Poszedł do baru po "Kuchennych rewolucjach". Jego słowa zabolą Gessler

"Kuchenne rewolucje" od lat cieszą się ogromną popularnością. Magda Gessler pomogła wielu restauracjom, barom i knajpom. Pewien Youtuber postanowił się wybrać do lokalu "Zielony Wietnam" w Białymstoku. Jego recenzja nie była zbyt przychylna.

ObrazekKuchenne rewolucje. Youtuber ocenił restauracje (Youtube)
Paulina Hermann

"Maciej je" to kanał na Youtubie, który słynie z typowego kulinarnego contentu. Twórca odwiedza różne restauracje, zamawia dania, a potem je ocenia.

"Kuchenne rewolucje" pomogły wielu lokalom. Youtuber ocenił jeden z nich

"Zielony Wietnam" na początku był studenckim bufetem, potem pojawiła się tam kuchnia wietnamska. Niestety, pandemia sprawiła, że restauracja podupadała. I tu wkroczyła sama Magda Gessler, która podniosła lokal z kolan.

Youtuber od razu zauważył, że karta dań była rozszerzona. W menu znalazło się więcej potraw niż 30. Zwrócił też uwagę na klimatyczny wystrój sali. Maciej je postanowił zamówić zupę Pho, sajgonki (spring rollsy), kaczkę z ananasem i warzywami, wołowinę po seczuańsku oraz zieloną herbatę. Jak wypadły poszczególne pozycje?

Obrazek
Kuchenne rewolucje. Youtuber zamówił zupę pho (Youtube)

Na pierwszy ogień poszła mała zupa Pho. To idealne danie na rozgrzewkę. Bulion został oceniony jako dobry i "smakujący jak polski rosół".

- Magda Gessler kazała dodawać korzenne przyprawy, jak kardamon, anyż i goździki. Nie są jakoś mocno tutaj wyczuwalne - mówił.

Do zupy dodał cytrynę i marynowany czosnek, żeby urozmaicić smak. Ważnym składnikiem w daniu była wołowina. Youtuber stwierdził, że jest smaczna. Miał jednak jedno "ale":

- Ono jest bardzo nierówne, bo są lepsze kawałki, bardziej kruche, a są też kawałki bardziej żylaste.

Youtuber nie był zachwycony potrawami

Prowadząca "Kuchenne rewolucje" poleciła także specjalne sajgonki z sosem orzechowym. Youtuber od razu zauważył, że są potężne.

- Sos orzeszkowy jest naprawdę pyszny, ale przysłania smaki. Ta wołowina nie jest w ogóle tu potrzebna, zdarzają się chrząstki i psuje to odbiór dania - stwierdził.
Obrazek
Restauracja była w programie "Kuchenne rewolucje"

Kolejne danie, czyli kaczka z ananasem i warzywami, od razu przypomniała mu o "stereotypowych barach wietnamskich". Youtuber skrytykował sos, nazywając go "kisielowatym", zaś kaczkę uznał za najlepszą część tego dania.

- Generalnie nie smakuje mi to danie, nie podoba mi się ten sos - youtuber kręcił nosem.

Jedząc wołowinę po seczuańku, zwrócił uwagę na brak ostrości i pieprzności. Zwrócił też uwagę na konsystencję sosu.

- To danie jest smaczniejsze od tego poprzedniego - podsumował - myślałem, że będzie słabszy od tej kaczki.

Kurczak po wietnamsku, którego również można było zobaczyć w programie "Kuchenne rewolucje" także nie przypadł youtuberowi do gustu. Był gorzkawy i zbyt słony, ale nadal "lepszy niż ta kaczka".

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo