Wlej odrobinę do zupy. Będzie smaczniejsza niż z kostką rosołową i znacznie zdrowsza

Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jej aromat wypełnia wiele domów w niedzielne południa, a za talerzem gorącego bulionu przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Osiągnięcie idealnego smaku nie zawsze jest takie proste, jednak wcale nie trzeba posiłkować się sztucznymi wzmacniaczami smaku.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | valentynsemenov
Ewa Malinowska

Kostki rosołowe od lat owiane są złą sławę. I całkiem słusznie, bo to w głównej mierze utwardzony tłuszcz z dużą ilością soli, wzmacniaczy smaków i konserwantów. W rezultacie wrzucamy nie kostkę smaku, a kostkę chemii, która ma nieco oszukać nasze kubki smakowe. Są jednak lepsze sposoby na to, aby poprawić smak zupy, nie dodając do niej za dużo zbędnych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za karton po mleku i przygotowałam w nim pyszny deser. Moja rodzina go uwielbia

Czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Wydaje się mała, więc raz na jakiś czas nie powinnam nam zrobić krzywdy, jednak biorąc pod uwagę to, że obecnie wiele produktów ma kiepski skład i zbędne dodatki, to aż szkoda dodatkowo dorzucać ją do zupy. Sól nadaje kostce rosołowej wyrazistego smaku, tłuszcz roślinny jest nośnikiem, a wzmacniacze smaku sprawiają, że bulion jest bardziej aromatyczny. Dodatkowe składniki kostek rosołowych, takie jak maltodekstryny i mączka chleba świętojańskiego, służą do zagęszczenia i poprawy konsystencji bulionu. Oprócz tego w kostce znajdziemy też skrobię, cukier, aromaty (jak karmel amoniakalny), regulator kwasowości, przeciwutleniacze, tłuszcz kurzy i na samym końcu listy warzywa.

Kostka rosołowa - Pyszności
Kostka rosołowa - Pyszności © Canva | Hans Joachim

Lista składników jest naprawdę długa i w rzeczywistości są one nikomu niepotrzebne. Dodatki takie jak takie suszone warzywa, lubczyk lub kurkuma są zdrowe, jednak ich ilość jest po prostu znikoma.

Czym zastąpić kostkę rosołową?

Jeśli chcemy, aby bulion zyskał głębszy i pełniejszy smak, warto sięgnąć po sos sojowy. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, to świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu. Ma w sobie dużo soli oraz smaku umami, który to właśnie nadaje głębi naszej zupie. Jeśli obawiasz się, że soli może być za dużo, wybierz w sklepie ten o o obniżonej zawartości, najczęściej oznaczony zieloną etykietą. Nie wybieraj również pierwszego lepszego produktu na półce - spójrz dokładnie na skład. Powinna się tam znajdować jedynie sól, pszenica, soja i woda.

Dodając sos sojowy do zupy, kontroluj smak. Jest słony, więc łatwo przedobrzyć. To nieco zdrowszy zamiennik o prostszym składzie niż klasyczne kostki. Warto mieć go w swojej szafce.

Sos sojowy - Pyszności
Sos sojowy - Pyszności © Pixabay
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki