Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki

Nie potrzebują sosu, mięsa ani dodatków. Wystarczy kilka prostych składników i piekarnik, by zamienić zwykłe warzywo w danie, które znika z blachy w kilka minut, a do tego smakuje obłędnie, jak w najlepszych restauracjach.

Pieczone ziemniaczki z parmezanemPieczone ziemniaczki z parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ziemniaki w parmezanie to pomysł na prosty, a jednocześnie wykwintny dodatek, który potrafi skraść całą uwagę przy stole. Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pachnące ziołami i wędzoną papryką, dosłownie trudno im się oprzeć. To przepis, który udowadnia, że zwykły ziemniak może stać się prawdziwym rarytasem. Wystarczy odrobina sera, oliwy i kilka przypraw.

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Ziemniaki w parmezanie to prosty sposób na coś wyjątkowego

Sekret tkwi w połączeniu prostych składników i odpowiednim pieczeniu. Parmezan, dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu, w wysokiej temperaturze tworzy na ziemniakach złocistą, lekko chrupiącą warstwę. To właśnie ona nadaje całości intensywny, lekko orzechowy smak. Z kolei przyprawy, a szczególnie wędzona papryka i rozmaryn, dodają głębi i aromatu, przez co ziemniaki w parmezanie smakują jak najlepsze pieczone frytki, ale z bardzo ciekawym włoskim akcentem.

Przepis na ziemniaki w parmezanie

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 40 g parmezanu (najlepiej świeżo startego),
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • szczypta rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w grube frytki lub ćwiartki.
  2. Wrzuć je do dużej miski, dodaj oliwę, starty parmezan i wszystkie przyprawy.
  3. Dokładnie wymieszaj, by każda część była równomiernie obtoczona w serze i przyprawach.
  4. Przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.
  6. Po tym czasie sprawdź, czy są miękkie w środku i złociste na wierzchu. W razie potrzeby dopiecz jeszcze 5-10 minut.
  7. Podawaj od razu, ale najlepiej smakują same lub z dipem czosnkowym.

Ziemniaki w parmezanie są tak aromatyczne, że spokojnie mogą zastąpić klasyczny dodatek do obiadu. Doskonale pasują do grillowanych warzyw, pieczonego drobiu czy ryb, ale równie dobrze sprawdzą się jako zwykła przekąska. Są chrupiące i mięciutkie w środku.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką