Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki

Nie potrzebują sosu, mięsa ani dodatków. Wystarczy kilka prostych składników i piekarnik, by zamienić zwykłe warzywo w danie, które znika z blachy w kilka minut, a do tego smakuje obłędnie, jak w najlepszych restauracjach.

Pieczone ziemniaczki z parmezanemPieczone ziemniaczki z parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ziemniaki w parmezanie to pomysł na prosty, a jednocześnie wykwintny dodatek, który potrafi skraść całą uwagę przy stole. Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pachnące ziołami i wędzoną papryką, dosłownie trudno im się oprzeć. To przepis, który udowadnia, że zwykły ziemniak może stać się prawdziwym rarytasem. Wystarczy odrobina sera, oliwy i kilka przypraw.

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ziemniaki w parmezanie to prosty sposób na coś wyjątkowego

Sekret tkwi w połączeniu prostych składników i odpowiednim pieczeniu. Parmezan, dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu, w wysokiej temperaturze tworzy na ziemniakach złocistą, lekko chrupiącą warstwę. To właśnie ona nadaje całości intensywny, lekko orzechowy smak. Z kolei przyprawy, a szczególnie wędzona papryka i rozmaryn, dodają głębi i aromatu, przez co ziemniaki w parmezanie smakują jak najlepsze pieczone frytki, ale z bardzo ciekawym włoskim akcentem.

Przepis na ziemniaki w parmezanie

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 40 g parmezanu (najlepiej świeżo startego),
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w grube frytki lub ćwiartki.
  2. Wrzuć je do dużej miski, dodaj oliwę, starty parmezan i wszystkie przyprawy.
  3. Dokładnie wymieszaj, by każda część była równomiernie obtoczona w serze i przyprawach.
  4. Przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.
  6. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie w środku i złociste na wierzchu. W razie potrzeby dopiecz jeszcze 5-10 minut.
  7. Podawaj od razu, ale najlepiej smakują same lub z dipem czosnkowym.

Ziemniaki w parmezanie są tak aromatyczne, że spokojnie mogą zastąpić klasyczny dodatek do obiadu. Doskonale pasują do grillowanych warzyw, pieczonego drobiu czy ryb, ale równie dobrze sprawdzą się jako zwykła przekąska. Są chrupiące i mięciutkie w środku.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇