Dodawaj do kawy i do obiadu. Hamuje głód i zapobiega zakrzepicy

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa, która ma wiele cennych właściwości. Nie tylko poprawia smak potraw, ale również może korzystnie wpływać na zdrowie.

Dlaczego warto włączyć do naszej diety gałkę muszkatałową?Dlaczego warto włączyć do naszej diety gałkę muszkatałową?
Źródło zdjęć: © Getty images
Marcin Michałowski

Gałka muszkatołowa, która już od wieków gości w polskiej kuchni, nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak. Okazuje się, że ma również szereg właściwości leczniczych, w tym zdolność hamowania apetytu i zapobiegania zakrzepicy. Czy znasz pełną gamę korzyści płynących z regularnego dodawania gałki muszkatołowej do codziennego jadłospisu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Gałka muszkatołowa w kuchni

Gałka muszkatołowa to przyprawa o korzennym smaku i intensywnym aromacie. Świetnie sprawdzi się zarówno w klasycznych potrawach, jak i tych słodkich. Pasuje do gulaszu, ale wzbogaci też smak musu czekoladowego. Sposobów na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele.

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie gałki muszkatołowej w obiadowych daniach:

  • Dodajcie ją do gulaszu, aby nadać mu wyrazistego smaku.
  • Przygotujcie sos beszamelowy z gałką muszkatołową, aby wzbogacić jego aromat.
  • Dodajcie ją do warzyw z ryżem, aby uzyskać bardziej aromatyczny i sycący obiad.
  • Przygotujcie piernik z gałką muszkatołową, aby uzyskać pyszny i zdrowy deser.

Gałka muszkatołowa i jej właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze gałki muszkatołowej są imponujące. Zawiera węglowodany, tłuszcze, białko, błonnik, a także witaminy A, C i z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy). Dodatkowo, gałka muszkatołowa dostarcza minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, sodu, i cynku. Kwasy tłuszczowe, pektyny i inne związki aktywne stanowią integralną część tej przyprawy.

Oprócz tego gałka muszkatołowa wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Pomaga w trawieniu, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepicy i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo może również wspomagać leczenie depresji i łagodzić stres.

Przeciwwskazania i bezpieczne spożycie

Mimo licznych zalet, gałka muszkatołowa, ze względu na zawartość związku halucynogennego, powinna być spożywana z umiarem. Osoby z chorobami układu nerwowego, w ciąży czy cierpiące na alergie powinny zachować ostrożność. Przyprawa nie jest odpowiednia dla dzieci. Zalecana dzienna dawka to około 0,5 gramu.

Gałka muszkatołowa to nie tylko wyjątkowa przyprawa, ale także naturalny lek. Dodaj ją do swojej diety, czerp korzyści z jej zdrowotnych właściwości, ale pamiętaj o umiarze, aby zachować równowagę i uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie