WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil

Bez miksera, zagniatania i stresu. "Leniwa szarlotka" wraca po latach jako najprostsze ciasto jesieni. Wystarczy zetrzeć jabłka, dodać kilka rzeczy i zapiec.

"Leniwa szarlotka" wraca do łask"Leniwa szarlotka" wraca do łask
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jesienią trudno o coś bardziej klasycznego niż szarlotka. Ale "leniwej szarlotce" nie da się oprzeć z innego powodu. Jest banalnie prosta, a smakuje jak wspomnienie dzieciństwa. To ciasto, które w latach 70. znała każda gospodyni. Wtedy nazywano je "szarlotką sypaną", dziś internet odkrył ją na nowo i ochrzcił "leniwą", bo robi się ją bez miksowania i zagniatania. Pachnie jabłkami, cynamonem i masłem, a do jej przygotowania wystarczy jedna miska i tarka.

Kiedyś sypana, dziś szarlotka leniwa

Ten przepis powstał w czasach, gdy mikser był luksusem, a jabłek nie brakowało w żadnym domu. Dlatego "leniwa szarlotka" szybko stała się hitem - nie wymagała żadnego specjalnego sprzętu, tylko odrobiny cierpliwości i dobrych składników.

Zasada jest prosta: warstwa suchych składników, warstwa jabłek, znów suche i na wierzchu zimne masło starte na tarce. Podczas pieczenia masło powoli się topi, przenika mąkę i kaszę mannę, tworząc kruchą, złocistą skorupkę. Środek pozostaje miękki i wilgotny, czyli dokładnie taki, jaki pamiętamy z domów babć.

Przepis na leniwą szarlotkę

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 g zimnego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki w większej misce.
  2. Jabłka najpierw obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do nich cynamon.
  3. Blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wsyp 1/3 mieszanki mąki z kaszą manną, na nią połowę jabłek. Stwórz trzy takie warstwy. Na górę wrzuć starte zimne masło. Pamiętaj, by układać równomiernie.
  5. Szarlotkę piecz w 180°C przez 45-50 minut, aż wierzch stanie się złoty i chrupiący.

Smakuje jak z dzieciństwa. Już po kilkunastu minutach pieczenia cały dom wypełnia się zapachem jabłek i masła. "Leniwa szarlotka" jest idealna na jesienne popołudnie z kawą, ale sprawdzi się też jako szybki deser dla gości. Można ją podać jeszcze ciepłą z lodami, oprószoną cukrem pudrem albo po prostu tak, jak jadło się kiedyś, prosto z blachy.

Dlaczego znów wszyscy ją pieką?

W świecie wymyślnych deserów i tortów z otynkowaniem oraz ozdobami z "Krainy Lodu" coraz częściej tęsknimy za prostotą. "Leniwa szarlotka" idealnie wpisuje się w ten trend – łączy nostalgię, domowy smak i zero stresu. To powrót do czasów, gdy wystarczyło kilka składników, żeby stworzyć coś wyjątkowego. I właśnie dlatego, co jesień, ten przepis znowu bije rekordy popularności.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇