Magda Gessler zawsze dodaje do rosołu. Najzdrowsza przyprawa
Rosół to tradycyjna polska zupa, która od wieków cieszy się popularnością w naszym kraju. Jest ona nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzbogacić jej walory smakowe i prozdrowotne, wystarczy dodać do niej jeden prosty składnik - goździki.
12.11.2023 10:20
Rosoł, klasyczne danie polskiej kuchni, to potrawa, która nie tylko zachwyca nas wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Jednym z sekretów doskonałego rosołu jest nietypowy składnik, który według Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", powinien znaleźć się w naszych garnkach. Ten tajemniczy składnik to goździki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Goździki - sekretny składnik rosołu
Magda Gessler, znana z pasji do tradycyjnej kuchni i eksperymentów kulinarnej sztuki, nieustannie dzieli się swoją wiedzą z miłośnikami gotowania. Jak każdy, kto docenia smak tradycyjnych potraw, również ona często sięga po polski rosół. Ta pyszna zupa znana jest nie tylko ze swojego doskonałego smaku, ale również z prozdrowotnych właściwości. Rosół to prawdziwy balsam dla organizmu, który podnosi odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także pomaga w trawieniu.
Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak i korzyści zdrowotne domowego rosołu, powinniśmy do niego dodać niezwykły składnik - goździki. To właśnie ta niepozorna przyprawa, która często gościła w naszej kuchni, może okazać się kluczem do ulepszenia tradycyjnego dania.
Właściwości zdrowotne goździków
Dzięki obecności wielu cennych dla naszego organizmu składników, goździki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Są one m.in.:
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwzapalne,
- antygrzybicze,
- przeciwutleniające.
Substancje obecne w goździkach usprawniają pracę układu immunologicznego, poprawiają trawienie, zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy, łagodzą kaszel, ból gardła i udrażniają zatkany nos. Poza tym pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem zawału serca czy udaru mózgu.
Ile goździków dodać do rosołu?
Aby wzbogacić rosół o właściwości goździków, wystarczy dodać do niego 2-3 sztuki tej przyprawy już w momencie, kiedy zaczniemy go gotować. Goździki należy wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa i przyprawy. Podczas gotowania rosołu, goździki uwolnią swój aromat i właściwości, które pozytywnie wpłyną na smak i właściwości zdrowotne zupy.
Goździki to niepozorna przyprawa, która może znacznie wzbogacić smak i wartości odżywcze rosołu. Warto więc wypróbować ten prosty trik, aby cieszyć się jeszcze bardziej pyszną i zdrową zupą.