Poszedł do baru po "Kuchennych rewolucjach". Jego słowa zabolą Gessler

"Kuchenne rewolucje" od lat cieszą się ogromną popularnością. Magda Gessler pomogła wielu restauracjom, barom i knajpom. Pewien Youtuber postanowił się wybrać do lokalu "Zielony Wietnam" w Białymstoku. Jego recenzja nie była zbyt przychylna.

ObrazekKuchenne rewolucje. Youtuber ocenił restauracje (Youtube)
Paulina Hermann

"Maciej je" to kanał na Youtubie, który słynie z typowego kulinarnego contentu. Twórca odwiedza różne restauracje, zamawia dania, a potem je ocenia.

"Kuchenne rewolucje" pomogły wielu lokalom. Youtuber ocenił jeden z nich

"Zielony Wietnam" na początku był studenckim bufetem, potem pojawiła się tam kuchnia wietnamska. Niestety, pandemia sprawiła, że restauracja podupadała. I tu wkroczyła sama Magda Gessler, która podniosła lokal z kolan.

Youtuber od razu zauważył, że karta dań była rozszerzona. W menu znalazło się więcej potraw niż 30. Zwrócił też uwagę na klimatyczny wystrój sali. Maciej je postanowił zamówić zupę Pho, sajgonki (spring rollsy), kaczkę z ananasem i warzywami, wołowinę po seczuańsku oraz zieloną herbatę. Jak wypadły poszczególne pozycje?

Obrazek
Kuchenne rewolucje. Youtuber zamówił zupę pho (Youtube)

Na pierwszy ogień poszła mała zupa Pho. To idealne danie na rozgrzewkę. Bulion został oceniony jako dobry i "smakujący jak polski rosół".

- Magda Gessler kazała dodawać korzenne przyprawy, jak kardamon, anyż i goździki. Nie są jakoś mocno tutaj wyczuwalne - mówił.

Do zupy dodał cytrynę i marynowany czosnek, żeby urozmaicić smak. Ważnym składnikiem w daniu była wołowina. Youtuber stwierdził, że jest smaczna. Miał jednak jedno "ale":

- Ono jest bardzo nierówne, bo są lepsze kawałki, bardziej kruche, a są też kawałki bardziej żylaste.

Youtuber nie był zachwycony potrawami

Prowadząca "Kuchenne rewolucje" poleciła także specjalne sajgonki z sosem orzechowym. Youtuber od razu zauważył, że są potężne.

- Sos orzeszkowy jest naprawdę pyszny, ale przysłania smaki. Ta wołowina nie jest w ogóle tu potrzebna, zdarzają się chrząstki i psuje to odbiór dania - stwierdził.
Obrazek
Restauracja była w programie "Kuchenne rewolucje"

Kolejne danie, czyli kaczka z ananasem i warzywami, od razu przypomniała mu o "stereotypowych barach wietnamskich". Youtuber skrytykował sos, nazywając go "kisielowatym", zaś kaczkę uznał za najlepszą część tego dania.

- Generalnie nie smakuje mi to danie, nie podoba mi się ten sos - youtuber kręcił nosem.

Jedząc wołowinę po seczuańku, zwrócił uwagę na brak ostrości i pieprzności. Zwrócił też uwagę na konsystencję sosu.

- To danie jest smaczniejsze od tego poprzedniego - podsumował - myślałem, że będzie słabszy od tej kaczki.

Kurczak po wietnamsku, którego również można było zobaczyć w programie "Kuchenne rewolucje" także nie przypadł youtuberowi do gustu. Był gorzkawy i zbyt słony, ale nadal "lepszy niż ta kaczka".

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy