PoradyKosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks

Kosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks

Kosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks
Kosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.11.2023 10:38, aktual.: 17.01.2024 13:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gałka muszkatołowa, choć często pomijana na korzyść innych przypraw, to prawdziwa gwiazda kuchni. Kryje w sobie coś więcej niż tylko wyjątkowy smak. Dziś przyjrzymy się bliżej tej niezwykłej przyprawie, zastanowimy się nad jej wpływem na organizm, a także odkryjemy sekretne właściwości, o których warto wiedzieć.

Kosztuje grosze, ale jej wartość dla zdrowia i kulinariów jest nieoceniona. Gałka muszkatołowa, choć niezbyt często gości w naszych kuchniach, kryje w sobie bogactwo smaku i korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gałka muszkatołowa - skuteczny afrodyzjak

Jedną z najbardziej znanych właściwości gałki muszkatołowej jest jej wpływ na libido, szczególnie u mężczyzn. Przyprawa ta stymuluje przepływ krwi w naczyniach narządów płciowych. Dzięki temu może zwiększać libido, potencję i poprawiać jakość życia seksualnego.

Gałka muszkatołowa – właściwości lecznicze

Gałka muszkatołowa jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym:

  • tłuszczów – głównie nasyconych, ale także jednonienasyconych i wielonienasyconych,
  • węglowodanów, w tym cukrów prostych i błonnika,
  • białka,
  • witamin, w tym witaminy A, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego i niacyny,
  • minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu.

Najcenniejszym składnikiem gałki muszkatołowej jest olejek muszkatołowy, w którym dominuje mirystycyna. To właśnie ten składnik odpowiada za unikalny smak i zapach gałki muszkatołowej, a co ciekawe, posiada również właściwości halucynogenne.

Przyprawa wykazuje również szereg właściwości leczniczych, w tym:

  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwbólowe,
  • działanie wiatropędne,
  • działanie przeciwwymiotne,
  • działanie uspokajające.

Jak stosować gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa najczęściej stosowana jest jako przyprawa. Można ją dodawać do potraw zarówno w całości, jak i w postaci mielonej. Ilość gałki muszkatołowej, jaką można bezpiecznie spożywać, wynosi zazwyczaj od 1/4 do 1/2 łyżeczki na porcję.

Ta popularna przyprawa może być cennym dodatkiem do naszej diety. Ma ona wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, w tym właściwości afrodyzjakalne. Należy jednak pamiętać o spożywaniu jej z umiarem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także