Dodawaj do kawy i do obiadu. Hamuje głód i zapobiega zakrzepicy

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa, która ma wiele cennych właściwości. Nie tylko poprawia smak potraw, ale również może korzystnie wpływać na zdrowie.

Dlaczego warto włączyć do naszej diety gałkę muszkatałową?Dlaczego warto włączyć do naszej diety gałkę muszkatałową?
Źródło zdjęć: © Getty images
Marcin Michałowski

Gałka muszkatołowa, która już od wieków gości w polskiej kuchni, nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak. Okazuje się, że ma również szereg właściwości leczniczych, w tym zdolność hamowania apetytu i zapobiegania zakrzepicy. Czy znasz pełną gamę korzyści płynących z regularnego dodawania gałki muszkatołowej do codziennego jadłospisu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Gałka muszkatołowa w kuchni

Gałka muszkatołowa to przyprawa o korzennym smaku i intensywnym aromacie. Świetnie sprawdzi się zarówno w klasycznych potrawach, jak i tych słodkich. Pasuje do gulaszu, ale wzbogaci też smak musu czekoladowego. Sposobów na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele.

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie gałki muszkatołowej w obiadowych daniach:

  • Dodajcie ją do gulaszu, aby nadać mu wyrazistego smaku.
  • Przygotujcie sos beszamelowy z gałką muszkatołową, aby wzbogacić jego aromat.
  • Dodajcie ją do warzyw z ryżem, aby uzyskać bardziej aromatyczny i sycący obiad.
  • Przygotujcie piernik z gałką muszkatołową, aby uzyskać pyszny i zdrowy deser.

Gałka muszkatołowa i jej właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze gałki muszkatołowej są imponujące. Zawiera węglowodany, tłuszcze, białko, błonnik, a także witaminy A, C i z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy). Dodatkowo, gałka muszkatołowa dostarcza minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, sodu, i cynku. Kwasy tłuszczowe, pektyny i inne związki aktywne stanowią integralną część tej przyprawy.

Oprócz tego gałka muszkatołowa wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Pomaga w trawieniu, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepicy i działa przeciwzapalnie. Dodatkowo może również wspomagać leczenie depresji i łagodzić stres.

Przeciwwskazania i bezpieczne spożycie

Mimo licznych zalet, gałka muszkatołowa, ze względu na zawartość związku halucynogennego, powinna być spożywana z umiarem. Osoby z chorobami układu nerwowego, w ciąży czy cierpiące na alergie powinny zachować ostrożność. Przyprawa nie jest odpowiednia dla dzieci. Zalecana dzienna dawka to około 0,5 gramu.

Gałka muszkatołowa to nie tylko wyjątkowa przyprawa, ale także naturalny lek. Dodaj ją do swojej diety, czerp korzyści z jej zdrowotnych właściwości, ale pamiętaj o umiarze, aby zachować równowagę i uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki