Domowa kostka rosołowa bez sztucznych dodatków. Jak ją zrobić?
Kostka rosołowa to jeden z tych produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Ale czy wiesz, że wcale nie musisz kupować gotowców ze sztucznymi dodatkami? Już za moment poznasz rozwiązanie, które z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
23.07.2023 12:35
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez kostki rosołowej. Jest to przydatny dodatek, który wzbogaca zarówno smak, jak i wygląd każdego posiłku. Jednocześnie nie brakuje zagorzałych przeciwników tego typu produktów. Dlaczego? Podkreślają oni, że dostępne na rynku gotowe kostki rosołowe nie są zdrowe. Wręcz przeciwnie można znaleźć w nich wiele sztucznych ulepszaczy.
Z racji, że uważamy, że kostka rosołowa jest pomocna w kuchni, ale jednocześnie stawiamy na domowe patenty, postanowiliśmy znaleźć złoty środek na rozwiązanie tej sytuacji. I udało się!
Gotowa kostka rosołowa — co można w niej znaleźć?
Z pozoru mogłoby wydawać się, że mała kostka rosołowa, nawet jeśli nie ma idealnego składu, nie może zaszkodzić. I tu możemy zgodzić się z tobą pod jednym warunkiem. Jeśli używasz jej regularnie, albo jednocześnie stosujesz inne gotowe rozwiązania, które nie są zbyt zdrowe, sprawa jest już dużo bardziej skomplikowana.
Z czego składają się kupne kostki rosołowe? Oprócz suszonych warzyw i przypraw, możesz znaleźć tu wzmacniacze smaku, utwardzony tłuszcz, sztuczne barwniki oraz bardzo dużą ilość soli. Nie brzmi to zbyt dobrze, prawda?
Postaw na domowe rozwiązanie
Nie musisz jednak załamywać rąk i rezygnować z ulubionego dodatku do wielu dań. Po prostu zrób go sam, na bazie warzyw i przypraw, bez sztucznych dodatków. Cała receptura jest naprawdę bardzo prosta, dlatego też poradzi sobie z nią nawet ktoś, kto dopiero stawia swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie.
Co więcej, dzięki naszemu patentowi raz przygotowane kostki rosołowe, będziesz mieć pod ręką w zapasie na długi czas. Nie musisz więc martwić się, że nagle zabraknie ich podczas gotowania. Zaczynamy!
Nie przegap: Domowy sos słodko-kwaśny prosto z patelni
Jak zrobić kostki rosołowe?
Przepis, który za moment poznasz to genialna baza, która sprawdzi się także przy przepisach z kuchni wegetariańskiej. Oczywiście, jeśli jesteś miłośnikiem mięsnych akcentów, receptura wymaga tylko małych modyfikacji. Jakich? Po prostu do wymienionych niżej składników dodaj ugotowane i zmielone mięso. To takie proste!
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 szkl. soli,
- 1 łyżka (ziół prowansalskich, lubczyku, tymianku, kurkumy),
- 3 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania marchewek. Obrane warzywa zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- W podobny sposób przygotuj selera. Natomiast pora pokrój w drobne krążki.
- Następnie obierz ząbki czosnku, po czym przeciśnij je przez praskę.
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Przygotowane w ten sposób warzywo, wrzuć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodaj również wcześniej przygotowanego pora, selera, marchewki i ząbki czosnku.
- Całość smaż na patelni przez kilka minut, do chwili, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
- Dopiero wtedy możesz dodać na patelnię kolejne składniki. A są to: posiekany świeży lubczyk, zioła prowansalskie, kurkuma, tymianek oraz sól.
- Po raz kolejny dokładnie przemieszaj zawartość patelni. Na palniku trzymaj ją jeszcze przez 5 minut.
- I to praktycznie koniec. Teraz wystarczy, że przełożysz powstałą mieszankę do foremki na kostki lodu i wstawisz do zamrażarki.
Jak korzystać z domowych kostek rosołowych? To mega proste zadanie. Po prostu w razie potrzeby połącz je z wrzątkiem i domowy bulion jest już gotowy. Z takim dodatkiem każda potrawa będzie smakować jeszcze lepiej!
W naszym domowym przepisie znajdziesz tylko warzywa i przyprawy. Jest to więc w 100 proc. zdrowe i bezpieczne rozwiązanie. Co o nim myślisz?
Ten przepis też może cię zainteresować:Domowy sos do pizzy jak z włoskiej pizzerii. Sekretem jest niepozorny dodatek