PoradyBłyskawiczny sposób suszenia grzybów. W 30 minut wysuszysz każdą ilość

Błyskawiczny sposób suszenia grzybów. W 30 minut wysuszysz każdą ilość

Suszenie grzybów w mikrofali - sposób w mniej niż 30 minut - Pyszności; Foto: Canva.com
Suszenie grzybów w mikrofali - sposób w mniej niż 30 minut - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
12.10.2022 08:29, aktualizacja: 12.10.2022 10:35

Po udanym grzybobraniu często poddajemy nasze okazy obróbce termicznej. Niekiedy je suszymy. Zazwyczaj proces ten zabiera nam wyjątkowo dużo czasu. Okazuje się jednak, że nie zawsze tak jest! Suszenie grzybów w mikrofali zajmie Ci mniej niż 30 minut. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

Suszenie grzybów w mikrofali

Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Suszone grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Kuchenka mikrofalowa to uniwersalne urządzenie, które często używamy do podgrzewania potraw. Okazuje się jednak, że dzięki niej możemy również szybko wysuszyć grzyby. Jak to zrobić?

Na początku należy dokładnie oczyścić grzyby z piasku. Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalna szczoteczka. Następnie kroimy nasze okazy na plasterki, układamy na talerzu i wstawiamy do mikrofalówki.

Moc mikrofalówki powinna być ustawiona na 100 W. Grzyby ogrzewamy przez kilka minut. Następnie otwieramy drzwiczki, aby usunąć nadmiar pary wodnej. Powtarzamy czynność kilkukrotnie.

Należy jednak zaznaczyć, że dłuższe metody suszenia np. w piekarniku, wydobywają z grzybów więcej smaku oraz aromatu. Suszenie w mikrofali stosujemy głównie wtedy, gdy zależy nam na tym, aby przygotować suszone grzyby w bardzo krótkim czasie.

Jak wysuszyć grzyby w piekarniku?

Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com
Piekarnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Grzyby możemy z powodzeniem wysuszyć w piekarniku. W przeciwieństwie do suszenia w mikrofali sposób ten zajmuje o wiele więcej czasu. Jednak tak jak wspominaliśmy - dzięki temu grzyby zachowają głęboki smak oraz aromat.

W związku z tym oczyszczone grzyby należy pokroić na równe kawałki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Grzyby suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 40 - 50 stopni Celsjusza.

Cały proces suszenia trwa zazwyczaj do kilku do kilkunastu godzin. Wszystko zależy od wielkości okazów oraz od zawartości w nich wody. Warto co jakiś czas przewracać grzyby na drugą stronę. Dzięki temu nasze grzyby wysuszą się równomiernie.

W piekarniku oprócz grzybów możemy również wysuszyć zioła, owoce, czy warzywa. Jednak należy zaznaczyć, że każdy produkt wymaga określonego czasu oraz temperatury suszenia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować Penne alla vodka, czyli makaron z wódką krok po kroku. Ta wyjątkowa potrawa to świetny pomysł na obiad lub romantyczną kolację!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także