InspiracjeMagda Gessler zawsze dodaje do rosołu. Najzdrowsza przyprawa

Magda Gessler zawsze dodaje do rosołu. Najzdrowsza przyprawa

Magda Gessler dodaje do rosołu sekretną przyprawę
Magda Gessler dodaje do rosołu sekretną przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram, Magda Gessler
12.11.2023 10:20

Rosół to tradycyjna polska zupa, która od wieków cieszy się popularnością w naszym kraju. Jest ona nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzbogacić jej walory smakowe i prozdrowotne, wystarczy dodać do niej jeden prosty składnik - goździki.

Rosoł, klasyczne danie polskiej kuchni, to potrawa, która nie tylko zachwyca nas wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Jednym z sekretów doskonałego rosołu jest nietypowy składnik, który według Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", powinien znaleźć się w naszych garnkach. Ten tajemniczy składnik to goździki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Goździki - sekretny składnik rosołu

Magda Gessler, znana z pasji do tradycyjnej kuchni i eksperymentów kulinarnej sztuki, nieustannie dzieli się swoją wiedzą z miłośnikami gotowania. Jak każdy, kto docenia smak tradycyjnych potraw, również ona często sięga po polski rosół. Ta pyszna zupa znana jest nie tylko ze swojego doskonałego smaku, ale również z prozdrowotnych właściwości. Rosół to prawdziwy balsam dla organizmu, który podnosi odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także pomaga w trawieniu.

Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak i korzyści zdrowotne domowego rosołu, powinniśmy do niego dodać niezwykły składnik - goździki. To właśnie ta niepozorna przyprawa, która często gościła w naszej kuchni, może okazać się kluczem do ulepszenia tradycyjnego dania.

Właściwości zdrowotne goździków

Dzięki obecności wielu cennych dla naszego organizmu składników, goździki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Są one m.in.:

  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • antygrzybicze,
  • przeciwutleniające.

Substancje obecne w goździkach usprawniają pracę układu immunologicznego, poprawiają trawienie, zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy, łagodzą kaszel, ból gardła i udrażniają zatkany nos. Poza tym pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem zawału serca czy udaru mózgu.

Ile goździków dodać do rosołu?

Aby wzbogacić rosół o właściwości goździków, wystarczy dodać do niego 2-3 sztuki tej przyprawy już w momencie, kiedy zaczniemy go gotować. Goździki należy wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa i przyprawy. Podczas gotowania rosołu, goździki uwolnią swój aromat i właściwości, które pozytywnie wpłyną na smak i właściwości zdrowotne zupy.

Goździki to niepozorna przyprawa, która może znacznie wzbogacić smak i wartości odżywcze rosołu. Warto więc wypróbować ten prosty trik, aby cieszyć się jeszcze bardziej pyszną i zdrową zupą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także