Suszę i mielę w blenderze na proszek. Nie ma lepszego dodatku do sosów i zup

Kuchenne szafki często wypełnione są po brzegi najróżniejszymi przyprawami i dodatkami do dań, bez których nie wyobrażamy sobie gotowania. Niestety, często są to gotowe produkty ze sklepów, które zazwyczaj nie mogą pochwalić się najlepszym składem, dlatego warto spróbować samodzielnie przygotować wyrób, który wzbogaci smak twoich sosów i zup.

Puder grzybowyPuder z grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kirill vasilev

Suszone grzyby są skarbnicą smaku i w wielu potrawach nadają niezastąpiony aromat. Świetnie sprawdzają się w zupach, farszach czy bigosie, ale warto wyjść poza utarty schemat i dodać je do innych dań, aby podbić ich smak – a nie ma prostszej drogi, niż użycie sproszkowanych suszonych grzybów. W ten sposób unikamy kawałków grzybów, które mogą wydawać się niektórym nieapetyczne, a także omijamy proces moczenia suszonych grzybów, który niestety nie jest najszybszy. Dzięki temu w słoiczku mamy gotowy aromat suszonych grzybów, który wzbogaci smak każdego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Do czego pasuje puder z suszonych grzybów?

Puder z suszonych grzybów to uniwersalna przyprawa, która świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Doskonale wzbogaca smak zup, zwłaszcza kremów grzybowych, barszczu czy żurku, ale równie dobrze sprawdza się w sosach, szczególnie śmietanowych i winnych, ale możesz dodać go do risotto, makaronów, a także farszów do pierogów czy krokietów. Puder podkreśla smak mięsa i ryb, świetnie nadaje się do marynat, a nawet do panierki kotletów. Sprawdzi się także jako przyprawę do pieczonych lub grillowanych warzyw, ziemniaków czy domowego masła ziołowego.

Co daje puder z suszonych grzybów potrawom?

Dodanie pudru z suszonych grzybów nadaje potrawom głębię i intensywny, leśny aromat, który trudno uzyskać innymi przyprawami. Wzbogaca smak, podkreślając naturalne nuty i wprowadzając delikatny posmak umami – tzw. piąty smak, który potęguje doznania kulinarne. Dzięki temu nawet proste dania nabierają wyjątkowego charakteru. Ponadto, puder jest wygodny w użyciu, nie wymaga namaczania czy krojenia grzybów, co pozwala szybko i łatwo wzbogacić smak potrawy bez zbędnego wysiłku.

Przepis na puder z grzybów

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, rydze)

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby dokładnie zmiel pulsacyjnie w blenderze na drobny proszek. Przesiej zmielone grzyby przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć większe kawałki. Powtórz przesiewanie, by uzyskać jednolitą i czystą konsystencję pudru. Gotowy proszek przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu puder zachowa swój aromat i świeżość przez wiele miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese