Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne

W PRL-u flaczki często gościły na stole i były podawane nawet na specjalne okazje. Ich intensywny aromat ogładzano poprzez dodatek majeranku czy koncentratu pomidorowego. Jednak jest również inny sposób na flaczki – z tym proszkiem idealnie wpisują się w jesienny klimat.

W aromacie jesiennych flaczków można się zakochaćW aromacie jesiennych flaczków można się zakochać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Możesz wpłynąć na smak tradycyjnych flaczków, dodając do wywaru trochę proszku z suszonych grzybów. To idealny pomysł na wyczyszczenie szafek z zeszłorocznych zapasów. W końcu zaraz pojawią się nowe słoiczki z tegorocznych borowików, podgrzybków i kani.

Puder o aromacie grzybów leśnych

Wystarczy zblendować suszone kapelusze na proszek, aby w ten sposób uzyskać aromatyczną przyprawę, którą można dodawać nie tylko do zup i sosów, ale także do jajecznicy. W odróżnieniu od suszonych grzybów proszek jest od razu odpowiedni do spożycia. Bardzo szybko się rozpuszcza i oddaje aromat, obok którego nie można przejść obojętnie. Nie trzeba namaczać grzybów, ale flaczki pachniały lasem.

Przepis na flaczki z grzybami

Najpierw ugotuj wywar na dwóch rodzajach mięsa. Potem dodaj warzywa i gotuj do miękkości. Najlepszy moment na grzyby leśne jest wtedy, gdy rosół jest już esencjonalny i pełen naturalnego smaku.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny z kością,
  • 1 porcja rosołowa indyka,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • pół szklanki suszonych grzybów,
  • 1 kg mrożonych flaków wołowych,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka włóż mięso wołowe i mięso z indyka. Zalej wodą i wstaw do zagotowania. Gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Usuń szumowinę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Po ok. 30 minutach gotowania włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, i kawałek pora. Cały czas gotuj na małym ogniu do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Gdy tak będzie, wyjmij je składniki z rosołu.
  3. Suszone grzyby zmiksuj blenderem na proszek i dodaj do mięsnego wywaru. Dalej podgrzewaj na wolnym ogniu.
  4. W osobnym garnku przygotuj flaki. Zalej je zimną wodą i gotuj z dodatkiem soli i listków laurowych przez 10 minut od momentu wrzenia. Odcedź i dodaj do gotującego się bulionu.
  5. Wrzuć także wyłowione mięso, po oddzieleniu od kości i pokrojeniu na mniejsze kawałki, oraz marchewki pokrojone w plasterki. Gotuj, aż flaczki zrobią się w pełni miękkie.
  6. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj do uzyskania jasnej zasmażki. Dodaj porcję gorącego wywaru z flaków, cały czas mieszając zasmażkę, po czym przełóż całą zawartość patelni do garnka z flakami. Dokładnie wymieszaj.
  7. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Gotuj przez ostatnie 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo
W Skandynawii piją kawę z serem. Gdy spróbujesz, zaczniesz robić to samo