Magda Gessler zawsze dodaje do rosołu. Najzdrowsza przyprawa

Rosół to tradycyjna polska zupa, która od wieków cieszy się popularnością w naszym kraju. Jest ona nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzbogacić jej walory smakowe i prozdrowotne, wystarczy dodać do niej jeden prosty składnik - goździki.

Magda Gessler dodaje do rosołu sekretną przyprawęMagda Gessler dodaje do rosołu sekretną przyprawę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram, Magda Gessler
Marcin Michałowski

Rosoł, klasyczne danie polskiej kuchni, to potrawa, która nie tylko zachwyca nas wyjątkowym smakiem i aromatem, ale także kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Jednym z sekretów doskonałego rosołu jest nietypowy składnik, który według Magdy Gessler, znanej restauratorki i gwiazdy programu "Kuchenne rewolucje", powinien znaleźć się w naszych garnkach. Ten tajemniczy składnik to goździki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Goździki - sekretny składnik rosołu

Magda Gessler, znana z pasji do tradycyjnej kuchni i eksperymentów kulinarnej sztuki, nieustannie dzieli się swoją wiedzą z miłośnikami gotowania. Jak każdy, kto docenia smak tradycyjnych potraw, również ona często sięga po polski rosół. Ta pyszna zupa znana jest nie tylko ze swojego doskonałego smaku, ale również z prozdrowotnych właściwości. Rosół to prawdziwy balsam dla organizmu, który podnosi odporność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także pomaga w trawieniu.

Według Magdy Gessler, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak i korzyści zdrowotne domowego rosołu, powinniśmy do niego dodać niezwykły składnik - goździki. To właśnie ta niepozorna przyprawa, która często gościła w naszej kuchni, może okazać się kluczem do ulepszenia tradycyjnego dania.

Właściwości zdrowotne goździków

Dzięki obecności wielu cennych dla naszego organizmu składników, goździki wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Są one m.in.:

  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne,
  • antygrzybicze,
  • przeciwutleniające.

Substancje obecne w goździkach usprawniają pracę układu immunologicznego, poprawiają trawienie, zapobiegają wrzodom żołądka i dwunastnicy, łagodzą kaszel, ból gardła i udrażniają zatkany nos. Poza tym pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem zawału serca czy udaru mózgu.

Ile goździków dodać do rosołu?

Aby wzbogacić rosół o właściwości goździków, wystarczy dodać do niego 2-3 sztuki tej przyprawy już w momencie, kiedy zaczniemy go gotować. Goździki należy wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa i przyprawy. Podczas gotowania rosołu, goździki uwolnią swój aromat i właściwości, które pozytywnie wpłyną na smak i właściwości zdrowotne zupy.

Goździki to niepozorna przyprawa, która może znacznie wzbogacić smak i wartości odżywcze rosołu. Warto więc wypróbować ten prosty trik, aby cieszyć się jeszcze bardziej pyszną i zdrową zupą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯