To danie jest po prostu przepyszne, a do tego bardzo aromatyczne. Koniecznie go wypróbuj, a jestem prawie pewna, że nie pożałujesz!
A więc do dzieła. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 4 łyżki olej
- 1/3 szklanki kasza pęczak
- 1 szt. cukinia drobno pokrojona
- 4 łyżki szczypiorek posiekany
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka oregano
- 200 g pierś z idyka pokrojona w kostkę
- 4 łyżki sos sojowy
- 60 ml białe wino
- 1 1/2 szklanki bulion
- pieprz
- 200 g fasolka szparagowa pokrojona na kawałki
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć na nią kaszę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj przez ok. 5 min raz na jakiś czas mieszając. W między czasie dodaj oregano. Przesuń kaszę na bok patelni.
2. Na wolnym miejscu patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie wrzuć pokrojonego indyka. Polej sosem sojowym i podsmażaj przez ok. 7 minut, raz na jakiś czas mieszając. W między czasie składniki z drugiego boku patelni przemieszaj. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
3. Dodaj białe wino i gotuj przez ok. 3 minuty, aż odparuje. Następnie wlej na patelnię gorący bulion. Dopraw według uznania pieprzem i poczekaj, aż mieszanka się zagotuje. Kiedy się zagotuje, przykryj przykrywką i gotuj przez 20 minut.
4. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i dodaj fasolkę szparagową oraz cukinię. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 7 minut, raz na jakiś czas mieszając. Po 7 minutach zdejmij patelnię z ognia.
5. Zawartość patelni rozłóż na talerze i posyp z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
6. Smacznego!