Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę

Jesienią wiele osób sięga po suszone grzyby, ale nie zawsze wiadomo, jak je wykorzystać w codziennej kuchni. Na szczęście wystarczy połączyć je z kaszą i z pomocą kilku dodatków przygotować pyszny obiad.

Do kaszotto dodaję ulubione grzybyDo kaszotto dodaję ulubione grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszotto to nic innego niż alternatywa dla klasycznego risotto, ale tym razem zamiast ryżu używamy kaszy. Wraz z suszonymi borowikami tworzy jesienny obiad, którego zapach będzie roznosił się po całym domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Kasza gryczana

Nie każdy przepada za kaszą gryczaną, choć ma ona wielu zwolenników. Znana ze swoich wartości odżywczych, zyskuje coraz większą popularność w polskich kuchniach. Bogata w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk, wspiera zdrowie i dodaje energii. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że kasza gryczana zapewnia uczucie sytości na dłużej, co czyni ją idealnym składnikiem obiadowym. Kaszotto z jej wykorzystaniem to znakomity sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych do codziennego menu.

Przepis na kaszotto z grzybami

Składniki:

  • 250 g śmietanki kremowej 30 proc.,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 50 g kaparów,
  • 40 g suszonych borowików,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 10 g masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczku koperku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed gotowaniem zalej suszone grzyby zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i odstaw je do lodówki na całą noc.
  2. Rano odcedź grzyby i drobno je posiekaj.
  3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Odcedź ją i odstaw na bok.
  5. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i posiekaj drobno a czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane.
  7. Dodaj marchewkę, wsyp szczyptę soli i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie.
  8. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę.
  9. Smaż całość przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
  10. Do garnka dodaj posiekane grzyby oraz kapary, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut.
  11. Gdy warzywa się połączą i lekko zmiękną, dodaj serek topiony oraz śmietankę kremową.
  12. Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj koperek.
  13. Wsyp szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej i dużą ilość posiekanego koperku.
  14. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając – sos powinien wyraźnie zgęstnieć i stać się kremowy.
  15. Uważaj, aby go nie przypalić, dlatego gotuj na możliwie najmniejszym ogniu. Na koniec dodaj do sosu ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną.
  16. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby składniki się połączyły, a smaki dobrze przeniknęły.
  17. W razie potrzeby dopraw do smaku solą lub pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości