Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Jesienią wiele osób sięga po suszone grzyby, ale nie zawsze wiadomo, jak je wykorzystać w codziennej kuchni. Na szczęście wystarczy połączyć je z kaszą i z pomocą kilku dodatków przygotować pyszny obiad.
Kaszotto to nic innego niż alternatywa dla klasycznego risotto, ale tym razem zamiast ryżu używamy kaszy. Wraz z suszonymi borowikami tworzy jesienny obiad, którego zapach będzie roznosił się po całym domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem
Kasza gryczana
Nie każdy przepada za kaszą gryczaną, choć ma ona wielu zwolenników. Znana ze swoich wartości odżywczych, zyskuje coraz większą popularność w polskich kuchniach. Bogata w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk, wspiera zdrowie i dodaje energii. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że kasza gryczana zapewnia uczucie sytości na dłużej, co czyni ją idealnym składnikiem obiadowym. Kaszotto z jej wykorzystaniem to znakomity sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych do codziennego menu.
Przepis na kaszotto z grzybami
Składniki:
- 250 g śmietanki kremowej 30 proc.,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 100 g serka topionego śmietankowego,
- 50 g kaparów,
- 40 g suszonych borowików,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 10 g masła klarowanego,
- 4 ząbki czosnku,
- pół pęczku koperku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Dzień przed gotowaniem zalej suszone grzyby zimną wodą tak, aby były całkowicie przykryte, i odstaw je do lodówki na całą noc.
- Rano odcedź grzyby i drobno je posiekaj.
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź ją i odstaw na bok.
- Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i posiekaj drobno a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku rozgrzej masło klarowane.
- Dodaj marchewkę, wsyp szczyptę soli i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie.
- Następnie dodaj czosnek oraz cebulę.
- Smaż całość przez około 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
- Do garnka dodaj posiekane grzyby oraz kapary, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut.
- Gdy warzywa się połączą i lekko zmiękną, dodaj serek topiony oraz śmietankę kremową.
- Umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj koperek.
- Wsyp szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej i dużą ilość posiekanego koperku.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając – sos powinien wyraźnie zgęstnieć i stać się kremowy.
- Uważaj, aby go nie przypalić, dlatego gotuj na możliwie najmniejszym ogniu. Na koniec dodaj do sosu ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby składniki się połączyły, a smaki dobrze przeniknęły.
- W razie potrzeby dopraw do smaku solą lub pieprzem.