Wlej odrobinę do zupy. Będzie smaczniejsza niż z kostką rosołową i znacznie zdrowsza
Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jej aromat wypełnia wiele domów w niedzielne południa, a za talerzem gorącego bulionu przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Osiągnięcie idealnego smaku nie zawsze jest takie proste, jednak wcale nie trzeba posiłkować się sztucznymi wzmacniaczami smaku.
07.11.2023 08:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kostki rosołowe od lat owiane są złą sławę. I całkiem słusznie, bo to w głównej mierze utwardzony tłuszcz z dużą ilością soli, wzmacniaczy smaków i konserwantów. W rezultacie wrzucamy nie kostkę smaku, a kostkę chemii, która ma nieco oszukać nasze kubki smakowe. Są jednak lepsze sposoby na to, aby poprawić smak zupy, nie dodając do niej za dużo zbędnych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy kostka rosołowa jest zdrowa?
Wydaje się mała, więc raz na jakiś czas nie powinnam nam zrobić krzywdy, jednak biorąc pod uwagę to, że obecnie wiele produktów ma kiepski skład i zbędne dodatki, to aż szkoda dodatkowo dorzucać ją do zupy. Sól nadaje kostce rosołowej wyrazistego smaku, tłuszcz roślinny jest nośnikiem, a wzmacniacze smaku sprawiają, że bulion jest bardziej aromatyczny. Dodatkowe składniki kostek rosołowych, takie jak maltodekstryny i mączka chleba świętojańskiego, służą do zagęszczenia i poprawy konsystencji bulionu. Oprócz tego w kostce znajdziemy też skrobię, cukier, aromaty (jak karmel amoniakalny), regulator kwasowości, przeciwutleniacze, tłuszcz kurzy i na samym końcu listy warzywa.
Lista składników jest naprawdę długa i w rzeczywistości są one nikomu niepotrzebne. Dodatki takie jak takie suszone warzywa, lubczyk lub kurkuma są zdrowe, jednak ich ilość jest po prostu znikoma.
Czym zastąpić kostkę rosołową?
Jeśli chcemy, aby bulion zyskał głębszy i pełniejszy smak, warto sięgnąć po sos sojowy. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, to świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu. Ma w sobie dużo soli oraz smaku umami, który to właśnie nadaje głębi naszej zupie. Jeśli obawiasz się, że soli może być za dużo, wybierz w sklepie ten o o obniżonej zawartości, najczęściej oznaczony zieloną etykietą. Nie wybieraj również pierwszego lepszego produktu na półce - spójrz dokładnie na skład. Powinna się tam znajdować jedynie sól, pszenica, soja i woda.
Dodając sos sojowy do zupy, kontroluj smak. Jest słony, więc łatwo przedobrzyć. To nieco zdrowszy zamiennik o prostszym składzie niż klasyczne kostki. Warto mieć go w swojej szafce.