InspiracjeNie wyrzucaj warzyw z rosołu! Jak je wykorzystać? Z łatwością zamienisz je w przepyszne dania

Nie wyrzucaj warzyw z rosołu! Jak je wykorzystać? Z łatwością zamienisz je w przepyszne dania

Nie wyrzucaj warzyw z rosołu! Jak je wykorzystać? Z łatwością zamienisz je w przepyszne dania
Ewa
20.03.2022 10:01, aktualizacja: 05.08.2023 12:25

Co zrobić z warzywami z rosołu? Pomysł na dania. Rosół od wieków króluje na naszych stołach, w wersji z makaronem lub innymi dodatkami. Wiadomo, im więcej warzyw, tym bardziej aromatyczny wyjdzie. Zanim wyrzucisz je do kosza, zobacz, jak możesz zamienić je w pyszne dania.

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Dużo osób po prostu je zjada, ale jeśli nie jesteś wśród fanów gotowanych jarzyn, przygotowaliśmy dla Ciebie pyszne i proste propozycje na wykorzystanie ich w nietypowy sposób. Proste przepisy na warzywa po rosole.

Warzywa z rosołu. Kuchnia i gotowanie zero waste

Co roku tony jedzenia trafiają na śmietniki. Ale w prosty sposób możesz wykorzystać kuchenne resztki i zaoszczędzić tym samym pieniądze. Pisaliśmy już o hodowaniu warzyw i owoców z resztek, ale nie mogliśmy zapomnieć o rosole! Zebraliśmy dla Ciebie kilka pomysł na to, jak możesz wykorzystać warzywa i mięso z zupy.

Wege pasztet – co można zrobić z warzyw po rosole?

Warzywny pasztet będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek! A im więcej warzyw w diecie, tym lepiej, prawda?

Przygotuj:

  • warzywa z rosołu
  • płatki owsiane (ok, 0,5 szklanki, w zależności od ilości warzyw)
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz, wędzona papryka, majeranek, tymianek
  • olej

Warzywa z rosołu zblenduj z płatkami owsianymi, dorzuć pół szklanki ugotowanej ciecierzycy, kilka suszonych pomidorów i zeszkloną cebulkę. Dokładniej wymieszaj i doprawiaj do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem.
Według swoich preferencji, ciągle próbując!
Dodaj 3 łyżki oleju i wrzuć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 50 min.

Obraz

Fantastyczny farsz do krokietów i pierogów z warzyw po rosole. Przepis i składniki

Przygotuj:

  • 2 spore cebule
  • mięso z rosołu (ok. 0,5 kg wołowiny i kurczaka)
  • marchewka i seler z rosołu
  • kilka łyżek rosołu
  • sól i pieprz do smaku

Mięso obieramy z kości i drobno kroimy. Dorzucamy do niego zeszklone cebule, warzywa z rosołu i mielimy (lub dokładnie rozdrabniamy widelcem). Doprawiamy do smaku i gotowe!
Takim farszem możesz wypełnić krokiety lub pierogi. Wychodzą po prostu przepyszne!

Obraz

Szybkie kotlety z mięsa z rosołu

Sprawdzą się idealnie do domowych burgerów i jako drugie danie. W moim domu znikają błyskawicznie :)

Przygotuj:

  • ok. 400 g ugotowanych warzyw z rosołu
  • 1 duże jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżych ziół: bazylia, oregano, szczypior, kolendra- co tylko sobie lubisz
  • opcjonalnie: łyżka chrzanu

Przestudzone warzywa rozgnieć widelcem i dodaj jajko, mąkę, bułkę tartą i jogurt naturalny. Wymieszaj dokładnie. Dodaj przyprawy i drobno posiekane świeże zioła. Jeśli nie masz do nich dostępu- wrzuć do masy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Możesz także dodać łyżkę chrzanu, jeśli lubisz jego smak.
Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste.

Obraz

Sałatka jarzynowa. Szybki przepis, składniki i przygotowanie

Oczywiście nie mogło jej zabraknąć w tym zestawieniu. W końcu jest niekwestionowaną królową wśród polskich sałatek :)

Każdy robi ją trochę inaczej. W moim domu pokrojone warzywa miesza się z majonezem i musztardą, dodaje się posiekanego ogórka kiszonego, jajka, sól i pieprz.
A jaki jest Twój ulubiony przepis na sałatkę jarzynową?

Obraz

Jajeczne muffiny z warzyw po rosole

Nietypowa opcja śniadaniowa, idealna zarówno na zimno, jak i na ciepło!
Pokrojone warzywa z rosołu włóż do foremki na muffiny i zalej jajkiem roztrzepanym z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Możesz dodać też inne warzywa z lodówki, np, paprykę lub szczypiorek!
Posyp od góry mozzarellą i piecz w piekarniku, aż jajko się zetnie.

Obraz

Błyskawiczna pasta kanapkowa

Pasty kanapkowe to coś, co kocham! Są idealnym rozwiązaniem, gdy znudziły Ci się te klasyczne z serem i szynką.
Wystarczy, że warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler, cebula) zblendujesz i przyprawisz do smaku kminem rzymskim, solą, pieprzem i szczyptą kurkumy.
Taka pasta może stać w lodówce nawet 5 dni!
Posmaruj nią kanapki, posyp szczypiorkiem i czarnuszką i gotowe!

Obraz

Sos do makaronu- jak wykorzystać warzywa z rosołu

Im więcej warzyw w diecie, tym lepiej! Niestety, niektóre dzieci reagują na nie co najmniej z niechęcią :)
A wystarczy, że do pomidorów z puszki dodasz warzywa z rosołu, zblendujesz i podasz z makaronem. Prosty sos z dodatkową porcją warzyw gotowy!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także