Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę

Jesienią wiele osób sięga po suszone grzyby, ale nie zawsze wiadomo, jak je wykorzystać w codziennej kuchni. Na szczęście wystarczy połączyć je z kaszą i z pomocą kilku dodatków przygotować pyszny obiad.

Do kaszotto dodaję ulubione grzybyDo kaszotto dodaję ulubione grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszotto to nic innego niż alternatywa dla klasycznego risotto, ale tym razem zamiast ryżu używamy kaszy. Wraz z suszonymi borowikami tworzy jesienny obiad, którego zapach będzie roznosił się po całym domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Kasza gryczana

Nie każdy przepada za kaszą gryczaną, choć ma ona wielu zwolenników. Znana ze swoich wartości odżywczych, zyskuje coraz większą popularność w polskich kuchniach. Bogata w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk, wspiera zdrowie i dodaje energii. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że kasza gryczana zapewnia uczucie sytości na dłużej, co czyni ją idealnym składnikiem obiadowym. Kaszotto z jej wykorzystaniem to znakomity sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych do codziennego menu.

Przepis na kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 250 g śmietanki kremowej 30 proc.,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 50 g kaparów,
  • 40 g suszonych borowików,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 10 g masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczku koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed gotowaniem zalej suszone grzyby zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i odstaw je do lodówki na całą noc.
  2. Rano odcedź grzyby i drobno je posiekaj.
  3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Odcedź ją i odstaw na bok.
  5. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i posiekaj drobno a czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane.
  7. Dodaj marchewkę, wsyp szczyptę soli i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie.
  8. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę.
  9. Smaż całość przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
  10. Do garnka dodaj posiekane grzyby oraz kapary, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut.
  11. Gdy warzywa się połączą i lekko zmiękną, dodaj serek topiony oraz śmietankę kremową.
  12. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj koperek.
  13. Wsyp szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej i dużą ilość posiekanego koperku.
  14. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając – sos powinien wyraźnie zgęstnieć i stać się kremowy.
  15. Uważaj, aby go nie przypalić, dlatego gotuj na możliwie najmniejszym ogniu. Na koniec dodaj do sosu ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną.
  16. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby składniki się połączyły, a smaki dobrze przeniknęły.
  17. W razie potrzeby dopraw do smaku solą lub pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe