że kluski wątrobiane to rarytas jakich mało, a zanurzone w gorącym rosole dosłownie powalają na kolana.

Rosół z kluskami wątrobianymi Rosół z kluskami wątrobianymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wątróbka zdecydowanie nie należy do produktów uwielbianych, pełni jednak ważną rolę w polskiej (i nie tylko) kuchni. Na bazie wątróbki powstają znane na Śląsku, a konkretnie w Cieszynie i okolicach, kluski wątrobiane. Najczęściej podaje się je w rosole, razem z makaronem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Kluski wątrobiane - przysmak kuchni Śląska

Kluski wątrobiane są charakterystycznym dla Cieszyna i okolic dodatkiem do rosołu. Zwykle lądują w zupie z makaronem, najlepiej własnoręcznie robionym. Kluski te są pewną naleciałością kuchni Bawarii - Śląsk bowiem przejął wiele cech kuchni niemieckiej. Kluski wątrobiane dzisiaj są uważane za tradycyjne danie Niemiec, Austrii Czech, gdzie znajdziemy je pod nazwą Leberknödel.

Kluski wątrobiane w wersji zagranicznej powstają głównie na bazie wątroby wołowej, ale w niektórych regionach Niemiec zamiennie używa się wątroby wieprzowej. Mielone podroby miesza się z chlebem, jajkami, natką pietruszki i przyprawami (gałką muszkatołową, majerankiem). Następnie z powstałej masy formuje się kluski i gotuje w bulionie wołowym lub smażymy na smalcu.

Jakie mięso wybierasz na rosół?
Kluski wątrobiane w rosole w wersji niemieckiej © Pixabay | Hans

Natomiast kluski wątrobiane typowe dla Śląska, według przepisu Sióstr Boromeuszek z Cieszyna, powstają na bazie wątróbki drobiowej. Pozostałe składniki nie różnią się znacząco od Leberknödel. Gotowe kluski należy podać z rosołem.

Kluski wątrobiane do rosołu. Przepis

Składniki:

  • 3 wątróbki z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • gałka muszkatołowa lub majeranek do smaku.

Opis przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę i wymieszaj z bułką tartą oraz gałką muszkatołową.
  2. Wątróbkę zmiel i wymieszaj z żółtkiem. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość.
  3. Połącz pianę z białek z masą z wątróbki. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie majerankiem. Kluseczki powinny wyjść delikatne, a więc konsystencja masy będzie luźna.
  4. Kluski przekładaj do gorącego wrzątku za pomocą natłuszczonej łyżki.
  5. Kluski wątrobiane gotuj ok. 3-4 minuty. Następnie przełóż je do gorącego rosołu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości