Suszę i mielę w blenderze na proszek. Nie ma lepszego dodatku do sosów i zup
Kuchenne szafki często wypełnione są po brzegi najróżniejszymi przyprawami i dodatkami do dań, bez których nie wyobrażamy sobie gotowania. Niestety, często są to gotowe produkty ze sklepów, które zazwyczaj nie mogą pochwalić się najlepszym składem, dlatego warto spróbować samodzielnie przygotować wyrób, który wzbogaci smak twoich sosów i zup.
Suszone grzyby są skarbnicą smaku i w wielu potrawach nadają niezastąpiony aromat. Świetnie sprawdzają się w zupach, farszach czy bigosie, ale warto wyjść poza utarty schemat i dodać je do innych dań, aby podbić ich smak – a nie ma prostszej drogi, niż użycie sproszkowanych suszonych grzybów. W ten sposób unikamy kawałków grzybów, które mogą wydawać się niektórym nieapetyczne, a także omijamy proces moczenia suszonych grzybów, który niestety nie jest najszybszy. Dzięki temu w słoiczku mamy gotowy aromat suszonych grzybów, który wzbogaci smak każdego dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Do czego pasuje puder z suszonych grzybów?
Puder z suszonych grzybów to uniwersalna przyprawa, która świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Doskonale wzbogaca smak zup, zwłaszcza kremów grzybowych, barszczu czy żurku, ale równie dobrze sprawdza się w sosach, szczególnie śmietanowych i winnych, ale możesz dodać go do risotto, makaronów, a także farszów do pierogów czy krokietów. Puder podkreśla smak mięsa i ryb, świetnie nadaje się do marynat, a nawet do panierki kotletów. Sprawdzi się także jako przyprawę do pieczonych lub grillowanych warzyw, ziemniaków czy domowego masła ziołowego.
Co daje puder z suszonych grzybów potrawom?
Dodanie pudru z suszonych grzybów nadaje potrawom głębię i intensywny, leśny aromat, który trudno uzyskać innymi przyprawami. Wzbogaca smak, podkreślając naturalne nuty i wprowadzając delikatny posmak umami – tzw. piąty smak, który potęguje doznania kulinarne. Dzięki temu nawet proste dania nabierają wyjątkowego charakteru. Ponadto, puder jest wygodny w użyciu, nie wymaga namaczania czy krojenia grzybów, co pozwala szybko i łatwo wzbogacić smak potrawy bez zbędnego wysiłku.
Przepis na puder z grzybów
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, rydze)
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby dokładnie zmiel pulsacyjnie w blenderze na drobny proszek. Przesiej zmielone grzyby przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć większe kawałki. Powtórz przesiewanie, by uzyskać jednolitą i czystą konsystencję pudru. Gotowy proszek przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu puder zachowa swój aromat i świeżość przez wiele miesięcy.