Kosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks

Gałka muszkatołowa, choć często pomijana na korzyść innych przypraw, to prawdziwa gwiazda kuchni. Kryje w sobie coś więcej niż tylko wyjątkowy smak. Dziś przyjrzymy się bliżej tej niezwykłej przyprawie, zastanowimy się nad jej wpływem na organizm, a także odkryjemy sekretne właściwości, o których warto wiedzieć.

Kosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks Kosztuje grosze i jest w każdym spożywczaku. Wystarczy szczypta, by zwiększyć ochotę na seks
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kosztuje grosze, ale jej wartość dla zdrowia i kulinariów jest nieoceniona. Gałka muszkatołowa, choć niezbyt często gości w naszych kuchniach, kryje w sobie bogactwo smaku i korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Gałka muszkatołowa - skuteczny afrodyzjak

Jedną z najbardziej znanych właściwości gałki muszkatołowej jest jej wpływ na libido, szczególnie u mężczyzn. Przyprawa ta stymuluje przepływ krwi w naczyniach narządów płciowych. Dzięki temu może zwiększać libido, potencję i poprawiać jakość życia seksualnego.

Gałka muszkatołowa – właściwości lecznicze

Gałka muszkatołowa jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym:

  • tłuszczów – głównie nasyconych, ale także jednonienasyconych i wielonienasyconych,
  • węglowodanów, w tym cukrów prostych i błonnika,
  • białka,
  • witamin, w tym witaminy A, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego i niacyny,
  • minerałów, w tym wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu.

Najcenniejszym składnikiem gałki muszkatołowej jest olejek muszkatołowy, w którym dominuje mirystycyna. To właśnie ten składnik odpowiada za unikalny smak i zapach gałki muszkatołowej, a co ciekawe, posiada również właściwości halucynogenne.

Przyprawa wykazuje również szereg właściwości leczniczych, w tym:

  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwbólowe,
  • działanie wiatropędne,
  • działanie przeciwwymiotne,
  • działanie uspokajające.

Jak stosować gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa najczęściej stosowana jest jako przyprawa. Można ją dodawać do potraw zarówno w całości, jak i w postaci mielonej. Ilość gałki muszkatołowej, jaką można bezpiecznie spożywać, wynosi zazwyczaj od 1/4 do 1/2 łyżeczki na porcję.

Ta popularna przyprawa może być cennym dodatkiem do naszej diety. Ma ona wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, w tym właściwości afrodyzjakalne. Należy jednak pamiętać o spożywaniu jej z umiarem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej