Magda Gessler zawsze dodaje do rosołu. Najzdrowsza przyprawa

Rosół to tradycyjna polska zupa, która od wieków cieszy się popularnością w naszym kraju. Jest ona nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzbogacić jej walory smakowe i prozdrowotne, wystarczy dodać do niej jeden prosty składnik - goździki.

Magda Gessler dodaje do rosołu sekretną przyprawęMagda Gessler dodaje do rosołu sekretną przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram, Magda Gessler
Marcin Michałowski

Rosoł, klasyczne danie polskiej kuchni, to potrawa, która nie tylko zachwyca nas wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Jednym z sekretów doskonałego rosołu jest nietypowy składnik, który według Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", powinien znaleźć się w naszych garnkach. Ten tajemniczy składnik to goździki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Goździki - sekretny składnik rosołu

Magda Gessler, znana z pasji do tradycyjnej kuchni i eksperymentów kulinarnej sztuki, nieustannie dzieli się swoją wiedzą z miłośnikami gotowania. Jak każdy, kto docenia smak tradycyjnych potraw, również ona często sięga po polski rosół. Ta pyszna zupa znana jest nie tylko ze swojego doskonałego smaku, ale również z prozdrowotnych właściwości. Rosół to prawdziwy balsam dla organizmu, który podnosi odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także pomaga w trawieniu.

Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak i korzyści zdrowotne domowego rosołu, powinniśmy do niego dodać niezwykły składnik - goździki. To właśnie ta niepozorna przyprawa, która często gościła w naszej kuchni, może okazać się kluczem do ulepszenia tradycyjnego dania.

Właściwości zdrowotne goździków

Dzięki obecności wielu cennych dla naszego organizmu składników, goździki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Są one m.in.:

  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • antygrzybicze,
  • przeciwutleniające.

Substancje obecne w goździkach usprawniają pracę układu immunologicznego, poprawiają trawienie, zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy, łagodzą kaszel, ból gardła i udrażniają zatkany nos. Poza tym pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem zawału serca czy udaru mózgu.

Ile goździków dodać do rosołu?

Aby wzbogacić rosół o właściwości goździków, wystarczy dodać do niego 2-3 sztuki tej przyprawy już w momencie, kiedy zaczniemy go gotować. Goździki należy wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa i przyprawy. Podczas gotowania rosołu, goździki uwolnią swój aromat i właściwości, które pozytywnie wpłyną na smak i właściwości zdrowotne zupy.

Goździki to niepozorna przyprawa, która może znacznie wzbogacić smak i wartości odżywcze rosołu. Warto więc wypróbować ten prosty trik, aby cieszyć się jeszcze bardziej pyszną i zdrową zupą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie