Niektórzy krzywią się na sam widok. Ten dodatek do rosołu to śląski przysmak

Nie tylko z makaronem czy ziemniakami. Na Śląsku rosół podaje się z wkładką, której bazą jest niespecjalnie lubiany składnik. Przyznać jednak trzeba, że kluski wątrobiane to rarytas jakich mało, a zanurzone w gorącym rosole dosłownie powalają na kolana.

Rosół z kluskami wątrobianymi Rosół z kluskami wątrobianymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wątróbka zdecydowanie nie należy do produktów uwielbianych, pełni jednak ważną rolę w polskiej (i nie tylko) kuchni. Na bazie wątróbki powstają znane na Śląsku, a konkretnie w Cieszynie i okolicach, kluski wątrobiane. Najczęściej podaje się je w rosole, razem z makaronem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łosoś faszerowany wygląda i smakuje obłędnie. Każdy będzie chciał ten przepis

Kluski wątrobiane - przysmak kuchni Śląska

Kluski wątrobiane są charakterystycznym dla Cieszyna i okolic dodatkiem do rosołu. Zwykle lądują w zupie z makaronem, najlepiej własnoręcznie robionym. Kluski te są pewną naleciałością kuchni Bawarii - Śląsk bowiem przejął wiele cech kuchni niemieckiej. Kluski wątrobiane dzisiaj są uważane za tradycyjne danie Niemiec, Austrii Czech, gdzie znajdziemy je pod nazwą Leberknödel.

Kluski wątrobiane w wersji zagranicznej powstają głównie na bazie wątroby wołowej, ale w niektórych regionach Niemiec zamiennie używa się wątroby wieprzowej. Mielone podroby miesza się z chlebem, jajkami, natką pietruszki i przyprawami (gałką muszkatołową, majerankiem). Następnie z powstałej masy formuje się kluski i gotuje w bulionie wołowym lub smażymy na smalcu.

Jakie mięso wybierasz na rosół?
Kluski wątrobiane w rosole w wersji niemieckiej © Pixabay | Hans

Natomiast kluski wątrobiane typowe dla Śląska, według przepisu Sióstr Boromeuszek z Cieszyna, powstają na bazie wątróbki drobiowej. Pozostałe składniki nie różnią się znacząco od Leberknödel. Gotowe kluski należy podać z rosołem.

Kluski wątrobiane do rosołu. Przepis

Składniki:

  • 3 wątróbki z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • gałka muszkatołowa lub majeranek do smaku.

Opis przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę i wymieszaj z bułką tartą oraz gałką muszkatołową.
  2. Wątróbkę zmiel i wymieszaj z żółtkiem. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość.
  3. Połącz pianę z białek z masą z wątróbki. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie majerankiem. Kluseczki powinny wyjść delikatne, a więc konsystencja masy będzie luźna.
  4. Kluski przekładaj do gorącego wrzątku za pomocą natłuszczonej łyżki.
  5. Kluski wątrobiane gotuj ok. 3-4 minuty. Następnie przełóż je do gorącego rosołu.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki